
Рух – це життя! Виконуючи правильно підібрані вправи, бігаючи та розтягуючи м’язи, ми не лише здійснюємо профілактику багатьох захворювань, а й можемо оздоровити тіло від різних недуг. Так, зокрема, засобами фізичної терапії: механотерапії (лікування за допомогою тренажерних пристроїв), лікувальної гімнастики, лікувальної ходьби, дихальної гімнастики, лікувального масажу, гідротерапії, дієтотерапії можливо поставити людину на ноги навіть після перенесеного інсульту, черепно-мозкових і спінальних травм.
Хороша новина - невдовзі для кожного з нас відновлювати здоров’я під керівництвом таких спеціалістів буде доступнішим. Цього року в Україні запроваджено спеціальність «фізичний терапевт». Відтак відкриватимуться нові лікувальні центри, люди будуть повніше поінформовані, як за допомогою засобів фізичної терапії підтримати та відновити своє здоров’я.
До Всесвітнього дня фізичного терапевта, що відзначається 8 вересня, відомий фізичний терапевт Валентин ЛУЦЬКИЙ спеціально для читачів газети «Здоров’я і довголіття» дав комплексні поради, як жити здорово й зробити здоровим свій кишківник. Адже правильно підібрані засоби фізичної терапії не лише лікують м’язи та кістки, а й дарують здоров’я кожному органу.
Чому відбувається збій у роботі кишечника
Здебільшого закрепи виникають у старшому та середньому віці, але захворювання почало молодшати. Чому відбувається збій у роботі кишківника, жовчному міхурі та суміжних органах, які чинники призводять до появи цієї проблеми?
У молодому віці закрепи з’являються через малорухливий спосіб життя, недостатнє споживання води та неправильне харчування, в якому переважають борошняні продукти, фастфуд, жирне, смажене. Ці причини характерні й для появи захворювання в людей, яким за 40-50 років.
Але до цього букету причин додаються ще так звані вікові зміни: сповільнюється робота гормональної системи, падає тонус мускулатури. Тобто якщо людина не має достатніх фізичних навантажень, м’язи, що вистилають усі внутрішні органи, починають слабшати, розтягуватися, відповідно, внутрішні органи в черевній порожнині опускаються, порушується їхня функціональна робота: погіршується засвоєння їжі, моторика шлунка, виділення жовчі, еластичність та пружність кишківника.
Тому особливо у віці за 40 років кожен має щоденно виконувати підібраний під його потреби комплекс вправ, аби вільно рухатися, жити й не мати проблем ані з кишківником, ані з іншими органами, що потерпають від загального зниження тонусу тіла та поганого кровопостачання.
Правила харчування для здорового випорожнення
Як потрібно харчуватися, аби допомогти органам і системам справлятися з виконанням їхньої щоденної видільної функції?
Людям, що страждають від затримки випорожнень, особливо рекомендую не навантажувати органи, які засвоюють їжу. Тобто не переїдати. Їжте 5 разів протягом дня невеликими порціями (200-250 г) легкозасвоювані страви: рибу, особливо таки сорти - оселедець, скумбрія, лосось; яйця, овочі, зварені в пароварці чи запечені. Також рекомендую вживати кисломолочні продукти (домашній йогурт, кефір), рослинні олії (лляна, гарбузова, кунжутна).
За погіршення моторики кишківника слід їсти більше клітковини, наприклад, додавати висівки до страв, споживати каші з крупів грубого помелу, їх клітковина допомагає формувати калові маси.
Картоплю також можна їсти, але лишень зі шкіркою запеченою чи звареною в лушпинні. Обов’язково споживайте салати з броколі, цвітної, пекінської капусти: вони чудово чистять кишківник, створюють об’єм клітковини, потрібної для злагодженої роботи травної системи.
Вилучіть із раціону смажене, бо під час смаження олія, сполучаючись із киснем, перетворюється на трансгенний жир, який осідає на стінках судин і кишок, утруднює роботу кишківника, породжує гіпертонію, атеросклероз. Уникайте борошняних виробів, що забивають кишківник, а також збільшують кількість викиду інсуліну, провокуючи розвиток діабету.
Не варто одночасно поєднувати тверду й рідку їду, наприклад, кашу запивати компотом. Для того щоб якісно перетравити страву, в шлунку має бути певна кількість соляної кислоти, в старшому віці її виділяється менше, коли ж ми її розводимо рідиною, цим погіршуємо засвоєння їжі. Для поліпшення травлення в кінці їди рекомендується вживати кілька крупинок солі.
