ПРЕПАРАТИ ШОВКОВИЦІ КОРИСНІ ДІАБЕТИКАМ

Поділитися:
ПРЕПАРАТИ ШОВКОВИЦІ КОРИСНІ ДІАБЕТИКАМ

Чув, що можна лікувати діабет 2-го типу за допомогою шовковиці. Прошу, розкажіть детальніше.
З повагою Сергій Самойлов.
м. Київ.

Лист коментує завідувач кафедри фармакології з курсом клінічної фармакології
Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця професор Іван ЧЕКМАН.

Інсулінонезалежний діабет, чи діабет 2-го типу, переважно буває в людей, старших за 40 років, і лікується дієтою чи прийомом антидіабетичних таблеток. Сприяють діабету надмірна маса тіла, тривалий стрес, вірусні інфекції, автоімунні порушення й навіть деякі ліки.
До рослин із цукрознижувальною дією, які використовують для лікування цукрового діабету, належить шовковиця біла й чорна (тутове дерево). Причому в шовковиці білої корисні листки, корені, плоди та кора. Настій шовковиці: 2 ст. л. сировини (будь-яка частина рослини чи суміш) залити 400 мл окропу. Настояти 1 годину. Процідити. Пити по 0,5 склянки чотири рази на день до їди.
Відвар листя та стебел: 20 г листків та молодих стебел залити 300 мл окропу, кип’ятити 5 хв. Настояти 2 години, процідити. Пити по третині склянки тричі на день до їди.
Відвар кори та коренів: 20 г сировини залити 300 мл окропу, кип’ятити 20 хв на слабкому вогні. Настояти 3 години, процідити. Вживати по 2 ст. л. тричі на день.
Відвар ягід шовковиці чорної: 20 г ягід залити 200 мл окропу, кип’ятити 10 хв. Настояти 2 години, процідити. Вживати по 0,5 склянки двічі на день після їди.
Без дієти лікування буде неефективним. Насамперед треба обмежити вживання цукру та жирів і одночасно збільшити частку сирих фруктів і овочів. І головне - вживати якомога більше продуктів, багатих вітамінами групи В, оскільки вони сприяють утворенню гормону інсуліну. Найбільше їх у кислому молоці, дріжджах, проростках пшениці, висівках, цілих зернах.
У харчовому раціоні обов’язково мають бути капуста, хрін, часник, цибуля, редис, ріпа, спаржа, крес-салат, гарбузи, морква, стручки бобів, аґрус, сливи, інжир, мигдаль, огірки, суниці, яєчний жовток, салат-латук, буряки, горіхи й кисломолочні продукти.