Багатий навесні та на початку літа зелений килим землі України. Розумно й раціонально створена природа – цілюща, а скільки-то десятків рослин їстівні! Але ми чомусь кладемо в «зелений» їстівний кошик їх дуже обмежену кількість. Обходимо увагою поширені (й улюблені) в країнах Європи навіть такі городні культури, як кмин, чабер, васильки (базилік), коріандр, огіркову траву, крес-салат, кервель. Хіба що кріп, зелену цибулю та салат більше вживаємо, однак і вони належного місця в щоденному раціоні не посіли. Мабуть, мало знаємо про їх роль у підтриманні високого рівня здоров’я та профілактиці старіння.
Отож, поговорімо про салат. Є відомості, що цю рослину почали культивувати за 2500 років до нашої ери. Скільки ж то поколінь землян не лише живилися салатом, а й лікувалися! Річ у тім, що ще в прадавні часи, коли рослина переходила в стадію стеблування і в стовбурі утворювалося «молочко» (до речі, ботанічна назва салату – «латук», походить від latte, що з латини перекладається як «молоко»), його збирали, висушували на сонці й одержували заспокійливі та снодійні ліки (а також від ревматизму й застуди). І сучасні фітотерапевти радять їсти салат увечері, щоб усунути нервове збудження і забезпечити здоровий сон. Адже вони добре знають, що цей заспокійливий вплив відбувається завдяки наявності в листках вітамінів групи В – В1, В2, В3, В5, В6, Вс (фолієвої кислоти). Ця група речовин діє завжди в комплексі й справляє різнобічний вплив на організм. Так, вітамін В6 допомагає постачати глюкозу до клітин, тобто заряджати їх енергією, а це усуває надмірне хвилювання, депресію, дратівливість, відчуття втоми, тривоги, образи, послаблення пам’яті. А фолієва кислота бере участь у продукуванні гормонів оптимізму, так званих гормонів щастя. Доцільно зауважити, що мешканці країн Середземномор’я, де споживають багато салату щодня, - усміхнені, веселі, рухливі, приязні й здебільшого… стрункі. Мабуть, і салат робить свій внесок у їхній життєрадісний спосіб життя, адже за вмістом вітаміну Вс він залишає позад себе всі овочеві культури, крім шпинату та зеленої петрушки.
Психіатри також кажуть, що в завжди стурбованих, похмурих, засмучених людей дуже низький вміст цієї речовини в крові. Існує рецепт, як справлятися зі стресом, безсонням, депресією: 1 ст. л. подрібненого листя салату залити склянкою окропу, настояти до охолодження й пити по 0,5 склянки двічі на день або половину-склянку на ніч. Проте, мабуть, правильніше буде часто споживати салат, аби не доводити себе до таких станів. Однак фолієва кислота не лише пробуджує радість до життя, без неї порушуються процеси виробництва червоних кров’яних тілець. У салаті містяться також співучасники в справі кровотворення: залізо (600 мг%, більше міститься лише в шпинаті), мідь, кобальт, магній, хлорофіл. Тож соковите листя потрібне в меню дітей, підлітків, зокрема юнок, вагітних, щоб мали вони якісну кров, бадьорий дух та рум’янці на щоках. (Нагадаємо, що в деяких країнах вагітні в обов’язковому порядку мають вживати фолієву кислоту, аби їхні діти розвивалися й народжувалися здоровими, без «заячої губи» та інших вад). А чи потрібен салат людям старших поколінь? У багатьох із них після 40 років зменшується виробництво соляної кислоти, тож погіршується засвоєння білків, вітамінів, а також здатність організму боротися із кишковими паразитами. Вітамін Вс не лише допоможе справитися із цією проблемою, а й поліпшить діяльність печінки, нирок, підшлункової залози, що дуже важливо для діабетиків. Отака-то помічна фолієва кислота. А за її вмістом, як уже згадувалося, салат у призерах.