Послаблюючі та очисні напої
Які напої та трави допоміжні для розв’язання цієї пікантної проблеми?
Як відомо: що більше п’ємо, то краще прискорюються обмінні процеси, виводяться шлаки й токсини з організму. Тому пити треба не менше 2 літрів на день. Але в разі закрепів, окрім звичайної води, можна пити воду із замоченим чорносливом, що поліпшує травлення.
Вживайте кваси – буряковий, хлібний, рисовий: під час процесу бродіння в напої в рази збільшується кількість амінокислот, інших корисних речовин, зокрема й ферментів, які поліпшують процеси травлення, та бактерій, які оздоровлюють кишківник, що сприяє нормалізації його роботи.
Завдяки цьому рисовий квас додатково сприяє схудненню та очищенню суглобів, і готувати його дуже легко: рис (довгозернистий) – 150 г; вода – 1,5 л; цукор – 225 г; дріжджі (сухі) – 1 г; родзинки – 50 г.
Відварений рис змішайте з сухими дріжджами, цукром (25 г) та родзинками. Залиште під рушником на 1 годину.
Сирий рис (50 г) обсмажте з цукром (75 г) до бурштинового кольору.
Перекладіть у банку обидві рисові маси, додайте цукор (125 г) та гарячу воду. Перемішайте. Накрийте банку марлею та залиште настоюватися на 5 днів у теплому місці. Процідить і поставте ще на добу в холодильник.
Буряковий квас очищає печінку, нирки та кишківник.
Він добре поліпшує мікрофлору та перистальтику кишківника. Інгредієнти: великий буряк; вода - 2 л; цукор - 4 ст. л.; черства шкірка чорного хліба.
Обчистити й нарізати на маленькі шматочки буряка й закласти в трилітрову банку до половини. Іншу половину банки заповнюєте водою з цукром, в кінці додаєте скоринку хліба. Накрийте банку марлею та чекайте три доби, щоб квас настоявся. Потому переціджуєте, розливаєте в ємності й п’єте по 200 мл тричі на день.
Напій із шипшини нормалізує роботу жовчних проток та чинить потужну жовчогінну дію (жовч стимулює роботу кишківника): шипшина - 25 г, інжир - 25 г, сухофрукти (яблука, груші, сливи) - 25 г, окріп - 2 л.
Звечора шипшину, сухофрукти засипати в термос та залити окропом, дати до ранку настоятися. Пити зранку та протягом дня між прийомами їжі, додаючи мед.
Хороший терапевтичний ефект в разі закрепів дає й лікування теплими лужними мінеральними водами без газу, які треба приймати по 200 мл за годину до їди. Вони активізують перистальтику кишківника та жовчного міхура.
Для активізації кишківника, поліпшення діяльності печінки та жовчного міхура добре пити чай з парила звичайного (рос. – репейничек обыкновенный). Травлення жирів покращить відвар шипшини з ксилітом або сорбітом.
Приймайте їжу за добовими ритмами
Є твердження, що якщо людина харчується згідно з ритмами активностей органів травного тракту, то це також має потужний лікувальний ефект. Який режим споживання та утримання від їжі?
Якщо в правильні години приймати їжу, то організм запускає механізм самозцілення. У кожного органа є свої ритми активності й відпочинку протягом доби. Так, наприклад, у шлунка перерва з 19 до 21, а в підшлункової залози - з 21 до 23-ї години. У цей період часу вони не виробляють потрібну для травлення кількість ферментів. Саме тому, щоб не перевантажувати травний тракт, останній прийом їжі має бути до 18-ї години. Якщо їсти пізніше, їжа буде важко перетравлюватися, виникатимуть проблеми з випорожненням.
Якщо ви ще не звичні так харчуватися й відчуваєте голод увечері, можна запити водою дві столові ложки клітковини, або добре спожити на ніч зелену глину з водою (1 ч. л. глини на склянку води), це сприятиме виведенню токсинів. А також у разі закрепу рекомендується увечері прийняти кефір з олією (1 ч. л. олії на склянку кефіру). Привчивши себе до такого режиму, ви не лише відчуєте легкість у тілі, поліпшення травлення та самопочуття, а й без труднощів перейдете до одноденних лікувальних голодувань раз на місяць.
