
Із рослинних продуктів, які підвищують імунітет, перше місце, посідає часник. Його потрібно з’їдати щодня по 2—3 зубки.Прекрасно підвищує імунітет приворотень (манжетка — рос.). Її можна використовувати в салатах і квашеннях. Денна норма — 6—8 листків. Курс — 2—3 тижні з повторенням кілька разів на рік. Стимулюють імунітет квіти календули, листя подорожника, плоди шипшини, трава чистотілу: 1 ч. л. сировини (на вибір) залити 1 склянкою окропу, настояти годину, пити по 1/3 склянки тричі на день. Як оздоровлювальний засіб корисно пити свіжий сік із квіток або трави глухої кропиви — по 1 ст. л. чотири рази на день.15 г ягід лимоннику китайського залити 30 мл окропу, витримати на повільному вогні 15 хв. Настояти 1—2 години, процідити, додати мед за смаком. Пити по 1 ст. л. 2—3 рази на день до 18-ї години (інакше може порушитися сон). Для підвищення імунітету і стійкості організму до застудних захворювань до 1 склянки перевареної води додати 1—2 ч. л. яблучного оцту, 1—2 ч. л. меду, 20—30 крапель настоянки (женьшень, елеутерокок, заманиха, аралія тощо). Два місяці пити щодня вранці натщесерце. І, крім того, двічі на тиждень (наприклад, у середу і п'ятницю) додавати у склянку краплю йоду. Після закінчення курсу зробити перерву на місяць і можна повторити.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.