ОСЕЛЕДЕЦЬ - НА СТОЛІ, ЛІКАР – ВІДДАЛІК

 ОСЕЛЕДЕЦЬ - НА СТОЛІ, ЛІКАР – ВІДДАЛІК

Саме такий зміст шведського прислів’я. Нещодавно зустріла свою сусідку, яка поділилася радістю, що нарешті придбала німецький препарат на основі ненасиченої жирної кислоти Омега-3, який порадив лікар як ефективний засіб проти склерозу. На Омегу-3 вчені звернули увагу завдяки гренландському феномену. Незважаючи на те, що харчування ескімосів одноманітне, серцево-судинна система в них зберігається здоровою та працездатною до глибокої старості. Їхня їжа в основному складається з риби, виловленої в арктичних водах, яка особливо багата на поліненасичені жирні кислоти Омега-3. Ці важливі компоненти містять і звичайні оселедці – смачний продукт харчування.

Справжній дар моря

Так заслужено можна назвати оселедці. І недарма: в рибі міститься майже 20% біологічно цінного білка, який легко засвоюється. Жирність риби також висока: до 20-30%, залежно від виду оселедця. У риби, що мешкає в холодних водах, наявні так звані Омега-3 жирні кислоти. Це поліненасичені жирні кислоти, які «борються» із занадто високими показниками холестерину в крові, запобігають атеросклеротичним змінам кровоносних судин. Оселедець є джерелом вітамінів A, D, Е, В1 (тіаміну), В6 (піридоксину), В12 (ціанокобаламіну), а також нікотинової та пантотенової кислот. В оселедці відносно високий вміст мінеральних речовин: 0,1% кальцію, 0,27% фосфору, 0,06% йоду, магнію 0,031%, а також калій - 0,44% і залізо - 0,9%.

Шматочок оселедця від застуди

Йод потрібний щитоподібній залозі для виробництва гормонів, тому його достатнє надходження в організм життєво важливе. Фосфор поліпшує пам’ять, кальцій – потрібен для збереження зубів і кісток. Хоч як дивно, але оселедець корисно їсти для профілактики грипу та застуди. А все тому, що в оселедці міститься незамінна амінокислота лізин. Вона чинить противірусну дію, що особливо важливо в міжсезоння.
Також оселедець корисний для жінок у період менопаузи. Річ у тім, що в цей час жінки стрімко втрачають кісткову масу. А оселедець містить багато вітаміну В12. Учені довели, що він потрібний для утворення кісткових клітин. Тим самим оселедець зміцнює кістки й знижує ризик переломів.
А ще оселедець корисний для профілактики цукрового діабету, адже в 100 г цієї риби міститься добова норма хрому. Як показали дослідження, цей мікроелемент регулює рівень інсуліну в крові. І в разі дефіциту хрому ризик розвитку цукрового діабету вищий, ніж зазвичай.
Оселедець корисний для профілактики остеопорозу, адже містить вітамін D (30 мкг на 100 г - 300% від добової норми), який сприяє засвоєнню кальцію, перешкоджає руйнуванню кісткової маси, зубів, прискорює загоєння переломів.
Солений оселедець корисніший від копченого. У процесі копчення в оселедці утворюються канцерогенні речовини, які можуть спровокувати появу онкологічних захворювань.

Рибний день – щотижня

Їсти оселедець бажано хоча б раз на тиждень - не забувайте влаштовувати рибний день. Але вживати оселедець потрібно обережно, тому що цей продукт солоний. Не слід захоплюватися оселедцем людям з підвищеним тиском, набряками, хворобами нирок. Так, у малосольному оселедці міститься 6,3 г солі, а в солоному - 14,8 г на 100 г продукту. У разі насичення тканин і кровоносних судин кухонною сіллю в організмі виникає надлишок води, що призводить до перевантаження всіх органів.
Купуючи в магазині оселедці, вибирайте той, який продається в непрозорій упаковці чи безпосередньо з бочок, адже в прозорій вакуумній упаковці риба втрачає свої корисні властивості через вплив світла.

Броніслава ВЛАЗНЄВА,
кандидат медичних наук.