
Насправді, печія і виразка можуть виникати не від підвищеної кислотності шлунка, як зазвичай вважають, а, навпаки, від зниженої. Знижена кислотність становить дуже серйозну небезпеку для здоров'я людини, навіть якщо її причиною став банальний гастрит.
Нормальна кислотність шлунка забезпечує захисну функцію, запобігаючи потраплянню у кишечник різної патогенної мікрофлори. Тож знижена кислотність провокує різні кишкові інфекції та сприяє розвитку найсильніших запальних процесів.
Основною ознакою гастриту зі зниженою кислотністю є проноси: їжа в шлунку погано перетравлюється і швидко надходить у кишечник, що й пов'язано з відсутністю в шлунковому соку потрібної кількості соляної кислоти. Невдовзі після їжі людина відчуває дискомфорт, розпирання в надчеревній ділянці, може виникнути біль, печія, здуття живота, бурчання, нудота, блювання тощо.
Ліків для того, щоб лікувати підвищену кислотність шлунка, існує досить багато. А ось медикаментозне лікування зниженої кислотності - справа непроста, оскільки по-справжньому ефективних засобів дуже й дуже мало. Тому за такої проблеми корисно звертатися по допомогу до народної медицини.
З вечора покласти до термосу 2 ст. л. подрібненого листя подорожника великого й залити 2 склянками окропу. Уранці перецідити й приймати по 100 мл 4 рази на день за 30 хв до їди.
Змішати: 100 г ромашки, 50 г полину гіркого, 100 г звіробою; 2 ст. л. суміші покласти до термосу, залити з вечора 2 склянками окропу. Уранці перецідити й приймати по 100 мл 4 рази на день за 30 хв до їди.
Розвести 1 ч. л. меду у 0,25 склянки теплої води (з розрахунку 1/4 склянки води на 1ч. л. меду). Приймайте за 20-30 хв до їди тричі на день.
20 г кореневищ оману залити 1 склянкою гарячої перевареної води, кип'ятити 30 хв. Відвар приймати по 1 ст. л. тричі на день до їди.
1 ч. л. подрібненого кореневища аїру залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв і перецідити. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день за 30 хв до їди.
Проте неможливо нормалізувати кислотність шлунка, якщо не стежити за своїм харчуванням. Уживати їжу за цієї проблеми рекомендується від 5 разів на день з малими інтервалами між їдою. Порції повинні бути невеликими. Слід уникати дуже холодних чи гарячих страв. Не варто їсти продукти, що затримуються в шлунку тривалий час і подразнюють його, а також ті, які важко переварити та містять грубу рослинну клітковину, зокрема, ріпу, горох, квасолю. Фрукти й овочі перед їдою від шкірки варто очищати.
Підготував Олексій БАЛАБА.