ПРО КИШКІВНИК ДБАЄШ – ЗДОРОВ’Я МАЄШ

Поділитися:
Про кишківник дбаєш – здоров’я маєш

Юрій Авраменко, лікар аюрведи, каже, що закрепи та інші проблеми з кишківником виявляє в 6-7 із 10 своїх пацієнтів. У декого це породжує неабиякий дискомфорт, дехто до пори до часу на бурчання, біль у кишківнику та нерегулярне випорожнення не звертає уваги, вважаючи цю симптоматику маловажливою. Тим часом саме з кишківника проростають корені більшості наших захворювань.  Чому в аюрведі - вченні про довге та здорове життя, таке велике значення приділяють здоров’ю кишківника, до яких супутніх захворювань призводять дисбаланси травлення, як нормалізувати роботу кишківника та позбутися його недуг - в інтерв’ю з Юрієм АВРАМЕНКОМ.

Хвороби кишківника можуть призвести до болю в серці

- Дехто вважає, що кишківник – це лише кишка, де збираються відходи. Чи це так і чим загрожує дисбаланс у його роботі?

- Таке ставлення вкрай неправильне й може спричинити багато системних порушень в організмі. Пояснюю це з позицій аюрведи, де  функціонування всіх органів та систем тіла, наше фізичне здоров’я розглядається через три фундаментальні життєві енергії, або доші: вата, пітта та капха. Коли вони в балансі, людина добре почувається, коли ж ні, хворіє, й одужати неможливо, борючись лише з симптомами захворювання, не збалансувавши рівновагу цих енергій у тілі. Більше того, це зумовлює низку інших дисбалансів та захворювань.
     Розглянемо це на прикладі дисбалансу в роботі кишківника. Усі органи, що розміщені нижче пупка: кишківник, сечовий міхур, простата в чоловіків, матка та яєчники в жінок, зовнішні статеві органи - це головне місце розміщення вата-доші. Усі вони мають вивідну функцію: кишківник виводить калові маси та кишкові гази, сечовий міхур – сечу, простата - чоловіче сім'я, жіночі органи - менструальну кров.
За хронічного закрепу кишківник не виводить відходи й вата-доша виходить у дисбаланс. Ця енергія за своєю природою легка, вітряна. Тож, як усе легке, вона починає рухатися вверх, несучи цей дисбаланс в інші органи. Спершу піднімається до шлунка, задуваючи вогонь травлення, а отже гальмуючи й сам процес перетравлення та засвоєння їжі.
     Якщо й на цьому етапі не зарадити, вона буде підійматися вище: в грудну клітку, легені, серце, щитоподібну залозу, голову, порушуючи функції кожного з органів. У людини може виникати сухий кашель, біль у серці, задишка, бажання глибоко вдихнути повітря, головний біль, поганий сон, погіршення пам'яті, дзвін у вухах, запаморочення, гіпертонія й навіть інсульт. Ось скільки проблем може породити збій у роботі кишківника.   
     Окрім того, вата-доша розносить невиведені відходи та токсини по всьому тілу, отруюючи його. Відходи знову всмоктуються в кров та негативно впливають на процеси метаболізму. Це спричиняє нестачу енергії, швидку втомлюваність, неприємний запах із рота, шкірні висипання тощо.
    Чи часто за таких симптомів лікарі запитують, як працює ваш кишківник? Гадаю, що ні. А як бачите, корінь такого великого спектра проблем часто криється саме тут. І саме тому люди лікують безліч захворювань безуспішно, адже лікують наслідок, а не причину.
    Хибність такого підходу сучасної медицини поясню на прикладі рослини. Ми не розглядаємо кущ як листки, стебла, квіти, що існують окремо. Ми знаємо, що їх стан залежить від кореня, і якщо його не поливати, рослина загине. Так і в нашому організмі, кишківник є своєрідним коренем здоров’я. І коли він, потерпає від здуття та закрепів – це породжує проблеми в усьому організмі. Якщо ж ми правильно «поллємо» цей корінь, відрегулюємо роботу кишківника, то й усі породжені цим дисбалансом захворювання теж почнуть відступати.
    Тому, коли пацієнт звертається до мене, я діагностую його, дізнаюся про всі симптоми, які вказують на причину дисбалансу, який ефективно усуваємо завдяки натуральним препаратам, оліям, корекції харчування та способу життя.

Кишківник «любить» варену, рідку, теплу, маслянисту їжу

- Як працювати з нашим коренем, як відлагодити роботу кишківника на найпростішому рівні – збалансувавши харчування?

