Які корисні властивості має ріпа? З повагою ваша читачка Люба. м. Цюрюпинськ Херсонської обл.
Лист коментує лікар-фітотерапевт, народна цілителька Олена СВІТКО.
Ріпа — дуже відомий в Україні та Європі коренеплід, раніше її використовували в їжу, як тепер картоплю. Зараз, на жаль, ріпа рідко буває в продажу, але іноді на ринку можна знайти її жовті великі плоди, схожі на редьку. Це дуже цінний овоч, зокрема її можна використовувати як профілактичний засіб в онкології. Ріпа містить дуже рідкісну речовину глюкорафомін, в якому є сульфарафомін, речовина, що має протипухлинні властивості. Крім того, ріпу успішно використовують для лікування діабету, коліту, гастриту (анацидного зокрема), кісткових захворювань. Великий вміст сірки та магнію робить ріпу незамінною у профілактиці остеопорозу в жінок. Овоч уживають як жовчогінний та сечогінний засіб, який сприяє розчиненню каменів у жовчному міхурі та нирках. Рецепти для виведення каменів: ...із жовчного міхура. Натще проковтують один свіжий жовчний міхур (курячий), запиваючи відваром ріпи. 100 г ріпи зі шкіркою варити 10 хв в 0,5 л води, процідити, пити гарячим (під наглядом лікаря). Треба з’їсти приблизно 20 міхурів (2—3 за тиждень). ...із нирок. Якщо хворі нирки, ліки приймають у другій половині дня. 100 г ріпи потерти зі шкіркою, варити в 0,5 л води 10 хв. Коли настоїться, додати 2—3 ст. л. соку журавлини. Усе випити. Після цього бажано прийняти гарячу ванну. Пісочок і камінчики будуть розчинятися й виходити. Перед лікуванням обов’язково слід проконсультуватися з лікарем. Компреси на суглоби та на поперек. Змішати по 100 г тертої ріпи й хріну з вершковим маслом. Цією маззю обкладати хворі суглоби. У їжу ріпу краще використовувати в пареному вигляді, попередньо натерши на тертці. Смачний і корисний ріповий суп. Ріпу потерти на тертці, додати рибу, гречані або інші крупи, морквину, горошок, цибулю, зелень. Парену або печену, потерту на тертці ріпу можна також використовувати для приготування овочевого рагу, вінегретів, овочевих тортів, виклавши шарами ріпу, буряки, моркву, солоний огірок та ін.