ПОЗБУТИСЯ ПЕЧІЇ ДОПОМОЖЕ НАСТІЙ ЗОЛОТОТИСЯЧНИКУ

ПОЗБУТИСЯ ПЕЧІЇ ДОПОМОЖЕ НАСТІЙ ЗОЛОТОТИСЯЧНИКУ

Маю проблеми зі шлунком, але дотримуюся дієти й біль майже не турбує. Проте часто після їди мучить печія. Чи є якісь помічні методи від печії?
З повагою Євстахій П. 
м. Чоп.


Лист коментує завідувач кафедри фармакології з курсом клінічної фармакології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця професор Іван ЧЕКМАН.

Печія (згага) – відчуття пекучості за грудниною чи в надчеревній ділянці, що нерідко супроводжується кислою відрижкою. Печія свідчить про патологію органів травлення, зокрема про виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, рефлюксну хворобу чи слабість м’язів стравоходу. Це призводить до стікання шлункового соку в стравохід і виникнення печії.
Лікування має спрямовуватися на усунення причини симптому. Не рекомендується вживати грубу, гарячу, дуже кислу, солодку чи жирну їжу, переїдати. Натомість нейтралізують соляну кислоту молоко, свіжі кисломолочні продукти, лужні мінеральні води, морквяний, картопляний і морквяний соки.
Добрий лікувальний ефект має настій трави золототисячнику: 2 ст. л. сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настояти 4 години. Процідити й пити по 100 мл тричі на день за 30 хв до їди.
Для нейтралізації підвищеної кислотності та усунення печії доцільно застосовувати рослинні збори: 1) 1 ст. л. збору трави золототисячнику звичайного та кореневища аїру тростинового (по 30 г) залити 200 мл води, довести до кипіння, настояти 30 хв, процідити. Приймати по 30-50 мл до їди.
2) 1 ст. л. суміші трави золототисячнику звичайного, звіробою звичайного та самосилу гайового (по 20 г) залити 250 мл окропу й кип’ятити на слабкому вогні 2-3 хв. Процідити. Пити по 30-50 крапель до їди.
Крім того, останніми роками як антацидний засіб застосовують препарати, що містять гідроокис алюмінію (альмагель, маалокс тощо).