Лікувальні голодування дають відпочинок і відновлення всім органам, які в цей час самозцілюються. Найкраще на голод реагує підшлункова залоза, очищуючи та накопичуючи ферменти. Щоб уникнути запаморочення, яке виникає під час голодування через інтоксикацію товстого кишківника, напередодні випийте розведену у воді зелену глину (1 ч. л. глини на склянку води) та зробіть клізму з підсоленою водою (на 1 л води 1 ч. л. солі). Потім - зрошувальну клізму (1 л навару ромашки), яка профілактує запальні явища в кишківнику.
Ще один варіант послаблюючого очисного напою - випити маленькими ковточками від 2 до 3 л підсоленої води (1 ч. л. солі на літр) або ж 50-60 мл рицинової олії, запивши її лимонним соком. Це допоможе зняти інтоксикації й самоотруєння організму, сприятиме очищенню, відновленню злагодженої роботи органів і систем.
Вправи для поліпшення моторики кишківника
Чи можна за допомогою дихальних вправ впливати на моторику кишківника, поліпшуючи її?
Так, дихання животом, або діафрагмальне дихання, активно впливає на печінку, жовчний міхур, стимулює перистальтику кишківника
та активність травних процесів.
Дихальну вправу виконують так: повільне дихання діафрагмою в положенні сидячи. Вдихаючи, надуваємо живіт, видихаючи, втягуємо живіт під ребра. Відпочиваємо й повторюємо 10 разів.
Найважливіший засіб для поліпшення функціонування травної системи та відновлення перистальтики кишківника – це лікувальні вправи та механотерапія. Який би Ви порекомендували комплекс на щодень?
Вправами ми поліпшуємо тонус м’язів живота, таза та сфінктерів заднього проходу; поліпшуємо кровоплин та лімфоплин за рахунок насосної функції цих м’язів. Під часу руху кров надходить у зони, де обмежена мікроциркуляція та утворилися застійні явища, отож органи живляться й наповнюються, заповільнюються процеси старіння.
Є кілька простих і ефективних вправ, кожну з яких робимо по 10 разів, обов’язково супроводжуючи вправи діафрагмальним диханням (вдих – надуваємо живіт, видих – втягуємо):
ВП (вихідне положення) ─ сидячи на м’ячі або ж стільці - вдих, підтягуємо до грудей праву ногу, зігнуту в коліні,- видих.
Далі робимо цей комплекс на ліву ногу. Таким чином впливаємо на поліпшення моторно-евакуаторної функції кишківника.
ВП ─ сидячи на стільці чи м’ячі, піднімаємо пряму ногу – вдих, опускаємо - видих. Повторюємо вправу на іншу ногу.
ВП ─ стоячи на колінах в упорі на прямих руках - вдих. Робимо почергове скручування: праву руку заносимо під ліву, тягнучись при цьому вліво, - видих. Потім робимо цю вправу в інший бік. Скручування тулуба вправо, вліво стимулює печінку, шлунок, усі внутрішні органи, активізує крово- та лімфоплин в органах.
ВП ─ лежачи на лівому боці, ноги зігнуті в колінах, голова лежить на витягнутій лівій руці, пряма права рука витягнута перед собою - вдих. Виконання вправи: почергове відведення руки максимально назад - видих. Потім цей комплекс робимо на правому боці.
ВП ─ лежачи на спині, ноги підняті догори (полегшений варіант: підняті ноги спираються на стіну), тримаємо їх рівними перпендикулярно підлозі - вдих, почергово відводимо вбік праву ногу, тоді ліву, потім обидві – видих.
Інтерв’ю вела Валентина Берник.
Після 40-50 років з’являються так звані вікові зміни: сповільнюється робота гормональної системи, падає тонус мускулатури. Якщо людина не має достатніх фізичних навантажень, м’язи, що вистилають усі внутрішні органи, починають слабшати, погіршується засвоєння їжі, виділення жовчі, еластичність та пружність кишківника.
Тому після 40 років кожен має щоденно виконувати підібраний комплекс вправ.
Ще один варіант послаблюючого очисного напою - випити маленькими ковточками від 2 до 3 л підсоленої води (1 ч. л. солі на літр) або ж 50-60 мл рицинової олії, запивши її лимонним соком. Це допоможе зняти інтоксикації й самоотруєння організму, сприятиме очищенню, відновленню злагодженої роботи органів і систем.