Порівняно з осінню минулого року цьогоріч перебіг коронавірусу має свої особливості. Як розвивається захворювання, як захиститися від вірусу та надати собі допомогу за перших симптомів зараження - сьогодні в інтерв’ю доктора медичних наук, лікаря аюрведи Алли ДМИТРІЄВОЇ.
-Алло Володимирівно, чи був прогнозованим для Вас, як науковця та лікаря, такий активний стрибок захворювання на Covid-19 на початку осені і чим він спричинений?
- Так, ще на початку серпня я прогнозувала, що наприкінці серпні - у вересні почнеться нова хвиля коронавірусу. Тому що штам «Дельта» порівняно з попереднім штамом більш вірулентний і розмножується значно швидше, а через це розвиток та перебіг хвороби можуть бути тяжчі.
Особливо небезпечно підхопити вірус, коли йде лавина захворювань і лікарі не можуть повноцінно надати допомогу. У цей час слід особливо берегтися: відмовитися від шопінгу та зібрань, тримати дистанцію, одягати маску в публічних місцях, дотримуватися правил гігієни. Ці правила також стосуються людей, які перехворіли або вакцинувалися. Наша імунна пам'ять індивідуальна, й тому як довго вона тримає інформацію про хворобу, достеменно не відомо.
Для нинішнього типу штаму коронавірусу характерні дещо інші дебютні прояви: гострий головний біль, нудота, діарея. Це спричиняє зневоднення, виснаження організму, ослаблення імунітету. Річ у тім, що під час гострих інфекцій імунокомпетентні клітини гинуть у великій кількості, а їх відновлення потребує великої кількості білків. Якщо травний тракт втрачає здатність засвоювати білки, то імунній системі немає за рахунок чого формувати лейкоцити, тож її активність у боротьбі з вірусом критично падає.
Вірус SARS-2 Covid 19 небезпечний тим, що передусім він системно вражає мембранні структури: ендотелію судин, капілярні та альвеолярні (легеневі). Тому, якщо вчасно не почати лікуватися, особливо людям, які мають серцево-судинні захворювання, то це може призвести до важких ускладнень. Найчастіше лікарі мають справу з неврологічною й серцево-судинною патологіями.
Поширена тенденція, що коли захворювання починається без втрати відчуття запахів, кашлю й температури, лише крутиться голова, нудить, то люди вважають це простою застудою та не лікуються. Це велика помилка, бо розвиток ковіду в дельта-версії може бути дуже швидким. Перебіг хвороби від перших симптомів до кисневої недостатності може становити 1-2 доби. А ось вихід із хвороби та наслідки ускладнень можуть давати про себе знати до 6 місяців. За останніми даними, постковідний синдром може тривати до 1 року.
- Які мають бути дії за перших симптомів захворювання, щоб зупинити розвиток вірусу і його подальше проникнення в мембрани клітин та виникнення ускладнень?
- Мембрани - судинні, альвеолярні, клітинні - це фосфоліпідна структура. Одним із найпоширеніших структурних елементів мембран є лецитин. Для прикладу, 70% складу легеневого сурфактанту (активні речовини, які вистилають альвеоли легень) є саме лецитин. Достатній вміст цього фосфоліпіду також дуже важливий для нейронів та нервових волокон.
Найкраще джерело лецитину - це перепелині яйця. Їх краще пити сирими зранку натще, попередньо випивши склянку теплої води. Дитині достатньо спожити 1-2 яйця, тендітній жінці 2-3, чоловікові 4-5 яєць. Малесенький жовток перепелиного яйця має лецитину значно більше, ніж курячий, та ще й є гіпоалергенним.
Також можна використовувати аскорутин або галаскорбін - це аскорбінова кислота та рутин. У поєднанні ці дві речовини чудово доповнюють одна одну, зміцнюють капіляри, чинять протизапальну дію.
Традиційні засоби, що століттями застосовують за респіраторно-вірусних захворювань - липа, малина, верба. Вони містять ацетилсаліцилову кислоту, тобто природний аспірин, що має жарознижувальну, протизапальну дію.
Тож добре 1,5 ч. л. суміші з малини, липи, верби, ліщини залити 200 мл окропу. Дати настоятися 30 хв, потому додати мед, лимон за смаком та пити гарячим. Це смачно й корисно. Окрім того, лимон має особливі властивості: він сухий за своєю якістю, залужнює сечу, сприяє виведенню кислих метаболітів, тобто працює як детоксикант, сприяючи нормалізації температури.
