
За панкреатиту не переїдайте й періодично чистіть підшлункову залозу
Надрукуйте, будь ласка, на сторінках газети рекомендації щодо харчування й лікування народними методами панкреатиту. З повагою ваша читачка Ольга. м. Миронівка.
Лист коментує автор оздоровчої системи «Можливості людини в екстремальній ситуації» Юрій БАТУЛІН.
Зазвичай до запалення підшлункової залози (панкреатит) призводить застій секрету в залозі. Причина – надмірне переїдання, зловживання алкоголем, ожиріння, порушення обмінних процесів тощо. Підшлункова залоза (ПЗ) гарно лікується голодуванням, що варто робити в період загострення хвороби. Кому важко голодувати, можна перейти на розвантажувальну дієту, наприклад: першого дня вживати лише кефір, другого – відвар шипшини, третього – овочеві салати, четвертого – фрукти. Узагалі, хворим на панкреатит потрібно ввести в раціон відвари шипшини, напій з перетертих ягід смородини, обліпихи, переварену воду із соком лимона. Харчування має бути роздільним і невеличкими порціями (100-150 г). Приблизний раціон: сирі й тушковані овочі, кисломолочні продукти (особливо корисний нежирний домашній сир), каші на воді (гречана, рисова, вівсяна, перлова), макаронні вироби, приготовлені із зеленню. Також рекомендовані риба нежирних сортів, олія, печена картопля, сухарі, черствий хліб. Для нормального функціонування підшлункової залози організму потрібні вітаміни групи В, мінеральні речовини, зокрема кобальт, який міститься в червоних буряках і гичці, ягодах та листі смородини, порічках, полуницях, горосі, печінці, нирках, молоці, яйцях тощо. У підшлунковій залозі можуть накопичуватися камені, які не завжди вдається діагностувати за допомогою приладів. Каменів і зашлакованості міжклітинного простору ПЗ можна позбутися за допомогою очищення.
Спосіб № 1. Половину склянки вівса (можна пластівців) і 1 ч. л. насіння льону залити в термосі 0,5 л окропу, настояти 2-3 години. Підігріти, процідити гарячим і вилити знову в термос. Випити за 2-3 рази натще. Приймають настій щодня протягом місяця. За потреби курс лікування повторюють через 2-3 місяці.
Спосіб № 2. Змішати в рівних частинах квіти календули й траву безсмертнику. Дві столових ложки суміші залити 0,5 л окропу, настояти ніч. Вранці прокип’ятити протягом 5 хв й настояти ще годину. Приймати по 0,5 склянки 3-5 разів на день за 20 хв до їди.
Спосіб № 3. Одну столову ложку подрібненої трави кульбаби (ще ліпше з корінням) залити склянкою окропу й кип’ятити близько 15 хв. Настояти 30-40 хв, пити по 1 ст. л. кілька разів на день до їди.
Для оздоровлення підшлункової залози можна скористатися такими рецептами. Китайський. Шматочок ріпчастої цибулі (10 г, або 0,5 ст. л.) облити окропом, подрібнити, заправити олією. Розділити на дві порції й приймати двічі на день з їжею як приправу. Ще один китайський рецепт. Підшлункову залозу свині, корови чи вівці промити, порізати на дрібні шматки й висушити в духовці. Подрібнити на порошок. Приймати по 3-5 г порошку тричі на день до їди, запиваючи водою. Настій лопуха. Одну столову ложку подрібненого кореня залити 200 мл окропу, настояти 2-3 години. Випити ковтками протягом дня по третині склянки в перервах між прийомами їжі. Цей рецепт помічний як за панкреатиту, так і в разі цукрового діабету. Настій кропиви. Заварити склянкою окропу 1 ст. л. сухого подрібненого листя. Настояти в теплому місці 2 години. Пити по 0,5 склянки тричі на день за 30 хв до їди. Відвар дивосилу. Заварити 1 ст. л. коріння в одній склянці окропу. Кип’ятити 30 хв. Настояти до охолодження. Пити по 1 ст. л. 2-3 рази на день до їди. Компреси. У разі болю на ділянку підшлункової залози накласти компрес з урини, свіжої чи упареної.