Тим, хто любить перловку, брак вітамінів не загрожує: у перлових крупах міститься практично весь потрібний набір корисних речовин. Є в них і вітаміни групи В (відповідають за злагоджену роботу нервової системи, гарне волосся й чисту шкіру), і вітамін А (потрібний для гарного зору й захисту від інфекцій), і вітамін Е (запобігає передчасному старінню), і вітамін D (робить міцними кістки й зуби). Крім того, дуже багато мікроелементів: залізо, і кальцій, і мідь, і йод. Але головне багатство — фосфор, за його вмістом перлові крупи майже вдвічі перевершують інші злаки. Фосфор не тільки вкрай потрібен для нормального обміну речовин і гарної роботи мозку, а й вважається «головним мікроелементом для спортсменів», адже саме фосфор забезпечує швидкість і силу м’язових скорочень.
Ще одне достоїнство перлових крупів — лізин. Ця амінокислота має противірусну дію, особливо щодо мікробів, які зумовлюють герпес і гострі застудні інфекції, підтримує життєвий тонус і зберігає здоровим серце.
Для того щоб приготувати смачну й корисну перлову кашу, крупи потрібно звечора замочити в холодній воді. Уранці залийте їх водою або молоком, доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні (вода) або водяній бані (молоко) до м’якості зерен (близько 1 години). Чудовим варіантом стане упрівання в духовці впродовж 15—20 хвилин наприкінці приготування (при цьому корисно додати трішки масла).