Останнім часом все більше людей переходять на здорову їжу, зокрема на вегетаріанську. Таке харчування справді чинить оздоровчий вплив на весь організм. Не варто думати, що рослинна їжа містить мало потрібних для організму білків, жирів і мінералів. Навпаки, основні її складові набагато легше засвоюються й деякою мірою є навіть кориснішими, ніж речовини, які містить тваринна їжа. Саме вегетаріанці відкрили для нас користь індійських бобів, сиру тофу та рослинного молока. Останнє, до речі, може бути: мигдалеве, макове, кокосове, гарбузове, вівсяне, кунжутне, горіхове тощо.
Про користь такого молока та як його приготувати в домашніх умовах – читайте нижче.
Молоко з мигдалю
У Європі з незапам’ятних часів і до наших днів великою популярністю користується мигдалеве молоко. Його додають у тісто, готують з нього десерти чи просто п’ють. Цей продукт містить магній, кальцій, фосфор, цинк, фолієву кислоту, вітаміни Е та В. До його складу входять ненасичені жирні кислоти. Мигдалеве молоко корисне для серця, зміцнює кістки, зуби, м’язи, сприяє травленню, поліпшує зір тощо.
Спосіб приготування. Замочити на ніч 1 склянку сирого, неочищеного мигдалю холодною водою. Вранці очистити його ядра від шкірки й засипати в блендер. Додати туди ж 1 склянку перевареної води, стручок ванілі чи кілька крапель есенції, 1 ч. л. меду. Усе ретельно збити. Отриману масу відтиснути через дрібне сито чи марлю, й до сніданку готове корисне та смачне молоко. Смак виходить густим, вершковим з мигдалевим присмаком.
Молоко із зерен маку
Цьому продукту немає рівних за вмістом кальцію. У маковому молоці його близько 1500 мг на кожні 100 мл продукту. Для порівняння: в коров’ячому молоці кальцію тільки 400 мг (на 100 мл). А добова норма споживання кальцію дорівнює 1000 мг.
Таке молоко рекомендують пити також у разі проносів, кашлюку, дизентерії, діареї, запалення сечового міхура тощо.
Макове молоко корисно вживати як окремо, так і в поєднанні з практично всіма натуральними продуктами. Але не варто забувати, що воно має й протипоказання. Уміст більш як 26 різних алкалоїдів робить його небезпечним і здатним зумовлювати звикання. А за таких захворювань, як порушення функції печінки, бронхіальна астма, аноксемія, серцева недостатність, пригнічення дихання, алкоголізм, блювота й нудота, макове молоко взагалі протипоказане. Тому щодо його вживання варто проконсультуватися з досвідченим лікарем.
Спосіб приготування. Ретельно змішати в кухонному комбайні 1 склянку макових зерен (можна попередньо замочити мак на 2 години для більш насиченого смаку), 2 склянки води, 1 ст. л. меду чи фініків. Охолодити й перецідити через марлю. Напій готовий. Макове молоко має насичений горіховий смак і легкий відтінок кавового присмаку.
Молоко з насіння гарбуза
Гарбузове насіння містить у великих кількостях залізо й цинк, що сприяє поліпшенню пам’яті та підвищенню імунітету. Крім того, цей напій багатий на білки, фосфор та кальцій.
Спосіб приготування. Замочити на 1,5-2 години 1 склянку гарбузового насіння. Потім покласти його в блендер, додати 2 склянки води, ваніль (1 стручок) і ретельно збити. Можна ще додати 1 ст. л. патоки чи трохи меду. Отриману масу відтиснути через марлю. Напій готовий, пити його рекомендується охолодженим. Таке молоко має ніжно-пряний смак з легкими нотками імбиру.
Вівсяне молоко
Крім невисокої жирності, достоїнством вівсяного молока є те, що воно містить 1 г білка на 100 г продукту. Слід відзначити, що це єдиний вид рослинної їжі, в якому є білок, практично ідентичний за своїм складом тваринному білку. Для тих, хто не їсть м’яса, це дуже важливий факт, оскільки, вживаючи правильну їжу, можна наситити організм усіма потрібними елементами.
Склянка вівсяного молока допоможе поповнити організм на 10% добової дози клітковини, яка чистить судини від зайвого холестерину. Недарма ж цей напій рекомендують людям, схильним до захворювань серцево-судинної системи.
Спосіб приготування. Склянку вівсяних пластівців повільного приготування чи цільних зерен залити 3 склянками води й залишити настоюватися 10-12 годин (на ніч). Уранці отриману масу скласти в блендер, додати до неї (до смаку) ваніль, корицю чи трохи цедри апельсина. Усе ретельно збити, охолодити й перецідити через марлю чи дрібне сито.
Вівсяне молоко можна використовувати для всього того самого, що й коров’яче чи козине.
Кунжутне молоко
Кунжут - дуже багате джерело кальцію. Таким чином, кунжутне молоко – це найліпша для натуропатів і вегетаріанців профілактика остеопорозу. Крім того, воно містить такий потрібний для нашого організму вітамін Е.
Спосіб приготування. Замочити звечора 1 склянку сирого білого кунжуту. Уранці покласти його в блендер, долити невелику кількість води й збивати, потім вимкнути, додати решту води (усього – 3 склянки) й збивати ще протягом 3-5 хв. Далі перецідити крізь марлю чи дрібне сито. Напій готовий. Під час приготування в блендер можна додати 3 фініки без кісточок чи банан, а також 1 ст. л. меду.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.