РОБОТУ ПЕЧІНКИ ПОЛІПШУЄ ПРАВИЛЬНЕ ВЖИВАННЯ КАВИ

РОБОТУ ПЕЧІНКИ ПОЛІПШУЄ ПРАВИЛЬНЕ ВЖИВАННЯ КАВИ

Випиваю 1—2, зрідка 3 горнятка кави на день. Кава натуральна мелена. Чи не зашкодить печінці щоденне вживання цього напою?
З повагою Володимир Мазуренко.
Київська обл.

Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО.

Безумовно, нашкодить, якщо пити каву у величезних кількостях, а не 2—3 горнятка, але хто ж його в таких кількостях здатний випити? Тим більше у нас є хороша звичка вживати як джерело рідини супи, компоти і т. п. Місця в шлунку просто не залишиться для такої кількості кави.

Для приготування корисного напою підійде слабо обсмажена кава, не повинно бути підгорілих зерен. Не варто намелювати каву про запас, оскільки під час зберігання вона втрачатиме свій аромат.
Чутки про величезну кількість кофеїну в каві занадто перебільшені. Кофеїн у зернах кави знаходиться в межах 0,5—2,5%, тобто, різниця із вмістом у чайному листі може сягати 10 разів. Щоправда, з кавового напою кофеїн швидше потрапляє у кров та відчутніше проявляє свою дію, тому що утворює з'єднання з жирами — кафеоль, який має м'який жовчогінний ефект. Завдяки цьому прийом кави до їди поліпшує не тільки апетит і травлення, а й роботу печінки. Однак з обережністю треба пити каву за жовчнокам'яної хвороби.
Хочете випробувати на своїх судинах і серці всю силу кофеїну — заварюйте каву з лимонним або іншим кислим соком. Якщо ви дбаєте про своє серце, тоді вам підійде кава з молоком, яке, володіючи лужними властивостями, частину кофеїну переведе в нерозчинний стан і проведе його в кишечник, минаючи соляну кислоту шлункового соку. Якщо ж ви хочете приготувати каву без кофеїну в домашніх умовах, тоді під час заварювання не забудьте покласти трохи соди. Але пити треба акуратно, бо кофеїн буде на самому дні.
Що важливо для печінки, то це щоб разом із батогом (кофеїн) до неї потрапив і «пряник». Печінці дуже сподобається, якщо кава буде з цукром. Приблизно того ж хоче і мозок. Коли ці головні споживачі калорій почнуть працювати на повну силу, рівень цукру знизиться. Тому пийте каву з (в рос. - С) цукром. Ще корисно, щоб в організм із кавою потрапляв жир (масло, вершки, молоко). Печінка отримає додатковий стимул для утворення жовчі й очищення крові. Отже, правильно приготована кава — хороший помічник печінки.