Проросле зерно, з висотою паростків 2—4 мм, багате на вітаміни і мінеральні речовини, цукор та легкозасвоювані амінокислоти. Тому це дуже корисна добавка до зимово-весняного меню. Коли ж зерно проростає більш як на 4 мм, то в його пророслих стеблинках з’являються целюлоза і рослинна клітковина.
Приймають проросле зерно по 1 ст. л. 3—4 рази на день. Зберігати таке зерно можна в холодильнику 1—2 дні, далі воно починає втрачати цілющі властивості.
Цілющі властивості пророслих культур:
Гірчиця — поліпшує травлення, прискорює процес одужання.
Гречка — підвищує рівень гемоглобіну в крові, зміцнює стінки кровоносних судин.
Кунжут — завдяки високому вмісту кальцію зміцнює кістки скелета і зуби, допомагає швидкому загоєнню переломів.
Соя — містить білок, кальцій, фосфор і вітаміни групи В і С.
Соняшник — містить вітаміни D і E, мікроелементи, які стабілізують нервову систему.
Ячмінь — містить кремнієву кислоту.
Гарбуз — містить білки й каротин.
Пшениця — зміцнює імунітет, нормалізує роботу мозку і серця, знижує рівень холестерину в крові.