РИБНА ЮШКА, ЯКІЙ СТАЛО СОРОМНО

РИБНА ЮШКА, ЯКІЙ СТАЛО СОРОМНО

Таку «сором’язливу» юшку може приготувати кожен з нас, зваривши рибу, яку недобросовісні виробники нашпигували барвниками. Зазвичай такими є червоні сорти риби і навіть річкова риба. Так, наприклад, постійно додаючи в риб’ячий корм синій барвник, можна одержати синього коропа. Барвники не можна приховати за безпечною назвою «харчові», тому що виробники користуються також і шкідливими надавачами кольору. Тож, вибираючи на вітрині червону рибу, віддайте перевагу неяскравим бліднуватим тушкам, без рівномірного інтенсивного забарвлення і бажано з білуватими прожилками. Крім того, в сучасний корм для риб додають не лише барвники, а й стимулятори росту, антибіотики, гормональні препарати. Вирощують рибу в тісних садках, де вона майже не рухається, набираючи завдяки стимуляторам росту по кілограму ваги за тиждень. Зазвичай на прилавках така риба вирізняється великими розмірами, з маленькими недорозвиненими плавниками або й без них. Ліпше таку рибу не купувати. Варто також пам’ятати, що якість риби залежить ще й від того, де вона виросла. У поганій водоймі гарна риба не водиться. Наприклад, такі відомі види, як пангасіус і телапія (канальний сом) розводять у водоймах Китаю на невеликих фермах, розташованих на землях, насичених різними хімікатами, зі стічними відходами житлових будинків. Така риба може містити важкі метали, ртуть, кадмій, свинець. Щоб убезпечити себе й родину від інтоксикації неякісною рибкою, перед приготуванням її потрібно проварити протягом 10 хв, потім воду злити. Ще більше небажаних сюрпризів таїть у собі філе, як звичайне, так і пресоване (у брикетиках), облюбоване господинями за зручність у приготуванні. Купуючи такий продукт, переконайтеся, що він не пахне аміаком. Якщо такий запах є — філе несвіже, а запахи псування намагалися усунути аміаком. Такий продукт їсти небезпечно! Вибираючи рибне філе, віддайте перевагу тому, де є невеличкі кісточки — це означає, що їх видаляли механічним (нешкідливим) методом. Якщо філе не має жодного натяку на кісточки — воно може бути небезпечним. Деякі виробники, щоб позбутися кісток без мороки, на певний час опускають рибу в спеціальний розчин, в якому повністю кістки розчиняються. Уявляєте, яку «користь» рибка чи філе з неї принесе нашому організмові? А якщо додати ще й ароматизатори та барвники? Грімуча суміш — не що інше. Купуючи, наприклад, філе хека, зверніть увагу на розріз брикета: якщо там є якісь невідомі шматки сірого, чорного кольору чи хвости, — цей «хек» чи «окунь» зроблено з відходів іншої, дешевшої, риби, наприклад, минтаю. Щонайменше вас надурили в ціні. Якщо з придбаного вами філе після розморожування і натискання на нього пальцем виділяється багато води — це означає, що туди додали поліфосфати. Ці хімічні речовини у великих кількостях спричиняють набряки, порушують баланс фосфору і кальцію, призводячи до остеопорозу. Ще одна порада. Вибираючи пресоване філе, зверніть увагу на зовнішній вигляд: якщо філе має глянцеву блискучу й однорідну поверхню, найімовірніше, в ньому багато поліфосфатів. Якщо ви збираєтеся наловити рибки власноруч в озері чи річці, чи іншій водоймі — переконайтеся, що туди не зливають відходи підприємства, не виходить каналізаційна труба, не впадають стоки сільськогосподарських підприємств. Пам’ятайте: в нечистій воді гарна риба не виросте.

Підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА