ПАНКРЕАТИТ. ЯК УБЕРЕГТИ ПІДШЛУНКОВУ ЗАЛОЗУ ВІД ЗАПАЛЕННЯ

ПАНКРЕАТИТ. Як уберегти підшлункову залозу від запалення

З настанням літа дуже хочеться порадувати себе свіжими фруктами й овочами, адже в них і вітаміни, і потрібний кожному заряд бадьорості. Також з’являється бажання зайнятися собою (комусь хочеться схуднути, а комусь погладшати), щоб почуватися комфортно й легко. Головне тут — не перестаратися: різке обмеження в харчуванні або вживання занадто калорійної їжі, вживання вітамінів без розбору може позначитися на здоров’ї. На такі (та інші) «перекоси» швидко й гостро реагує підшлункова залоза. Якщо вчасно не зупинитися, можна спровокувати небезпечне захворювання — панкреатит. Що найчастіше спричинює панкреатит? Якими мають бути лікування й профілактика? Довідаймося про це разом.

НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ

Підшлункова залоза виконує важливі функції в нашому організмі. По-перше, в ній утворюються ферменти (складні білкові речовини, які сприяють прискоренню хімічних процесів в організмі) трипсин, ліпаза, амілаза й інші, від яких залежить, наскільки добре буде перетравлюватися їжа в тонкій кишці. По-друге, в ній виробляється травний сік, потрібний для нормального засвоєння поживних речовин. По-третє, там продукується дуже важливий гормон (біологічно активна речовина, що утворюється й виділяється в кров залозами внутрішньої секреції) — інсулін, який регулює обмін вуглеводів в організмі. Латиною «підшлункова залоза» — «панкреас», тому запалення підшлункової залози називають панкреатит. У разі цього захворювання порушується утворення травних ферментів, а також гормону інсуліну й інших гормонів, поступово руйнується її внутрішня тканина. Панкреатит може розвитися як ускладнення епідемічного паротиту, вітряної віспи, вірусного гепатиту, сепсису, гнійно-запальних процесів, дизентерії, хронічного тонзиліту, захворювань печінки, шлунка, кишечнику, за алергії. Одна з причин — грубі порушення режиму та якості харчування, зловживання жирними, гострими, смаженими стравами, пряностями, концентрованими бульйонами, недозрілими ягодами та фруктами, алкоголем. Є дві форми панкреатиту: гостра й хронічна. Якщо гостру форму не лікувати або провокувати її повторення, вона може перейти в хронічну. Хронічний панкреатит зумовлюється тими ж чинниками, що й гострий, але небезпечний тим, що згодом може призвести до порушення утворення інсуліну та, як наслідок, — до розвитку цукрового діабету.

ПОЧАТОК: РІЗКИЙ БІЛЬ У ЖИВОТІ

Ваш організм дуже точно «просигналізує» про проблему. Починається панкреатит гостро й раптово: із дошкульного болю у верхній половині живота, над пупком і в лівому підребер’ї. Іноді людина скаржиться, що біль немов оперізує, «розливається» по всьому животу, віддає в поперек, ліву половину грудей, ліву руку й ногу. Одночасно може з’явитися здуття живота, нудота й блювання. Блювання може повторюватися, бути болісним та не приносити полегшення. Випорожнення в основному рідкі, рідше буває затримка випорожнень. Хворий виглядає блідим, змарнілим, під очима — темні кола. Він стає неспокійним і дратівливим, порушується сон. Температура тіла нормальна або помірно підвищена.

ДІАГНОСТИКА

За таких симптомів потрібно терміново викликати лікаря, іноді потребується госпіталізація. У лікарні треба буде здати аналіз крові та сечі. Діагноз «панкреатит» поставлять, якщо в сечі й крові буде виявлено підвищений вміст ферментів підшлункової залози. Також потрібно здати аналіз калу (зробити копрограму), що дасть можливість визначити, чи досить повно перетравлюється й усмоктується з’їдена їжа. Ультразвукова діагностика підтвердить ушкодження підшлункової залози й допоможе уточнити діагноз. ДОПОМОГА ВДОМА Якщо немає можливості лягти в лікарню, скористайтеся такими порадами. Ляжте в ліжко і забезпечте «харчовий спокій» — повне голодування протягом 1—2 діб. При цьому пийте потроху теплу переварену водичку, а краще лужну мінеральну негазовану воду (Лужанську, Миргородську). Поступово, з 3-го дня, введіть щадне харчування: перетерті каші (гречану, рисову) на воді або наполовину розведеному водою молоці, овочеве (морквяне, гарбузове, рідше — картопляне) пюре, сухарики з несолодким чаєм. Із 4-го дня починайте додавати потроху вершкове масло, несвіжий білий хліб, перетертий сир і молоко. Восьмого дня можна додати м’ясо й рибу нежирних сортів у вигляді парових фрикадельок. На такій розвантажувальній дієті варто побути два тижні. Третього тижня введіть у меню фруктові киселі, соки, розведені наполовину водою, печені яблука. Пізніше можна додати зрілі свіжі фрукти солодких сортів.

