ПІДСТУПНИЙ ДІАБЕТ

Поділитися:
Підступний діабет

 Сучасна медицина винайшла багато ліків, та все ж хворих від цього не стало менше. Що ж у цій формулі не спрацьовує? Із цим питанням у 80-х роках минулого століття стикнулася й одна з провідних наукових співробітників Інституту фізіології ім. Богомольця НАН України Алла Дмитрієва.        

Її пошуки врешті зупинилися на індійській традиційній медицині аюрведі, що розглядає організм як цілісну систему й лікує не суто хворий орган, як здебільшого це відбувається нині, а шукає взаємозв’язки й усуває першопричину появи недуги.        

За волею випадку, а може й долі, Алла Володимирівна почала навчатися, а потім і співпрацювати з містером і місіс Тесі, випускниками Гуджаратського аюрведичного університету. У результаті вона отримала аюрведичну освіту та почала, як справжній науковець, підбирати під індійські аюрведичні препарати українську сировину, консультуючись із науковцями з Індії.

Адже, як виявилося, багато індійських трав мають українські аналоги або ж подібні за дією лікарські рослини. Так Алла Володимирівна створила українські аюрведичні фітокомпозиції, якими й лікує у власній аюрведичній клініці.          

Які підходи та способи лікування ця давня індійська медицина пропонує під час  лікування діабету й звідки з’являється ця недуга, сьогодні ми дізнаємося в Алли Володимирівни.

 

Про два найголовніші чинники діабету

-       Цукровий діабет посідає одне з перших місць у світі серед неінфекційних захворювань. В Україні зареєстровано близько 1 мільйона 300 тисяч хворих, але вважається, що людей, які живуть із недіагностованим діабетом, у 2,5 разу більше. Кожні 15 років кількість хворих подвоюється. У чому ж причина, що в останні десятиліття діабет набуває розмахів епідемії?

-         Перший ворог, що провокує діабет,  – стрес, а він  останнім часом у суспільстві посилюється. Учителі аюрведи вже давно визначили, що стрес на смак солодкий. Як же цей смак, спитаєте ви, впливає на появу такої несолодкої хвороби?
Поясню. Підшлункова залоза синтезує два гормони – інсулін, який забирає глюкозу з крові й транспортує її в тканини, та гормон глюкагон.  Щойно людина починає реагувати на стрес, глюкагон починає викидати глюкозу в кров. Що довше людина перебуваєте в стресі, то більшим стає викид глюкози й то більше організм звикає до високого рівня цукру.
          На жаль, це досить масове явище. До нас у клініку часто приходять пацієнти після лікарні, яким призначили інсулін, але показники цукру в них помітно не знижуються. Адже лікарі не враховують і не лікують причину – невміння справитися з стресом.
        Яскравий приклад цього: до нас  звернувся молодий чоловік, якому кололи інсулін, але рівень цукру в нього не падав нижче 14. Коли ми почали шукати першопричину цього, з’ясувалося – це глибокий стрес. Його дружині поставили діагноз «рак» і вирізали репродуктивні органи, потім з’ясувалося, що онкології в неї не було, але вирізане назад не повернеш. У молодої жінки почався штормовий клімакс з перепадами тиску, вона обливалася потом. На тлі цих переживань за кохану та дитину  в чоловіка підскочив рівень цукру.
          Проаналізувавши його стан, ми підібрали заспокійливі седативні препарати, фітокомплекси, змінили харчування, спосіб життя. За  7-8 місяців рівень цукру нормалізувався до 7, й він відмовився від інсуліну.
           Інший чинник, що провокує появу цукрового діабету, – продукти, вироблені з використанням емульгаторів, стимуляторів, присадок, хімічних добавок. Тобто це солодощі, сухарики, фастфуд, низькоякісні жири, а також алкоголь, особливо неякісний, сучасне хімічне пиво та солодкі тоніки. Усі ці «досягнення» харчової промисловості, що додають смаку, кольору, запаху, тривалості терміну зберігання, руйнують підшлункову залозу, порушуючи проникність мембран. Перетравлення такої шкідливої їжі перевантажує підшлункову залозу. Як наслідок , виникає великий набряк, що з часом призводить до збоїв у виробленні гормонів інсуліну та глюкагону.
        Зокрема,  діабет раннього віку, до 3 років, - це проблема харчування матері під час вагітності та лактації. Якщо молода мама їсть чіпси, фастфуд, зловживає алкоголем, - спричиняє вроджені проблеми підшлункової залози в малюка.

