РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ ДНІ З МАКСИМАЛЬНОЮ КОРИСТЮ

РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ ДНІ З МАКСИМАЛЬНОЮ КОРИСТЮ

Не обмежуватися одним продуктом

Безумовно, розвантажувальні дні допоможуть очистити організм, поліпшити роботу печінки.
Сила й слабкість розвантажувальних днів полягають у спробі максимально обмежити різноманітність вживаних продуктів. Найчастіше прагнуть вживати один продукт. При цьому зменшується в будь-яких співвідношеннях споживання жирів, рослинної клітковини, прянощів, тобто природних стимуляторів роботи печінки, розумне поєднання яких дає їй змогу активно очищати кров та організм у цілому. А вилучення будь-якого з перелічених компонентів робить роботу печінки малоефективною.

Печені овочі поліпшують видалення токсинів

Якщо в розвантажувальні дні пити тільки соки, то як органи видільної системи працюватимуть переважно нирки. Але при цьому практично не забезпечується робота потужнішого фільтра - печінки. Якщо соки будуть пряними чи матимуть кислий смак, вони можуть спровокувати викид жовчі, одноразове потрапляння якої в шлунок може спричинити нудоту, а постійне - ерозивно-виразкові зміни слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. Рух жовчі у звичному напрямку по кишечнику зумовить послаблення, почастішання випорожнень.
Якщо їсти овочі, ягоди та фрукти в сирому вигляді, термічно не оброблена рослинна клітковина дуже активно подразнює кишечник, а здатність очищати організм за допомогою частіших випорожнень при цьому посилюється невеликою мірою. Одночасно «перевіряється» не тільки шлунок на механічну міцність слизової оболонки, а й підшлункова залоза на наявність хронічного панкреатиту.
Якщо в розвантажувальні дні вживати термічно оброблені овочі чи фрукти, посилюється зв’язування токсинів у просвіті кишечнику та їх видалення цим шляхом, зменшується токсичне навантаження на печінку. А вітаміни групи В, вироблені з клітковини, допоможуть печінці функціонувати активніше. Однак така їжа не належить до жовчогінної, тож не сприяє спорожненню жовчного міхура.

Забезпечити роботу видільної системи

Вживання в розвантажувальні дні круп у різних видах (сирими, у вигляді каш) через низький вміст жирів і рослинної клітковини також не сприяє повноцінному очищенню організму.
Застосування під час розвантажувальних днів знежирених кисломолочних продуктів не рекомендується, оскільки вони посилюють застій жовчі. А цільні кисломолочні продукти хоч і сприяють спорожненню жовчного міхура, проте не перешкоджають зворотному всмоктуванню в кров видалених печінкою токсичних речовин.
Я пропоную вживати в розвантажувальні дні страви, які сприяють роботі видільної системи. У кухні будь-якої країни є свої варіанти таких страв. Наприклад, у Франції - цибулевий суп, в Україні - пісні борщі, вінегрет. Поєднання рослинної клітковини, жирів, рідини та прянощів у них забезпечує високу ефективність роботи видільної системи.

Борис СКАЧКО,
лікар, фітотерапевт,
дієтолог.