- Головні властивості вата-доші – вона суха, легка, холодна та рухлива. Коли ці характеристики в надміру, то, скажімо, надмір сухості спричиняє пересушення слизової оболонки кишківника, організм для зволоження витягує воду з калових мас, а сухе по сухому не може ефективно рухатися, й виникає закреп.
    Щоб збалансувати стан, в  раціон треба ввести страви, які мають протилежні властивості щодо вата-доші.  Не їсти все сухе й холодне, особливо в холодний період року, бо холодне гасить гаряче, тобто вогонь травлення. Також слід відмовитися від сухарів, бубликів, сухого печива, грінок, пересмаженої їжі. За проблем із кишківником саме взимку слід вилучити й сирі овочі, особливо зелені листові. Якщо, з’ївши салат із сирої капусти, грушу, болгарський перець чи інші сирі овочі, відчуваєте бурчання в кишківнику - це знак, що травна система не може їх ефективно перетравити.
    Їжа має бути приготовленою, рідкою чи напіврідкою, теплою та гарячою, маслянистою та свіжою. Це супи, борщі, всі страви з варених крупів  (каші), овочів, включно з коренеплодами (морква, буряки, картопля) тощо. Вони несуть енергію землі та вгамовують вітряну вату. Каші та овочі мають бути не «сухими»: використовуйте вершкове чи топлене масло, підливи, соуси, кетчупи.
    Корисні рослинні олії: соняшникова, кунжутна, гірчична, гарбузова. Не раджу використовувати оливкову та кокосову олії в холодний період року, що холодні за своєю природою.
     Додавайте спеції: фенхель, кмин, насіння льону та кропу, куркуму, чорний перець та імбир. Це допоможе травленню та підтримає ефективну роботу кишківника.
    Щоб зменшити сухість вати, запобігти сухості калових мас, слід вживати достатньо  води. Вода не має бути холодною чи газованою, й пити її можна перед їдою, а також у перервах між трапезами, але не зразу, як поїли: за хоча б 30-40 хвилин, а краще годину-півтори після. Тобто, ніяких чаїв, соків, компотів та кави після їди. Якщо вкрай хочеться пити, можна зробити кілька ковтків чистої гарячої води під час їди, але не більше. Інакше активність вогню травлення знизиться.
    У холодну пору року смакують квашені продукти, й недаремно. Квашена капуста, огірки, помідори, як і кисломолочні продукти, стимулюють травлення,  їх добре споживати в обід та під час непізньої вечері. Але на сніданок та перед сном зовсім не бажано. Краще на ніч випити склянку гарячого пряженого молока зі щіпкою куркуми та окремо від інших продуктів.
   Важливо знати, що кисломолочні продукти холодні за своєю природою, тому їх краще вживати в приготованому вигляді, наприклад,  сирники, запіканка. Сметану додавати в гарячу їжу, як і твердий сир. Кефіри та йогурти слід трішки підігрівати.
    На сніданок найкорисніше обрати варену, рідку, теплу їжу та напої: чай, каву, суп, напіврідку кашу з підливою.

Перед їдою корисно вживати підкислені напої

- Як посилити травлення, щоб їжа в кишківник надійшла максимально підготовленою та не спричиняла метеоризму, тяжкості й інших неприємних симптомів?

- Здавна помітили, що аперитив, тобто невелика кількість слабкого алкоголю, випитого до їди, підсилює вогонь травлення.
   Такий вплив притаманний не лише алкоголю, а й випитим перед їдою підкисленим напоям. Наприклад, склянка гарячої води з вичавленим у неї соком зі скибки лимона й навіть просто гаряча вода активізуватимуть вогонь травлення. Це можуть бути соки: томатний, цитрусовий,  вишневий. Також чудово за 10-15 хв до їди  спожити напій із чайного або молочного гриба. Хочу застерегти: не перекислюйте напій, він має бути слабкокислим. Також можна для покращення травлення перед сніданком вживати 1 ч. л. кунжутної олії, особливо худим людям.
   Якщо людина схильна до повноти або ж повна, краще вживати пів чайної ложки порошку куркуми, запиваючи гарячою водою. Це стимулює роботу шлунка, метаболічні процеси в організмі, сприяє нормалізації маси тіла. Худим людям куркуму можна додавати потрішки до страв у процесі їх приготування.
    Важлива порада: для поліпшення травлення рекомендується перед їдою пожувати шматочок кореня імбиру зі шматочком лимона та дрібкою солі, це дасть сигнал шлунку, щоб запрацювали травні залози. Ці складові не випадкові. Адже гострий, кислий та солоний смаки стимулюють пітта-дошу, а отже й вогонь травлення.