Також добре в цей час приймати лікарські чаї на основі липи. Можна заварити цвіт липи, й, коли він дещо настоїться та охолоне до 40 градусів, додати 1 ч. л. липового меду. Речовини, які екстрагуються з квітів липи та меду, насамперед ефірний спирт фарнезол, мають потужну протизапальну дію.
Що важливо: якщо достатньо приймати цього та інших із перелічених напоїв, ви додатково запобігаєте зневодненню, а отже згущенню крові, краще виводяться токсини, що активно утворюються в організмі під час хвороби.
Ще один традиційний напій у разі застуд і вірусів – гаряче молоко, краще козине. У гаряче молоко за температури, що можна засунути пальчик і не ошпарити, кладуть мед, бажано липовий. Це важлива умова, інакше ферменти денатуруються й мед втрачає частину корисних властивостей. Добре додати в молоко зігрівальні, протизапальні спеції: трішки кориці, гвоздики, імбиру, анісу, чорного перцю.
Також зі спецій можна робити оздоровчі суміші. Узяти 1 ч. л. чорного перцю, по 0,5 ч. л. гвоздики, кориці, гірчиці та імбиру й змолоти в кавомолці до консистенції дуже тонкої пудри. Спеції розтерти з тваринним жиром (1:4).
Найкраще в разі застуди та для підтримки легень козиний жир, якщо не маєте, використайте здір чи топлене масло. Отриману суміш добре розтерти до утворення піночки й використовувати різним чином. Чудово розтирати спеціями з жиром ступні ніг, які як рефлексогенна зона безпосередньо пов'язані з носоглоткою, й ця процедура покращить дихання, сприяє зняттю запалення верхніх дихальних шляхів.
Жир зі спеціями також кладуть у гаряче молоко й п’ють. Тим самим жиром розтирають корені легень спереду груднини й зі спини.
Те, що спеції змішані саме з тваринним жиром, а не оліями, важливо. Жири проникають глибоко в тіло, доносячи цілющі ефірні компоненти спецій до коренів легень. Добре всі ці рекомендації робити одночасно: пити гаряче молоко після натирання. Це дасть комплексний протизапальний ефект.
- Якщо за коронавірусу є ще й нудота та пронос, що робити, як нормалізувати стан?
- Передусім вилучити овочі, особливо сирі, сухі та важкі для травлення продукти, щоб вони не подразнювали слизову оболонку кишківника. Але їсти потрібно обов’язково: це дасть організмові сили боротися з недугою. Протягом 3-5 днів слід споживати добре перемелені, гомогенізовані страви в рідкому стані, тобто їжа має бути, як сметанка. Найпростіше - рисовий відвар або овочевий супчик із куркою та манкою. Зробити з них крем-суп із топленим маслом, тобто перемолоти повністю на однорідну масу й випити по 150-200 мл за раз. Не можете одразу подужати все, з’їжте кілька ложок, перерва, потім ще кілька. Їжте потрошку, але кожні 3 години, й таким чином організм засвоїть отримане, й це не подразнить кишківник.
Буває за ротавірусної інфекції така сильна нудота, що лишень випив води, а її верне назад. Звісно, якщо випити пів склянки, може виникнути блювота, але якщо пити по 1-2 ст. л. кожні 15-20 хв, допоки не споживете склянку, то подібних симптомів не буде й ви зможете успішно запобігти зневодненню та інтоксикації організму.
Щоб не було нудоти, заварюйте чай із лаванди, м'яти, меліси. Іноді навіть понюхати або випити кілька ковточків такого запашного букету трав є достатньо, щоб погасити нудоту й стан покращився.
- Чим небезпечна інтоксикація, що супроводжує вірусну інфекцію?
- Інтоксикація залежить від кількості загиблих вірусних і власних клітин, продукти їх розпаду зумовлюють закислення, отруєння організму. Чи будуть симптоми ломоти в тілі, важкості, слабкості, що супроводжують інтоксикацію, залежати від того, наскільки ефективно виводяться токсини. Передусім слід постійно, невеликими порціями пити гаряче: кілька ковтків, перерва й знову кілька ковтків. Добре, коли вода буде підкисленою лимоном чи натуральними ягідними соками, морсами із чорниць, малини, ожини, калини.
Якщо шлунок і кишківник працюють, можна приймати органічні сорбенти, які можуть суттєво полегшити стан у час хвороби. Можна приймати пектини або харчові волокна, але їх обов’язково потрібно спершу залити теплою водою. Тоді сорбент набирає воду й не витягає її з кишківника, натомість вбирає в себе токсини та м’яко виводить. До природних смачних сорбентів належать печені яблука, морква, гарбузи, ріпа.