Симптоми та діагностика

- Є багато українців, які мають переддіабетний стан або страждають від діабету, але про це не знають.  За якими симптомами можна розпізнати початок розвитку недуги?

- Один із головних симптомів підвищення рівня цукру - спрага, коли людина п’є, але напитися не може, або ж у неї пересихає в роті під час розмов і їй весь час доводиться попивати воду.         Стійке підвищення цукру зумовлює й шкірні проблеми, зокрема, гнійничкове захворювання - фурункульоз.  Може бути свербіж, який спочатку з'являється періодично – то виник, то зник, тому йому часто не надають значення, мовляв, алергія на продукти. Але такі симптоми, особливо в людей молодого віку, можуть свідчити про проблеми з обміном речовин.
       Ще один із симптомів - поява солодкого присмаку в роті. Відтак, щоб  перебити солодкий смак, людина починає більше їсти солоного та гострого, що додатково погіршує стан підшлункової залози, прискорюючи розвиток діабету. 
- Якщо хтось нині щойно зрозумів, що має один чи кілька таких симптомів, що слід зробити, аби підтвердити чи спростувати можливий загрозливий діагноз?
- Потрібно негайно перевірити рівень цукру. Дуже важливо вчасно виявити та зупинити захворювання. Тому для точності найкраще здати аналіз, що визначає толерантність до глюкози,  показує, як вона утилізується. Спершу аналіз на цукор робиться натще, а потім за 1-2 години після випитого розчину глюкози. 
        Треба з’ясувати й показник глікозильованого гемоглобіну, який відображає буферну здатність гемоглобіну крові й дає уявлення про рівень глюкози за кілька місяців.

Протидіабетичне харчування

- Якщо аналізи свідчать про високий рівень цукру, що робити, які подальші кроки?

- Передусім потрібно заспокоїтися, тобто прибрати чинник стресу й хвилювань, і налагодити харчування.  Та часто першою реакцією людини стає повна відмова від споживання глюкози. Але вилучити її надходження - це значить змусити мозок голодувати. Якщо рівень глюкози впаде нижче 3-х, людина втратить свідомість,  виникне гіпоглікемічний колапс.
Тому довгі вуглеводи мають бути в раціоні, але відмовитися потрібно від споживання так званих швидких вуглеводів, зокрема, кондитерських виробів. Вони мають високий глікемічний індекс, швидко всмоктуються й спричиняють пікове підвищення глюкози, цим також погіршують стан підшлункової залози, призводячи до її деградації.
        Хворим на діабет показані вуглеводи, які м’яко підтримують рівень глюкози протягом дня, це злакові цільнозернові каші. Наприклад, сніданок пшеничною кашею дасть надходження цукру в кров малими порціями протягом 6 годин. Так уникнете голодування мозку й надміру глюкози.
Показані й молочні продукти: молоко, сир, масло.  Цукру, звісно, не можна, а ось 1 ст. л. меду, а також у невеликій кількості овочі та фрукти цілком прийнятні. Відмовитися слід лише від засолодких: динь, бананів, родзинок, фініків. Пам’ятайте: корисні для підшлункової  залози овочі та фрукти, приготовані на грилі, зварені або спечені в шкірці.
        Можна їсти на день по 1-2 скибки хліба з  цільнозернового житнього борошна. А ось батон та так звані  соціальні сорти хліба вилучайте з раціону, як і синтетичні солодощі, що вироблені з неякісних жирів.
Магазинний торт – це страшний удар по підшлунковій залозі. Але діабетик іноді може собі дозволити спекти пиріг із повидлом, конфітюром або фруктами та горіхами (без додавання цукру). Це корисні пектини, які, як губка, вбирають у себе шкідливі речовини з організму. 
        Також кілька разів на тиждень можна їсти легкі для засвоювання сорти м’яса: куряче, перепелине, індиче. Воно має бути вареним або приготовленим на парі, як і риба, морепродукти, яйця. Від усього смаженого слід категорично відмовитися.

Рослини, які підтримують підшлункову залозу

- Які продукти захищають слизову оболонку та допомагають роботі підшлункової залози?

