ЩО КРИЄТЬСЯ В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ ЗА "Е-ШКАМИ"

ЩО КРИЄТЬСЯ В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ ЗА

Напишіть, будь ласка, на сторінках газети про добавки до продуктів, так звані Е-шки, їх вплив на здоров’я людини і до складу яких продуктів вони входять. З повагою Вадим Вадимець. м. Київ.

ВІДРІЗНЯЄМО БАДИ ВІД ХАРЧОВИХ ДОБАВОК

Варто відрізняти біологічно активні добавки до їжі, або БАДи, від харчових добавок. Так, перші отримують із природної сировини (рослин, ягід, водоростей, продуктів бджільництва), вони містять великі набори біологічно активних речовин — вітамінів, амінокислот, макро- й мікроелементів тощо. А отже є корисними для людини. Харчові добавки — природні або синтетичні речовини та їхні сполуки, які не мають біологічної активності і спеціально вводяться в харчові продукти під час приготування для надання їм певних властивостей (розпушити, надати певного кольору, смаку, запаху тощо) або для збереження якості харчових продуктів (консерванти). Продукти, що містять ці добавки, дістали назву спредпродукти, або спреди. Слід пам’ятати, що додаткові речовини, які є в харчових продуктах, впливають на організм не тільки безпосередньо, а й опосередковано. Відомо, що люди мають різний рівень чутливості до тих чи тих речовин і по-різному на них реагують. Якщо людина систематично вживає харчові продукти з такими добавками, вона відчуватиме нестачу певного потрібного для організму елемента. Крім того, добавки можуть спричинити алергійну реакцію.

ШКІДЛИВУ ДОЗУ ВИЗНАЧИТИ НЕМОЖЛИВО

Сьогодні добавки широко використовують у виробництві десертів, напоїв, морозива, кондвиробів, ковбасних, молочних продуктів. Дуже багато їх міститься в консервованих продуктах та імпортних йогуртах. Для більшості харчових добавок встановлено гранично допустимі норми, перевищувати які виробник не має права. Усі харчові добавки внесено в список INC, схвалено міжнародною комісією з харчових добавок та поділено на класи. Свідченням того, що добавка пройшла перевірку на нешкідливість, є присвоєння їй спеціального Е-номера, що складається з літери Е та тризначного числа, які замінюють дуже складні назви хімічних рочовин. Проте навіть найсуворіший комітет, на жаль, не в змозі простежити, скільки та чи та людина вживає харчових домішок з їжею та напоями, а отже, в якій дозі хімічні речовини сумарно (разом із різними продуктами) потрапляють у її організм. Можливо, вона значно перевищує максимально допустиму? Для безалкогольних напоїв та кондитерських виробів як підсолоджувачі використовують фруктовий цукор (фруктозу), молочний цукор (лактозу), глюкозу, аспартам (Е 951), цикламати (Е 952), ізомальт (Е 953), сахарин (Е 954) та ін. Якщо фруктоза й лактоза - нешкідливі для організму, то добавки з Е-номером формально вважаються нешкідливими, але не рекомендовані для постійного вживання. Особливо небезпечним з цієї групи є сахарин (Е 954), дозволений до вживання в кількості, що не перевищує 5 г на 1 кг продукту.

ЩО БІЛЬШИЙ ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ – ТО БІЛЬША НЕБЕЗПЕКА

Завжди має насторожувати великий термін придатності товару. Слід з осторогою ставитися до охолоджувальних напоїв, в яких завжди містяться різні підсолоджувачі, барвники, ароматизатори та консерванти. Краще вгамувати спрагу чаєм або чистою водою. Соки заводського виготовлення також часто містять харчові добавки. Перелік дозволених добавок до харчових продуктів та їх граничні норми регламентують органи охорони здоров’я кожної країни, а виробники продуктів харчування зобов’язані вказувати на етикетці назву використаних добавок і відповідний їм індекс Е. Усього до використання в Україні дозволено 351 харчову добавку. Кабінет Міністрів постановами № 12 від 4 січня 1999 року та № 342 від 17 лютого 2000 року заборонив тільки 19 добавок. Заборонено харчові добавки: Е 103, Е 105, Е 111, Е 125, Е 126, Е 130, Е 241, Е 242, Е 450, Е 451, Е 452, Е 453, Е 454, Е 461, Е 462, Е 463, Е 465.

