РЕДЬКА - "ЗОЛОТИЙ" ОВОЧ

Поділитися:

У Стародавній Греції під час святкувань, присвячених богу Аполлону, греки приносили до вівтаря головні, на їхню думку, овочі — редьку, буряк і моркву. Моркву було виготовлено з олова, буряк — зі срібла, а редьку — із золота. Завдяки противірусній активності цей овоч використовують для профілактики і лікування застудних і вірусних захворювань: фітонциди редьки пригнічують патогенну флору, постачають кисень у кров, стимулюють процес виведення токсинів — продуктів життєдіяльності хвороботворних бактерій і мікробів. Крім фітонцидів, редька містить глікозиди, лізоцим (потужну бактерицидну сполуку), інші бактерицидні речовини, а також цукри, вітаміни С, B1, В2, В6, РР, пантотенову кислоту, кальцій, магній, сірку й інші мікроелементи, а також клітковину, холін, пуринові основи, мінеральні солі, досить багато калію (що дає змогу використовувати її для зміцнення серцевого м’яза) та інших речовин. Редька чинить антисептичну, жовчогінну та сечогінну дію, усуває нирковий біль, розчиняє ниркові камені та пісок, посилює функцію підшлункової залози. Цей овоч активізує кровообіг у стінках шлунка й кишечнику, поліпшує живлення тканин травного тракту, що благотворно позначається на травленні. Клітковина редьки посилює перистальтику кишечнику, прискорює просування по ньому їжі, зв’язує і виводить з організму токсичні продукти обміну, надлишок холестерину, солі важких металів та ін. Усе це поліпшує загальний стан організму людини, запобігає розвитку атеросклерозу, запорів і т. ін. Проте слід мати на увазі, що редьку і її сік не можна застосовувати за органічних захворювань серця, ентероколітів, дуоденіту, гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а також за інших хвороб травного тракту, що супроводжуються запальними процесами в слизових оболонках.

ЛІКУВАЛЬНІ РЕЦЕПТИ

- Свіжий сік редьки п’ють за бронхітів, кашлю, захворювань печінки, атеросклерозу, сечокам’яної хвороби (по 1 ст. л. тричі на день). - Нарізати сиру редьку тонкими скибочками (6—8 шт.), кожну посипати цукром. Через деякий час з’явиться солодкий сік, який слід приймати по 1 ст. л. щогодини за надсадного кашлю в дітей. - Для стимуляції секреції жовчі і шлункового соку пити свіжовичавлений сік по 1 ст. л. за 15 хв до їди. - Як тонізувальний і загальнозміцнювальний засіб: 2 ст. л. соку редьки змішати з натертим яблуком, 0,5 склянки яблучного соку, 2 ст. л. сметани і невеликою кількістю лимонного соку. Напій випити відразу. - Гарним засобом від закрепів є теплий сік редьки, приймати який слід по 1 ст. л. 4—5 разів на день. - Для лікування остеохондрозу, артрозу, шпор на п’ятах, у разі відкладення  солей. Взяти 300 мл соку редьки, 1 склянку  морської аптечної солі, 1 склянку меду, 1 склянку медичної жовчі, 1 склянку медичного  спирту. Все змішати в банці. Лляну тканину опустити в окріп, відтиснути, полити сумішшю і накласти на хворе місце компрес на ніч. Зранку після зняття компресу шкіру протерти одеколоном. Курс лікування 10—30 днів.

СТРАВИ З РЕДЬКИ

- Сирний салат із редькою. 200 г сиру, 100 г редьки (приблизно 1 невеликий коренеплід), 1 морквина, олія, зелена цибуля, кмин, сіль — за смаком. Сир, редьку та моркву натерти на тертці з великими вічками, усе ретельно перемішати, посолити та заправити олією чи майонезом. Додати кмин і прикрасити подрібненою зеленою цибулею. - Суп із редькою. Редька (невелика) — 3 шт., плавлений сирок — 100 г, морква — 1 шт., сметана — 1 склянка, петрушка (або будь-яка інша дрібно порізана зелень) — 2 ст. л., сіль за смаком. Моркву нарізати соломкою, змішати з нарізаним кубиками плавленим сирком, залити гарячою солоною водою (близько 1,5 л). Довести до кипіння. Варити 2—3 хв. Охолодити і додати натерту на тертці з великими вічками редьку. Подавати суп зі сметаною і зеленню.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.