ПІДСОЛЕНА ВОДА КРАЩА ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

Поділитися:

Пити, як і їсти, бажано в один і той само час. І в жодному разі не відмовляти собі в питві за перших позивів спраги, навіть якщо  відчули їх під час їди. А от збільшити дозу води до, під час і після прийому твердої їжі — обов’язково.
Бажано, щоб вода була трохи підсолена. Тоді її ліпше й повніше використовує організм. Сіль допомагає виводити отруйну кислотність. Мені складно підтримати точку зору деяких дієтологів, що сіль — це біла отрута. Не забуваймо: всі ми вийшли з океанської купелі, а там вода солона. Знову ж таки, тварини аж ніяк не байдужі до солі. Це вам будь-який єгер підтвердить.
Залишається додати, що обов’язки регулятора рівня внутрішньоклітинної води беруть на себе мікроелементи — калій, магній і кальцій. Для підтримання в нормі запасів цих мінералів достатньо приймати на день 3—4 г солі, 1 г кальцію і від 400 до 800 мг магнію.
Гадаю, побоювання жінок, готових бігти від води, та ще й ледь підсоленої, як чорт від ладану, не мають підстав.
 
Здоров’я хребта залежить від водного балансу
Саме водний баланс, природне співвідношення двох непересічних водних басейнів нашого тіла (клітинного та позаклітинного), підтримує протягом усього життя в робочому стані наш хребет. Що еластичніші міжхребцеві диски, а вони становлять третину довжини хребта, то спина, а з нею й усе тіло гнучкіші та працездатніші. Гідравлічні властивості дисків і пульпозних ядер залежать від того, як вони утримують воду.
Власне, міжхребцевий диск виконує три функції:
• з’єднує тіла хребців;
• забезпечує гнучкість хребта;
• є біологічним амортизатором під час вигинів хребта й фізичних навантажень.
Про те, наскільки міжхребцевий диск конструктивно досконалий, свідчить хоча б такий факт: під час навантаження в 100 кг його висота зменшується всього на 1,5 мм. Пружність диску надають як пульпозне ядро, так і фіброзне кільце, що складається з пересічних колагенових волокон, які впаяні в кайму тіл хребців. У разі підвищення навантаження на хребет ядра диска вбирають вологу, за зниження — віддають, на чому й ґрунтується феномен їхньої пружності. Зменшення з віком рідини в цьому найважливішому вузлі (в новонародженого пульпозне ядро ​​містить до 88 відсотків води, а в літньої людини — менше 70 відсотків) погано позначається на всьому хребті. Важко без свіжих порцій води й самому міжхребцевому диску, бо вода допомагає йому втягувати в себе потрібні для життєдіяльності живильні речовини.
 
Запивати? Не запивати?
Дієтологи не дійшли остаточного висновку, можна чи не можна запивати їжу під час їди. Деякі фахівці вважають додаткову рідину шкідливою, бо вона розводить травні ферменти й тим самим погіршує всмоктуваність їжі. Ось випити склянку води або соку, вважають вони, за півгодини до й стільки ж після — можна. Навіть корисно.
Що ж стосується холодних напоїв, то тут поради однозначні. У жодному разі не можна ними запивати свинину, баранину, взагалі жирну їжу — жири від холоду застигають. Крім того, крижана рідина змушує кишки активніше стискатися й розслаблятися, їжа швидше проштовхується в нижні відділи травного тракту, не встигнувши дорогою віддати організму всі свої кілокалорії та інші корисні речовини. Можливо, велика кількість охолодженої рідини сприяє схудненню, але вся річ у тім, що після такого обіду дуже швидко знову хочеться їсти...
Проте келих вина дуже навіть доречний. Алкоголь стимулює травний секрет, а це допомагає всмоктуванню їжі й зменшенню бродіння. Мова йде про вино. Пиво ніяк не годиться, бо саме бродить, та й вуглеводів у ньому предостатньо. Знову ж таки, «ніщо так не гріє душу, як холодне пиво», а про поганий вплив на травлення холодних рідин ми щойно говорили. Не слід також запивати білкову їжу (м’ясо, рибу) солодкими газованими напоями та соками через велику кількість вуглеводів, які уповільнюють всмоктування білків, а також можуть спричинити дисбактеріоз і спровокувати пронос.
Кефір і молоко – це зовсім інше. У сприйнятті наших бабусь, а так воно і є насправді, це не стільки напої, скільки їжа. До того ж кисломолочні продукти чудово поєднуються з будь-якою їжею. А ось газованими рідинами літнім людям або тим, які страждають від остеохондрозу, я б рекомендував не те що не зловживати, а взагалі їх не торкатися. Але якщо вже звикли й дуже хочеться, то — півсклянки до їди. Не більше. Інакше вуглекислота руйнує природну кислотність шлунка. Але в малих кількостях газована вода, як і вино, може стимулювати травлення.
Це може здатися дивним, але гарячий чай також перешкоджає вилученню з їжі корисних компонентів. Як і холодна вода. Щоправда, не будь-який чай, а зелений. Усе завдяки танінам — в’яжучим речовинам. Вони гальмують чутливість слизової оболонки шлунка й кишок, різко знижують всмоктуваність їжі. Однак і з чаєм, так би мовити, переборщувати не можна, — щоб не спровокувати жовчнокам’яну хворобу, панкреатит та інші напасті.
 
Склянка води підбадьорить найліпше
Із вживанням рідин під час їди розібралися. А натщесерце? Склянкою води, як відомо, можна перебити апетит, або, принаймні, розібратися, що нас мучить — спрага чи голод. А ось міцною кавою, газованою водою порожній шлунок дражнити не треба. І горілкою теж. Її найліпше, як уже говорили, заїдати складними вуглеводами: картоплею, овочами, можна й жирною їжею. Але в міру. А чарку коньяку приємніше закусити шматочком лимона або шоколаду.
Усьому свій час. Хвилин за 15 до їди не завадить легкий аперитив — вино чи навіть півсклянки газованої води. Під час їди — горілка, вино, нехолодна вода, а після — грамів 50 коньяку (або настоянки) й кава. У такому порядку, без експериментів.
Скільки ж слід випивати води? Середня норма — до 2 літрів. Але все залежить від структури та маси тіла. Вважається, що на кожні 450 г маси тіла достатньо випивати по 14 мл води. Ділимо масу тіла 90 кг на 0,45 і множимо на 0,014 — виходить 2,8 л. Але можна обчислити норму води й простіше. Аби отримати її в літрах, свою масу тіла потрібно поділити на 32.
Склянка води стимулює симпатичну нервову систему впродовж найближчих півтори-двох годин. Це щодо питання, чим краще підбадьорити себе — горнятком кави, чаркою коньяку чи склянкою води?
І обов’язково запам’ятайте, що день слід починати з 2 склянок води натщесерце, а потім за півгодини до кожної їди випивати для приборкання апетиту по 1 склянці. Не зогледишся, як поліпшиться самопочуття, підвищиться працездатність, настрій заграє веселими фарбами. І почне знижуватися маса тіла. Бо вода захистить від переїдання. Що ж, знову поділимо свою масу тіла на 32 й відповідно зменшимо дозу води.
 
Володимир Берсенєв,
лікар-невропатолог вищої категорії,
заслужений лікар України.