Тут слід зауважити, що ця речовина діє в комплексі з багатьма іншими, що надходять в організм, коли ми споживаємо салат: білками, органічними кислотами, різними вітамінами та мінеральними солями (калій, натрій, йод, фосфор, цинк, мідь, кобальт, кальцій). А вітамін В5 допомагає боротися із запаленнями, що виникають в організмі, зокрема артритом. Учені Гарвардської медичної школи (США) дослідили, що салат, як і шпинат та кульбаба, якщо їх вживати не рідше, як двічі на тиждень, допомагають захиститися від запалення сітківки ока, бо містять вітаміноподібні речовини, здатні нейтралізувати шкідливі чинники швидше, ніж ті зашкодять оку. Салат – рослина, дуже багата на біологічно активні речовини, потрібні людському організмові. Слід зазначити наявність вітаміну С та бета-каротину (провітаміну А). Дієтологи вважають, що 200 г соковитого листя можуть постачити добову потребу вітаміну С і дводобову – каротину. Це означає, що забезпечено захист людини від застуд, інфекційних хвороб, раку. Вітамін С – найгрізніший ворог не лише збудників усіх хвороб: вірусів, мікробів, паразитів тощо, а й вільних радикалів, які, ушкоджуючи клітини, прискорюють старіння організму. А вчені встановили, що вони атакують кожну клітину близько 10 тисяч разів на добу. Тож можна уявити, як важливо, якщо хочеш почуватися й залишатися молодим, вживати салат, аби постачити організмові надійну зброю – вітаміни-антиоксиданти А, С, Е. Про вітамін Е можна сказати, що він також особливий сторож організму. Головна його роль полягає в сприянні виведенню холестерину, поліпшенні кровообігу, адже зменшує зсідання крові й перешкоджає утворенню тромбів, тим самим запобігаючи розвитку серцево-судинних хвороб, атеросклерозу, гіпертензії, разом з вітаміном А забезпечує здоров’я ока. Хоча про складові цього овочу та його цілющий вплив на організм можна розповідати багато, закінчимо такими заувагами: салат поліпшує обмін речовин та не подразнює травний тракт, а в разі закрепу – помічний. Тож ним лікують хронічний гастрит, виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки (за рецептом, наведеним вище).
САЛАТИ НА ВСІ СМАКИ
- Ретельно й обережно помити листки, трохи підсушити рушником, на кожен покласти ложку дрібно посічених чи потовчених волоських горіхів, можна додати натерту на тертці з великими вічками редиску, загорнути трубочкою.
- Натерти невеликий молодий буряк, морквину, додати нарізану зелень (петрушки, кропу, селери, крес-салату, цибулі, часнику, будь-якої зеленої городньої чи дикорослої рослини), 10 подрібнених горіхів. Збити 2 ст. л. сметани з кислим соком чи натертим кислим яблуком, усе добре вимішати й загорнути в листки салату, як голубці. - Натерти на дрібній тертці 300 г моркви, додати 300 г зеленого горошку, змішати з дрібно нарізаною зеленню меліси, кропу, додати 2-3 ст. л. майонезу чи олії, викласти на листки салату, загорнути трубочкою.
- Нарізати 100 г салату, 200 г огірків, 50 г зеленої цибулі, 100 г редиски та стеблину ревеню. Додати 1 ч. л. лимонного соку (яблучного оцту), солі й цукру по смаку, все змішати й заправити олією.
- На листки салату викласти картопляний салат (варену картоплю нарізати кубиками, змішати із зеленню петрушки та крес-салату, зеленою цибулею, посолити), полити заправкою: 1 ст. л. кислого молока збити із 1 ч. л. меду. - 300 г салату нарізати смужками, додати 3 посічених варених яєць, дрібно нарізану зелень петрушки, посолити й вимішати зі сметаною чи кисляком (склянка). - 200 г салату нарізати й змішати з 4 ст. л. квашеної капусти (разом із розсолом), присмачити 1 ст. л. олії.