- Корисні коренеплоди для підшлункової  залози - ріпа, морква, топінамбур, корінь цикорію та оману. Останні три містять інулін - полімер фруктози, який не потребує для свого транспортування виробництва підшлунковою залозою інсуліну, тобто дає органу тайм-аут на перепочинок.
Покращує травлення та є дуже корисною вся зелень, а також додавання до страв таких спецій, як чорнушка або кануфер, що знищують шкідливу мікрофлору в кишківнику, зменшують рівень внутрішньої інтоксикації, а отже сприятливо позначаються на стані підшлункової залози.
       Насіння льону добре захищає слизову  оболонку шлунка та кишківника, запобігає надходженню в кров токсинів. Рекомендую робити спеціальний лляний шейк і пити його тричі на день по 100-150 мл у проміжках між їдою курсом 1-2 місяці, потім стільки ж часу – перерва, й знову пропити курс. Готувати напій дуже просто: насіння льону заливаєте  окропом, настоюєте годину й далі інтенсивно збовтуєте шейкером, вибиваючи з нього корисний слиз, допоки утвориться напій у вигляді повітряної піни. Потому відціджуєте від насіння й п’єте. 
        Велика частина флавоноїдів, танінів, алкалоїдів, тобто корисних для підшлункової залози мембранопротекторів, що профілактують діабет, міститься в ягодах та листках чорниці. Їх можна варити, заварювати  крохмалом  і споживати натще зранку та ввечері по 150 мл. Такий  кисіль підлікує підшлункову залозу та очистить від  отруйних речовин.
Також чудовими мембранопротекторами є софора, цвіт гречки, листя ліщини, подорожник. Але ці та інші лікувальні фітокомпозиції ми підбираємо, згідно із законами аюрведи, для  кожної людини індивідуально, після обстеження, залежно від специфіки захворювання, супутніх хвороб, конституції тіла, віку, статі, пори року.
Під час консультації, огляду та пульсової діагностики оцінюється робота всієї системи травлення та обміну речовин. Зазвичай, враховуючи специфіку пацієнта, індивідуально підібраними аюрведичними фітокомплексами зміцнюємо слизову оболонку  дванадцятипалої кишки та підшлункової залози, розвантажуємо печінку, усуваємо застій жовчі.
       Без спеціального призначення лікаря можна рекомендувати пити зранку та ввечері оздоровчі трав’яні чаї. Наприклад, додавати в чай або залити окропом по щіпочці куркуми, васильок, кардамону, кануферу та додати трави, що знімають спазм:  ганус (рос. – анис), фенхель. Настояти 15-20 хв, процідити й пити.
         Можна взяти всі перелічені трави або ж ті з них, що є під рукою. Єдина умова: кількість трав має бути непарною. Бо традиція нести в гості непарну кількість квітів і парну кількість на кладовище, недаремна.  Запам’ятайте: щоб позбутися бородавки чи пухлини, треба  використовувати парну кількість трав, а для відновлення організму - завжди непарну.

- Чи можливо, використовуючи аюрведичні методи лікування, зцілитися від діабету?

- Усе дуже індивідуально, єдиної відповіді немає. Із тих результатів, що ми маємо щодо діабету в підлітковому віці, то стан таких пацієнтів вдається стабілізувати протягом 2-3 років і зняти дітей  з інсуліну.
       Якщо ж звертається пацієнт із великим «стажем» хвороби та інсулінотерапії, то все, що ми можемо допомогти, -  це стабілізувати перебіг хвороби, зменшити кількість інсуліну й запобігти появі ускладнень. Наприклад, до нас  звернулася жінка віком близько 30 років, що 15 років уже хворіла на діабет. У процесі лікування нам вдалося зняти стрибки гіпергіпоглікемії, вона втричі зменшила кількість застосування інсуліну. Зараз цій жінці 49 років, вона добре почувається та уникла ангіопатії, тобто патологічних змін у судинах, які розвиваються в разі високого показника  цукру, через які люди сліпнуть, з’являється ниркова недостатність та незагойні виразки на ногах. 

Важливо поліпшити кровообіг в тілі

- Чи можливо завдяки правильному харчуванню, фізичній активності  та фітотерапії вилікувати діабет?