ОБЕРЕЖНО З ІМПОРТНИМИ ПРОДУКТАМИ

Відомо, що одна компанія може виробляти 3 категорії одного й того самого продукту: для внутрішнього вжитку (в індустріально розвинутих країнах); для експорту в інші розвинуті країни; для вивезення до країн, що розвиваються. За даними Продовольчої комісії ООН, деякі фірми розширюють виробництво та експорт до неелітарних країн не тільки екологічно небезпечних, а й заборонених у розвинутих країнах сільгосппродуктів. Нагадаємо, що досліди, які провела у 2004 році незалежна економічна експертиза «Кадр», довели, що низка харчових добавок за постійного вживання, залежно від індивідуального впливу, є серйозною загрозу здоров’ю людини.

ДУХМЯНА КОПЧЕНИНА ЗІ ШКІДЛИВИМИ ФЕНОЛАМИ

Слід пам’ятати, що м’ясні продукти для ковбасного фаршу проходять таку технологічну обробку, після якої звичайно м’ясопродукт втрачає свій натуральний колір. Для того щоб цього не сталося, в них додають спеціальні речовини, що забезпечують приємний рожевий колір. Ті ж самі речовини використовують у сироварінні з метою запобігання здуванню сиру. Це нітрат калію (Е 252), нітрат натрію (Е 251) і нітрит натрію (Е 250), які додають у ковбаси, сосиски, а також окремі копчені вироби. Селітра (нітрати) після введення в харчові продукти частково перетворюється в більш токсичну речовину (нітрити). Кишкова мікрофлора людей з надмірною масою тіла порушується частіше, ніж у здорових. У цих умовах велика небезпека переходу нітратів у нітрити під впливом кишкової мікрофлори. Багато людей люблять копчені харчові продукти. До складу коптильного диму входять різні смоли, які своєю чергою негативно впливають на організм. Ось чому постійно ведуться пошуки сучасніших способів копчення, що усувають негативний вплив цих речовин. На сьогодні для заміни димового копчення використовують різні коптильні речовини, які також не є бездоганними, тому що містять феноли, формальдегід та оцтову кислоту. Комітет експертів ВООЗ із харчових добавок дозволив у країнах СНД для консервації зеленого горошку, цвітної капусти, помідорів, а також для зберігання плавленого сиру застосовувати антибіотик хлортетрациклін (біоміцин). Найпоширенішими добавками нині є глютамінова кислота (Е 620) та її сіль глютамінат натрію (Е 621), які підсилюють смакові властивості харчових продуктів. Потрібно враховувати, що на упаковці харчових продуктів, як правило, вказується вид харчової добавки, а не її кількість. Тому неможливо підрахувати, яку кількість небезпечних харчових добавок отримала на даний час людина.

ВЖИВАННЯ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ДЛЯ ДІТЕЙ НЕПРИПУСТИМЕ

Для виробництва кондитерських виробів широко використовують різні харчові добавки, застосування яких часом стає небезпечним і потребує постійного вивчення впливу їх на здоров’я людини. Ось чому продавці зобов’язані на прохання покупця дати повну інформацію про харчові добавки в харчовому продукті. Н — небезпечні для дітей; З — заборонені; П — підозрілі; Рш — розлад шлунка; РК — розлад кишковика; К — канцерогенні; ШШ — шкідливі для шкіри; X — впливають на зміни рівня холестерину.

Останнім часом у кондитерських виробах використовують все більше добавок. Це емульгатори, стабілізатори, шоколадні краплинки, сиропи, ароматизатори, глазурі, топінги, рипли, топінги для випічки, розпушувачі тіста, лецитин, ароматизатори тощо. Усі вони можуть бути чужорідними для організму людини речовинами, незважаючи на те, що їх вважають безпечними.

У виробництві кондитерських виробів використовуються: V барвник Е 102 - небезпечна для здоров’я добавка; V барвник Е 110 - небезпечна для здоров’я добавка; V барвник Е 124 - небезпечна для здоров’я добавка; V харчовий барвник Е 131 - канцерогенна харчова добавка; V барвник Е 270/330 - небезпечна для здоров’я дітей харчова добавка; V барвник Е 120 - небезпечна для здоров’я харчова добавка; V харчова добавка Е 211, Е 201 — небезпечна для здоров’я, канцерогенна; V розпушувач Е 503 – вуглеамонійна сіль — небезпечна для здоров’я харчова добавка.

За матеріалами «Журналу сімейного лікаря та сімейної медсестри» підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА,