ПОЗБУТИСЯ КОЛІТУ ДОПОМОЖУТЬ ФІТОЗАСОБИ ТА ДІЄТА

Поділитися:
ПОЗБУТИСЯ КОЛІТУ ДОПОМОЖУТЬ ФІТОЗАСОБИ ТА ДІЄТА

Чи пов’язані між собою такі хвороби, як дисбактеріоз та коліт? З повагою Віктор МАРУСЕВИЧ. м. Новоград-Волинський.

Лист коментує лікар, фітотерапевт В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ.

Дисбактеріозу кишечнику зазвичай передують хронічні захворювання травного тракту, і коліти зокрема. Тобто, ці два захворювання між собою пов’язані. Інколи досить усунути хворобу, яка спричинила дисбактеріоз, і мікрофлора шлунка поступово нормалізується. Пропоную для лікування травного тракту скористатися такими рецептами. За колітів помічні такі фітозасоби. 1. Змішати корінь кульбаби, плоди бузини (по 1 частині) з листям ожини та кропиви (по 2 частини). 1 ст. л. суміші залити 0,5 л окропу. Настояти 8-10 годин (ліпше в термосі). Процідити. Пити по 2-3 склянки на день як протизапальний засіб. 2. Заварити 1 ч. л. трави полину склянкою окропу. Настояти 20 хв, процідити. Приймати по 2 ст. л. тричі на день до їди. Для зменшення гіркоти можно додати мед. 3. Подрібнити й змішати траву деревію (1 частина), листя кропиви (2 частини), кору крушини ламкої 1-2-річного терміну зберігання (3 частини). 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти 20 хв, процідити. Приймати по чверті склянки тричі на день. 4. Взяти траву буркуну, листя кропиви (по 1 частині) і кору крушини (3 частини). 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти 20 хв, процідити. Приймати по 0,5 склянки на ніч. 5. Настоянка прополісу. У півлітрову пляшку покласти 30 мг подрібненого прополісу, залити 70-градусним спиртом. Настояти 3 тижні, постійно збовтуючи. Пити по 7 крапель настоянки з третиною склянки води тричі на день. Курс лікування - місяць. У нормалізації роботи як травної системи, так і всього організму дуже важливу роль відіграють харчові волокна. Назву деякі продукти, які мають бути постійно в нашому раціоні: олія (ліпше кукурудзяна), буряки, висівки, рис, вівсяні та гречані крупи. Крім того, потрібно ввести в меню квашену капусту, плоди інжиру, насіння льону.

"Здоров'я і довголіття", №36 за 2012 р.