- Повністю відновити роботу підшлункової залози після запалення не можливо. Її капсула буде ущільненою, залишаться фіброзні вогнища. Але покращити функції залози можна, як і надовго стабілізувати нормальні показники цукру в крові.  (Нагадаю: на сьогодні для людей, старших за  50-60 років, норму цукру збільшено до 7.)
        Для цього до переліченого вище лікування, тобто правильного харчування, лікування та заспокоєння нервової системи, потрібно додати специфічні фізичні навантаження. Вони допоможуть відновити нормальне кровопостачання в тілі, забезпечити баланс між припливом і відтоком крові, зняти спазм артеріальних судин, тонізувати вени. Це можуть бути танці, швидка хода, плавання, гімнастика ранком та ввечері по 15-20 хвилин, але головна умова, щоб це допомогло: заняття мають бути регулярними.
        Так, щоб профілактувати сліпоту, спричинену діабетом, щодня зранку та ввечері слід робити вправи для очей по 10 разів кожну. Переводити погляд зверху різко вниз, справа вліво, з верхнього правого кута в нижній лівий і навпаки, малювати очима кола та вісімки.
         Щоб поліпшити лімфо- та крововідтік ніг, добре робити таку вправу. Ляжте на підлогу, рівні ноги закладіть на стіну, під крижі підкладіть валик, таз трохи піднятий, міститься на відстані 15-20 см від стіни. (6).
Лежіть у такому розслабленому положенні 5 хв.  За цей час венозна кров і лімфа стікають вниз і забирають рідину, що накопичилася в малому тазі, й виносять її в тулуб.
         Також виконуйте вправи для нижнього грудного відділу. Масажуючи за рахунок їх виконання органи черевної порожнини, покращите кровообіг  у ділянці підшлункової залози та дванадцятипалої кишки, жовчного міхура та печінки, а разом зі свіжою кров’ю туди надійдуть всі потрібні речовини, що оздоровлять роботу органів.         

Добре підійдуть вправи з м’якими, плавними нахилами й поворотами

1. Станьте рівно, ноги на ширині плечей, права рука на правому боці, ліву піднімаєте догори й тягнетеся нею вправо. У цій позі стоїте  30-40 сек, глибоко дихаючи животом, максимально розтягуєте лівий бік. Потому такий нахил робите вліво (нахили в кожен бік 5-7 разів).

2.  Станьте навпроти стола на довжину витягнутих рук, ноги рівні, повільно нахиліться паралельно столу, рівно витягнутими руками торкаючись його (така опора допоможе уникнути запаморочення). Постійте в цій позі близько 1 хв, дихайте глибоко животом, повторіть нахил 5 разів. 

3. Сядьте на підлогу, ноги випряміть перед собою. Із прямою спиною нахиляйся вперед, наскільки це можливо. Важливо не згинати спину. Краще дещо зігнути коліна, залишаючи хребет максимально прямим. Побудьте в цій позі 30-40 сек, глибоке дихання животом.

4. Лежачи на животі, захопіть руками пальці ступень, добре прогніться в грудній клітці, ніби натягнутий лук.  Затримайтеся в цій позиції 30 сек. Цю вправу слід виконувати акуратно, зважаючи на самопочуття, особливо літнім людям із підвищеним тиском.

5. Сядьте в зручне положення. Ноги схрестіть по-турецьки, поверніть голову та корпус управо, дещо допомагаючи собі рукою (відштовхуйтеся правою рукою від лівого коліна). На вдиху витягніться хребтом угору, на видиху - тягніться вбік. Повторіть вправу на інший бік.

Підготувала Валентина Берник.


Запам’ятайте: щоб позбутися бородавки чи пухлини, треба  використовувати парну кількість трав, а для відновлення організму - завжди непарну.


Так, щоб профілактувати сліпоту, спричинену діабетом, щодня зранку та ввечері слід робити вправи для очей по 10 разів кожну. Переводити погляд зверху різко вниз, справа вліво, з верхнього правого кута в нижній лівий і навпаки, малювати очима кола та вісімки.

 

Щоб поліпшити стан підшлункової залози, потрібно зняти з неї навантаження внутрішніми токсинами. У цьому допоможе насіння льону.
       Насіння льону добре захищає слизову  оболонку шлунка та кишківника, запобігає надходженню в кров токсинів. Рекомендую робити спеціальний лляний шейк і пити його тричі на день по 100-150 мл у проміжках між їдою курсом 1-2 місяці, потім стільки ж часу – перерва, й знову пропити курс. Готувати напій дуже просто: насіння льону заливаєте  окропом, настоюєте годину й далі інтенсивно збовтуєте шейкером, вибиваючи з нього корисний слиз, допоки утвориться напій у вигляді повітряної піни. Потому відціджуєте від насіння й п’єте.