"ПРОВАНСАЛЬ" - СОУС ДЛЯ НАШОЇ ПЕЧІНКИ

Поділитися:

cous-provansalМене зацікавив соус «провансаль» передусім тим, що до нього входять інгредієнти, потрібні для оздоровлення печінки. Приміром, маслинова олія є унікальним жовчогінним засобом. Яєчний жовток містить ненасичені жирні кислоти, які відновлюють мембрану печінкових клітин гепатоцитів. Крім того, у жовтку збалансовано між собою всі компоненти: жири, вітаміни, мікроелементи і, головне, біологічно активні речовини. У наш «провансаль» я рекомендую додати трохи меду. Печінка - це «завод» людини, де утворюються всі білки й незамінні вітаміни, відбувається нейтралізація токсинів, тому для її ефективної роботи потрібен мед - найліпший у світі вуглевод. Крім того, для емульгації й сполучення всіх компонентів між собою потрібен винний або яблучний оцет. Приготування. У маслинову (соняшникову) олію додаємо жовток домашнього яйця. На 100 мл (0,5 склянки) олії - один жовток і 1 ст. л. натурального оцту. Бажано збивати суміш не міксером, а вінчиком і в гарному настрої. Коли утвориться біла емульсія, додаємо щіпку солі, 1 ч. л. меду й знову перемішуємо. Зберігати соус у холодильнику. Із оздоровчою метою «провансаль» вживають уранці, натщесерце. Випити півсклянки м'ятного чаю, зробити зарядку (20-30 хв) і вже потім прийняти 1-2 ст. л. соусу. Рекомендую на півгодинки лягти на правий бік із теплою грілкою, глибоко й повільно подихати. Після цього комплексу можна снідати. Увечері повторити весь комплекс, але без їжі. За ніч печінка добре очиститься від застійної жовчі, зникне й «жовчна» людина. Цей нескладний метод відновлення печінки сприяє нормалізації травлення, тиску, а найголовніше - піднесе настрій.

Володимир БОЛСУН, лікар-невропатолог.