Аюрведичний окріп для поліпшення травлення, нормалізації маси тіла

- Якщо людина, поївши, відчуває тяжкість, бачить, що їй бракує вогню травлення, щоб перетравити їжу та не спровокувати проблем у кишківнику, як вона може зарадити цьому?

- Є ефективний, дешевий і доступний метод: пити так званий аюрведичний окріп, приготований за дуже простим рецептом. Налити в каструлю літр води й варити її, допоки з літра не стане півлітра. Окріп, після уварювання, налити в термос і пити по кілька ковтків (1-2-3-4) щопівгодини максимально гарячим (щоб не обпікав) так, щоб випити півлітра або ж літр протягом дня. Його не варто пити одразу після їди, дайте можливість вогню травлення попрацювати, а аюрведичний окріп пийте в перервах між трапезами.
    Попри простоту рецепта ви відчуєте значне поліпшення самопочуття буквально протягом тижня. Адже така гаряча вода легко засвоюється, ефективно розріджує кров, жовч, лімфу, сприяє балансу вогню травлення, активує метаболізм.
   Також, п’ючи її, можна позбутися зайвих кілограмів. Пригадую мою пацієнтку з Одеси, жінку років 50, що стала повніти й дуже хотіла схуднути та омолодитися. Як одну з рекомендацій я порадив їй пити аюрведичний окріп. Через 2 місяці вона прийшла до мене в захваті, адже позбулася 10 кілограмів.

- Які зовнішні процедури можна застосовувати для усунення захворювань кишківника?

- Одна з найдієвіших процедур - щоденне умащування підігрітою, добре теплою кунжутною олією низу живота, пахових ділянок, промежини, а також сідниць, крижів, статевих органів та ануса. Це зменшує  дисбаланс вати, покращує перистальтику, роботу м’язів, нервових закінчень, стан слизових оболонок, підтримує жіноче та чоловіче статеве здоров’я.
Якщо відчуєте, що цього недостатньо, наступний етап – мікроклізми з теплою кунжутною олією, які слід робити на ніч. Вводити треба 15-30 мл олії, тоді вона не спричинить позивів до дефекації, а всмокчеться в прямій кишці. Така процедура не має побічної дії, тож її можна робити  як 2 тижні, так і 2 місяці. Зважайте на своє самопочуття та застосовуйте її, допоки відчуєте нормалізацію травлення й роботи кишківника.
   Окрім того, чудово налагоджує перистальтику та щоденне випорожнення певний набір вправ, що задіюють роботу черевної порожнини.

Ось основні з них:
- нахили в боки та вперед-назад; 
- лежачи на спині, підняти ноги догори та крутити ними, ніби прокручуєте педалі велосипеда;
- лежачи на спині підтягнути до грудей коліна, обхопити коліна руками й качатися на спині в боки, а потім вперед-назад.
-  «качати» прес та робити вправи на прокручування в талії. Якщо маєте гімнастичний обруч, крутіть його на стегнах та талії.
Головне - робити вправи систематично хоча б раз на день, бажано зранку, щоб допомогти кишківнику спорожнитися після пробудження.

- Часта проблема: в людини утруднена дефекація, немає позивів до випорожнення або ж відчуває, що не повністю спорожнилася. Як налагодити цей інтимний, але вкрай важливий для здоров’я процес?

- Людина має виходити з туалету з відчуттям задоволення, а не тяжкості чи бажанням «довипорожнення». Потрібно виробити звичку: після пробудження найперше - це дефекація, бажано в один і той само час. Не можна ігнорувати позиви. Щойно їх відчули, слід негайно йти до туалету. Інакше калові маси почнуть рухатися в протилежному напрямку.
   Якщо не виникає бажання щоранку спорожнюватися, допомогти кишківнику можна, зробивши перелічені вище вправи, випити чашку гарячої води з маленьким шматочком лимона.
   Важливо  обирати фізіологічно правильну позу, сидячи на унітазі. Найбільш сприятлива для ефективного спорожнення - коли людина сидить навшпиньках, колінами придушуючи живіт, як це було поширено в минулому. Я не закликаю відмовлятися від унітаза, але можна активізувати процес, підставивши під ноги невисоку підставку. Тоді коліна будуть дещо підняті, вигідно зміниться положення кишківника, що сприятиме спорожненню. Також додатково можна масажувати живіт.   

Матеріал підготувала Валентина Берник.