ПИРІЙ - ДИВО-БУР’ЯН

ПИРІЙ - ДИВО-БУР’ЯН

Пирій повзучий - один із найпоширеніших і важковикорінюваних ​​бур’янів, із якими нам доводиться боротися на городах та присадибних ділянках. Але саме він є надзвичайно корисною травою, яка допомагає людині позбутися багатьох захворювань. І не тільки людині. Якщо поспостерігати за тваринами, то більшість із них, навіть кішки й собаки, скубуть цю траву, відновлюючи таким чином свій організм.
Пирій здавна користується великою повагою в натуропатичній медицині. Рецепти з цією рослиною описував у своїй книзі великий лікар Авіценна. І в нас до революції пирій спеціально заготовляли для аптечних потреб. Тільки на Полтавщині щороку збирали понад 200 пудів кореневищ.
Та й сьогодні його застосовують у медицині і в багатьох країнах вважають фармакопейною сировиною. Польща, наприклад, експортує кореневища пирію до Західної Європи. Чим же прославився цей диво-бур’ян?

Рослина, яку цінує і офіційна, й народна медицина

Як надконцентратор кремнезему, пирій повзучий вельми позитивно діє на центральний відділ імунної системи - вилочкову залозу, запобігає розвитку цілої низки автоімунних та алергійних захворювань. Флавоноїди трави визначають високу антиоксидантну властивість пирію, яка запобігає порушенням кислотно-лужної рівноваги організму, формуванню вільних радикалів - основних винуватців безлічі захворювань, зокрема й злоякісних.
Сапоніни, що містяться в кореневищі цієї рослини, перешкоджають розвитку атеросклерозу судин. Крім того, рослина містить вітаміни С, Е, каротин (провітамін А). У практичній медицині (відвар, настій кореневищ) застосовують у разі гастриту, ентероколіту, хвороб печінки, нирок.
У народній медицині препарати трави використовують за цукрового діабету, гастритів, ревматизму, подагри, остеохондрозу, остеопорозу, артритів, переломів, хвороб шкіри, бронхіальної астми, стенокардії, гіпертонічної хвороби, хвороб печінки, шлунка, підшлункової залози, нефриту, нічного енурезу, цукрового діабету, як засіб, що нормалізує обмін речовин, та ін.
Способи приготування універсальних настоїв:
- 1 ст. л. кореневищ залити 1 склянкою води, довести до кипіння, кип’ятити в закритому посуді 10 хв, настояти протягом 4 годин, процідити. Приймати по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди протягом 3-4 тижнів.
- 15 г кореневищ залити 2 склянками перевареної води, настояти 12 годин, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3-4 рази на день до їди 3-4 тижні.

Як розпізнати й заготувати

Пирій - багаторічна трав’яниста рослина, належить до сімейства злакових. Має довге горизонтальне кореневище з пагонами, які тягнуться назовні. Стебла рослини прямостоячі, заввишки від 40 см до 1,5 м. Листя довге, лінійне. Квітки дрібні, непоказні, зібрані в колосоподібне суцвіття завдовжки  7-15 см.
У лікувальних цілях кореневище заготовляють навесні чи восени. Очищають від дрібних корінців, ретельно промивають і сушать на повітрі, потім подрібнюють. Але на відміну від інших корінців пирій можна збирати та вживати все літо.
Перед сушінням кореневища слід ретельно очистити від стебел, корінців, промити в холодній воді. Сушити сировину рекомендується за температури 60°С в  духовці чи спеціальних сушарках, періодично помішуючи й перевертаючи. Готові кореневища  ламаються з тріском, не деформуючись. Термін зберігання - не більш як 3 роки.

