У супермаркетах продається олія волоського горіха. Які її корисні властивості і як її вживають?
З повагою Ігор Борисович.
м. Київ.
Лист коментує заслужений лікар України, лікар-невропатолог вищої категорії Володимир БЕРСЕНЄВ.
Олія волоського горіха (холодний віджим) визнана у 2003 році кращим дієтичним продуктом України. Справді, є багато достоїнств у горіховій олії, недаремно її рекомендують вагітним і матерям-годувальницям. Це з одного боку. А з іншого — олію визнано незамінним засобом для омолодження організму й для схуднення. Між названими двома полюсами — цілий спектр корисних властивостей. Перелічимо основні.
Учені Каліфорнійського університету довели, що горіхова олія значно знижує ризик кардіологічних захворювань у людей середнього віку; підвищує опірність організму до радіаційного опромінення, виводить з організму радіонукліди, має протипухлинну дію. До того ж вона активно сприяє лікуванню та профілактиці атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, хвороб печінки та порушень обміну речовин. Завдяки рослинному ферменту — ентиміріазу — посилює кровообіг у ділянці статевих органів і стимулює сперматогенез. Горіхова олія є одним із найпотужніших рослинних тонізувальних засобів для чоловіків. Крім того, порівняно з іншими харчовими продуктами містить рекордну кількість вітаміну Е. У 100 мл горіхової олії міститься 42 мг вітаміну Е, в 4,5 разу більше денної норми. У тих же 100 мл — 898 ккал: 99,8% жирів, 0 — білків, 0 — вуглеводів.
Показання для застосування олії волоського горіха: хронічні артрити, рани, опіки, виразки та інші ураження шкіри, хронічні коліти, що супроводжуються запорами, відновне лікування після важких операцій і травм, цукровий діабет, виразкові захворювання кишок і шлунка.
Спосіб застосування: по 1 ст. л. на день. Уранці. Можна з хлібом, можна в салаті. Курс лікування — 4 тижні. Цього часу достатньо, щоб холестерин у крові перестав підвищуватися протягом найближчих місяців.
Горіхова олія, до того ж, облагородить підсмажені до хрусткої кірочки продукти чи гриль. Зберігають олію за температури не нижче 10 градусів за Цельсієм. Осад — допустимий. Потемніла олія не втрачає своїх якостей. Після струшування олія за кімнатної температури знову посвітлішає.