- Як підтримати свою імунну систему, аби вона змогла знешкодити вірус?
- У час хвороби слід підтримувати імунітет адаптогенами. Я дуже люблю золотий вус, звіробій, оман (легеневий тонік), трави мати-й-мачуха, ісландський мох, незабудка, медунка, алтея. Вони чинять протизапальну, антибактеріальну, підтримувальну організм дію. 1ч. л.-1 ст. л. (залежно від маси тіла) однієї з названих рослин залити 300-500 мл гарячої води, настояти 1 годину, обов’язково збити, відцідити й пити кожні 2 години теплим.
В аптеках можна придбати противірусний препарат з екстракту герані. Чудові фітозасоби в боротьбі з вірусами: евкаліпт, бруньки тополі, сосни, чебрець із ромашкою.
Якщо під час вірусної інфекції є респіраторні прояви, слід приймати натуральні спазмолітики для легень: аніс, гісоп. А також муколітики для розрідження й виведення мокротиння: корінь алтеї, мати-й-мачуха, ісландський мох, подорожник, купина, мильнянка, береза, верес. Купуйте в аптеці й заварюйте згідно з інструкцією на упаковці. Бажано не брати у вигляді сиропів, адже в них багато додаткових хімічних ароматизаторів, що можуть призвести до алергії.
Коли ж хвороба супроводжується кашлем, я раджу суміш, яку ще з дитинства мого сина використовую як дитячу суху мікстуру від кашлю. Вона дешева й дуже проста та ефективна. До її складу входить корінь алтеї, аніс, бікарбонат натрію та бікарбонат амонію.
Ще одне застереження: доки температура тримається нижче 38,5 С, не треба її збивати. Вона допомагає організмові боротися з вірусом. А ось за температури вище 38,5 або ж нижче 35,0 С треба обов’язково нормалізувати її рівень, адже тоді перестають працювати внутрішньоклітинні ферменти й клітини гинуть.
Коли ми хворіємо, імунна система працює у форсажному режимі, тому використовувати імуностимулятори не можна. Вони помічні, коли пік хвороби минає й починається відновлення. Позаяк вони спричиняють швидке звикання, то застосовувати їх можна 2-3 тижні в дозуванні для дорослої людини: 30 крапель, розведених у 50 мл теплої води.
- А чи можна вберегтися від вірусу, чи є дієва профілактика, що допоможе нам не хворіти?
- Усе зводиться до загальних правил, але поміж тим вони дуже дієві: слід достатньо спати, багато рухатися, ходити на свіжому повітрі, робити дихальні вправи, гімнастику, яка вам під силу. Бо рух - це життя, а життя - це рух.
Важливо дотримуватися режиму й раціону харчування для вашої конституції, статі, віку, навантажень. Споживати достатньо сезонних овочів і фруктів, горіхів, спецій, це значно корисніше для організму, ніж прийом аптечних вітамінів.
У кожному прийомі їжі має бути білок – це яйця, злакові каші, горіхи, риба, м'ясо, бобові. Тому що дефіцит білка - це дефіцит імунітету. Якість харчових продуктів і активність нашої травної системи - це фундамент для імунної системи, а значить, для нашого захисту від вірусів і інших хвороб.
- Який Ваш прогнози перебігу коронавірусу цієї осені-зими? До чого варто готуватися та як довго ще триватиме ситуація з пандемією в Україні та світі?
- Я думаю, що наступного року ситуація буде значно легшою, це буде лиш відгомін. Багато людей уже або перехворіли, або вакцинувалися. Тривалість утримання противірусного імунітету (імуноглобулінів у крові) становить від 3 місяців, за останніми даними - 12 місяців, а може більше року. Тобто імунітет у людства загалом стає тривалішим і стійкішим до коронавірусу.
Сподіваюся, що ця велика хвиля захворювання цього року буде останньою й уже з наступної весни таких пікових показників росту захворювання, як нині, ми не матимемо.
Цей вірус дає нам і спеціальний урок: кожен має зрозуміти, що він відповідальний за своє здоров'я. Не треба розраховувати на якісь чарівні ліки, їх не буде. Якщо займаєшся своїм здоров'ям: позитивний, добре харчуєшся, достатньо рухаєшся та спиш, займаєшся улюбленою справою, ти будеш здоровим і матимеш міцний імунітет. Це базові принципи, на яких будується міцне здоров’я та довголіття.
Матеріал підготувала Валентина Берник.