Рецепти народної медицини

- Для очищення судин: 25-30 г кореневищ пирію залити 200 мл холодної перевареної води й настояти 12 годин, настій злити в скляний посуд. Після цього раніше використану сировину повторно залити вже  окропом (теж 200 мл) і тримати до повного охолодження. Цей другий настій процідити, змішати з першим настоєм. Добова доза - 400 мл. Приймати за 30-40 хв до їди щодня протягом 3 місяців. На курс лікування використовувати приблизно 3 кг кореневищ пирію. Рецепт дуже ефективний.
- Відвар  кореневищ (1:10) вживають по 2 ст. л. тричі на день як проносний і сечогінний засоби. Слід у 200 мл киплячої води додати 2 ч. л. кореневищ, тримати на слабкому вогні хвилин 3-5, сировину здушити, відвар охолодити й приймати за описаними вище рекомендаціями.
- У разі артритів, подагри, остеохондрозу та невралгії вживають настій: 2 ст. л. кореневищ залити на ніч 500 мл окропу. Настоювати під кришкою, а вранці процідити й випити за 3 прийоми.
- Сік зі свіжого листя доцільно використовувати в разі жовчно- та сечокам’яної хвороб. П’ють зазвичай по 150-200 мл тричі на день протягом 14-20 днів.
- Відвар за хвороб травного тракту: 60 г сухих коренів додають у літр киплячої води, тримають на слабкому вогні 5 хвилин, настоюють близько години і вживають, попередньо процідивши, по 100 мл тричі на день.
- У разі фурункульозу, рясних менструацій і маткових кровотеч рекомендується пити міцний відвар пирію. Готують його так само, тільки замість 60 г сухої сировини додають 120 г.
- Описаний вище відвар допоможе усунути запори й зменшити гемороїдальні вогнища (за допомогою клізм).
- Для очищення суглобів від солей: 1 ст. л. вимитих і дрібно порізаних кореневищ заливають склянкою окропу, укутують і дають настоятися 3 години. П’ють по 2 ст. л. тричі на день протягом місяця. Після 10-денної перерви курс можна повторити.
- Для лікування сечовивідних, жовчних шляхів і в разі запалення травного тракту: 2 ч. л. кореневищ прокип’ятити 10 хв у склянці води, настояти протягом години, процідити, вживати по 1 ст. л. 3-4 рази на день.
- Для поліпшення зору ще Авіценна радив сік пирію змішати з медом чи натуральним вином (у рівних кількостях за вагою), варити на слабкому вогні 3-5 хв до отримання однорідної маси. Приймати по 1 ст. л. тричі на день з весни до осені. Як показує практика, зір поліпшується на кілька діоптрій. Але за умови, що людина застосовує цей засіб 6 місяців - весь період вегетації пирію.
- У разі нетримання сечі (особливо в літніх людей) радять 1 ст. л. подрібненої сировини пирію залити склянкою окропу, півгодини тримати на водяній бані, після охолодження процідити. Пити по третині склянки тричі на день. Через 2-3 місяці  застосування засобу можна також позбутися хронічного циститу й зміцнити сфінктер сечового міхура.
- Цукровий діабет, ревматизм та інші хвороби, пов’язані з порушенням обмінних процесів, запаленням внутрішніх органів, відступають, якщо  на них впливати таким засобом: 25 г кореневищ пирію залити 250 мл води, кип’ятити на слабкому вогні 10 хв, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 1 ст. л. тричі на день до їди.
- За дисфункції яєчників: 1 ст. л. кореневищ пирію варити в 1 склянці молока на слабкому вогні 10 хв. Приймати по 1 ст. л. двічі-тричі на день до одужання.
- У разі туберкульозу легень: 1 ст. л. свіжої чи 2 ст. л. сухої сировини варити в 1 склянці молока 5 хв. Приймати по 1 склянці тричі на день.
- Діатез ексудативний: 1 ст. л. кореневищ залити 0,5 л окропу, кип’ятити на слабкому вогні 15 хв, настоювати в теплі 2 години, процідити. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день до їди.
- Позбутися на довгі роки пітливості ніг можна за допомогою простого способу: ретельно помити ноги теплою водою з милом, траву пирію переплести між пальцями, як плетуть кошики. Надіти шкарпетки й лягти спати. Вранці траву викинути, помити ноги й змінити шкарпетки. Такий вечірній «ритуал» потрібно повторювати сім днів. Після цього ви забудете, що таке пітливість ніг, неприємний запах, і навіть нагноєння, якщо такі у вас були, зникнуть.
- У разі виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки: 2 ст. л. кореневищ залити склянкою окропу, 12 годин настояти, процідити й приймати 10 днів до їди по 2 ст. л. 4 рази на день.
- Для лікування простатиту: 0,5 л окропу залити 2 ст. л. коренів, варити 10 хв, настоювати 1 годину, процідити, пити по 0,5 склянки тричі на день.
- Як вітамінний, загальнозміцнювальний, відновлювальний організм засіб: очищені, висушені й розмелені в борошно кореневища додають у супи, соуси та будь-які інші страви.
Протипоказань до застосування препаратів на основі пирію повзучого не виявлено. Однак прийом слід припинити, якщо з’явилася діарея чи розвинувся пригнічений стан, що впливає на працездатність.

 Загальнозміцнювальні «таблетки»

 Стебла пирію змолоти на млинку для м’яса, віддушити сік і просочити ним хлібний м’якуш. З цього хліба скачати кульки й висушити їх. Пирійні таблетки готові, все швидко й легко. Приймати протягом 1 місяця, за годину до прийому їжі.

 Як приготувати сік із трави

Траву пирію помити й облити окропом, потім потрібно змолоти на млинку для м’яса, розвести водою (1:1), віддушити через щільну тканину й прокип’ятити 3 хв. Зберігати в холодильнику, але не більш як 2 дні. Пити по третині-1 склянці на день до їди.