
Близько 4 відсотків людей у розвинених країнах світу страждають від дистрофії сітківки ока, а приблизно половина всіх людей, яким за 80 років, мають катаракту. Великомасштабна науково-дослідницька робота, яку провів Національний інститут ока в США, виявила, що є кілька продуктів, які допомагають захистити наші очі. Тож найважливішими продуктами, які запобігають дистрофії сітківки, є ті, які багаті на антиоксиданти: бета-каротин, вітаміни С, Е, лютеїн і зеаксантин, а також цинк і омега-3-жирні кислоти.
Серед них можна назвати такі:
- Морква. Вона містить бета-каротин, антиоксиданти, які допомагають зменшити ризик дистрофії сітківки та катаракти.
- Перець, броколі та брюссельська капуста забезпечують наші очі вітаміном С. Ці овочі слід варити на парі, смажити, а також додавати до супів та омлетів.
- Індичка багата на цинк і вітамін В3, який запобігає катаракті. Вона чудово смакує в салаті, а також її можна використовувати як начинку для булочок.
- Шпинат багатий на вітамін С, бета-каротин і значну кількість лютеїну та зеаксантину — антиоксиданти, які виявлено у високій концентрації в тканинах сітківки.
- Лосось та сардина містять у значній кількості омега-3-жирні кислоти. Дослідження показали, що регулярне вживання цієї риби захищає кровоносні судини ока.