ДІЄТА ПЕРЕДУСІМ

Через 1—1,5 місяця хворому можна перейти на дієту № 5п (панкреатичну). Вона повноцінна за калорійністю, містить підвищену кількість білка, з помірним обмеженням (на 10—20%) жирів і вуглеводів. Головне призначення цієї дієти — забезпечити фізіологічний спокій хворому органу й дати можливість відновитися. Їжте невеликими порціями 5—6 разів на добу, це сприяє нормальному ритму роботи травних залоз, допомагає підшлунковій залозі працювати в щадному режимі. Збагачення дієти білком забезпечить протизапальну дію, підвищить захисні сили організму, стимулюватиме відбудовні процеси в підшлунковій залозі. Обмеження жирів украй потрібне, оскільки підшлункова залоза в цей період виділяє менше ферменту ліпази, який бере участь у перетравленні жиру. Обмежити кількість цукру, меду, солодощів теж варто, тому що підшлункова залоза виробляє менше інсуліну — гормону, який регулює вуглеводний обмін. Вилучіть із раціону продукти, що мають потужну соко- і жовчогінну дію (вони «змушують» підшлункову посилено працювати, а цього треба уникати, щоб не допустити загострення): м’ясні, рибні, грибні й міцні овочеві бульйони, свинячий жир, маргарин, кислі й гострі страви, білоголовкову капусту, бобові, редис, редьку, щавель, цибулю, часник, каву, шоколад, міцний чай, газовані напої. Дозволяються страви, приготовлені на парі або відварені. Корисні нежирні сорти м’яса (яловичина, телятина, кури), риби (тріска, щука, судак), парові яєчні омлети, молоко, знежирений некислий сир, зварені на воді або наполовину розведеному водою молоці каші (гречана, вівсяна, манна, рисова), відварена вермішель, пюре з овочів з невеликим вмістом клітковини (картопляне, кабачкове, гарбузове, із цвітної капусти, буряку), компоти із перетертими свіжими або сушеними фруктами, неміцний чай з молоком або лимоном, відвар шипшини. Хворий, який переніс гострий панкреатит, має дотримуватися дієти близько року, за хронічного панкреатиту — роками.

ОСОБЛИВОСТІ ХРОНІЧНОЇ ФОРМИ

Хочу окремо сказати про хронічну форму цього захворювання. Хронічний панкреатит перебігає тривало й хвилеподібно. Будь-яке порушення дієти може спричинити больовий напад. У разі загострення з’являються різкий біль у верхній половині живота, нудота, блювання, здуття й бурчання в животі, почастішання й порідшання випорожнень. Кал рясний з різким неприємним запахом через неперетравлені частки їжі. У періоди загострення зникає апетит, а іноді хворий просто боїться їсти, знаючи, що після їди біль посилиться. Особливо відчутний біль виникає після святкових застіль, коли ви дозволяєте собі вдосталь поїсти смачної, але не завжди корисної для вас їжі. Коли загострення затихає, апетит у хворого може бути підвищеним, але, незважаючи на це, він не повніє, іноді навіть худне (це може вказувати на сформовану недостатність ферментів підшлункової залози). Погіршується зовнішній вигляд, хворий стає блідим, з’являються сині кола під очима, волосся тьмяніє, нігті стають ламкими, розвивається авітаміноз. Яким має бути лікування, визначить гастроентеролог. Він призначить дієту, а також підбере, з огляду на особливості захворювання, потрібні медикаменти. У разі порушення перетравлювання й усмоктування їжі пропише курси ферментативних препаратів (креону, панцитрату, лікреази, інших), які варто приймати перед їдою або під час їди не розжовуючи.

ТРАВИ Й МОЛОЧНОКИСЛІ БАКТЕРІЇ

Доповнити основне лікування можна травами. У разі гострого панкреатиту в перші дні загострення для зменшення болю приготуйте такий відвар. Візьміть 20 г м’яти перцевої, 20 г звіробою звичайного, 20 г собачої кропиви, 10 г рути запашної. Залийте суміш 400 мл води й витримайте 10 хвилин на водяній бані в закритому посуді. Приймайте по 0,25—0,5 склянки за 30 хвилин до їди. За хронічного панкреатиту приготуйте настій трави реп’яшка звичайного: 2 столові ложки трави залийте 400 мл окропу, витримайте 2 години, процідіть. Приймайте по 0,25—0,5 склянки 4 рази на день перед їдою. Корисно також долучити лікувальну фізкультуру, а саме: ходьбу, ранкову зарядку. Лікувальна фізкультура зміцнює нервову систему через загальнотонізувальний вплив на хворого, нормалізує, а згодом і пришвидшує обмін речовин, активізує кровообіг в органах черевної порожнини, «масажує» підшлункову залозу, поліпшуючи її функцію. Після перенесеного захворювання підшлункової залози корисно хоча б раз на рік, щоб уникнути загострення, проводити курси лікування не стільки медикаментами, скільки дотриманням дієти, долучивши трави й препарати, що містять живі молочнокислі бактерії (Біфідумбактерин, Наріне). Врахуйте мої рекомендації й щодо профілактики захворювання. Адже якщо ви правильно харчуватиметеся, уникаючи надмірностей і дотримуючись правильного режиму, ви збережете здоров’я, а отже гарний настрій, внутрішній спокій, активність, які потрібні нам щодня.

Любов КЛИМЕНКО, завідувачка другого педіатричного відділення дитячої поліклініки № 1 Святошинського району м. Києва, позаштатний головний гастроентеролог Святошинського району.