
Зберегти молодість і уникнути багатьох захворювань вам допоможуть продукти, що містять антиоксиданти. Особливо багато їх у сезонних фруктах. Антиоксиданти — життєво важливі речовини, які допомагають організму боротися з окиснювальними процесами, що виникають унаслідок неправильного харчування: поєднання непоєднуваних продуктів, переїдання, вживання шкідливої їжі. Після розпаду такої їжі в організмі виникають вільні радикали. Вони намагаються забрати у клітин електрон, якого їм бракує, порушуючи таким чином роботу всього організму.
ВИШНІ ЗАСПОКОЯТЬ СЕРЦЕ
На думку західних учених, півтори чашки заморожених ягід на день підвищують рівень антиоксидантів у крові. Завдяки цьому оздоровлюється весь організм. Особливо благотворно окиснювальні речовини впливають на серцево-судинну систему: захищають серце, полегшують біль за артритів та подагри, знижують рівень холестерину в крові і знімають запалення. Зменшить ризик цих захворювань вживання вишень у будь-якому вигляді (свіжому, мороженому, сушеному, соків, компотів, варення). Щоб полегшити біль за артриту, подагри та ревматизму, рекомендується щодня з’їдати жменьку вишень. Або пити відвар із вишневих плодоніжок: довести до кипіння 1 л води і покласти туди жменю добре промитої сировини. Потримати каструльку на слабкому вогні протягом 3—5 хв, настояти протягом 30 хв і пити щодня по 0,5 л цього відвару. Вишневий сік рекомендується тим, у кого є проблеми з печінкою та нирками. Пити слід по 1 склянці соку на день — і самопочуття неодмінно поліпшиться. Тим, хто страждає від закрепів, також корисно їсти вишні й пити сік цих ягід. Однак за підвищеної кислотності шлунка від вишень ліпше відмовитися. М’якоть вишень накладають на лоб за головного болю: ягоди розім’яти на кашку, прикласти до лоба і тримати протягом 10—15 хвилин. Тим, у кого жирне волосся, допоможе вишнева маска: розтерти ягоди в емальованому посуді, відтиснути сік, додати 2 ст. л. картопляного крохмалю, сік одного лимона і все ретельно перемішати. Перед миттям голови розділити волосся на пасма, нанести на шкіру голови отриману масу, потім укутати голову поліетиленовою плівкою, зверху — махровим рушником. Через 40 хв змити шампунем, сполоснути злегка підкисленою водою (1 ст. л. оцту або лимонної кислоти на 1 л води).
ПЕРСИКИ ЗМІЦНЯТЬ ІМУНІТЕТ
У персиках міститься висока концентрація окиснювальних речовин, які запобігають хронічним хворобам, захищають від стресу і зміцнюють імунітет. З’їдаючи всього кілька персиків на день, ви забезпечуєте загальнозміцнювальний, протизапальний, протимікробний, протипухлинний та радіозахисний вплив на організм. Крім того, поліпшується мікроциркуляція (кровоплин у дрібних судинах) крові, а це забезпечує постачання кисню до кожної клітини і запобігає тромбоутворенню. Персики рекомендується вводити в дієти для схуднення, оскільки вони містять багато води (86%) і мало калорій. Сік і нектар із персиків має сечогінну дію і сприяє поліпшенню роботи нирок. Вживання персиків до їди справляє тонізувальну та кровоочисну дію на організм.
АБРИКОСИ ВИВЕДУТЬ ШЛАКИ
Абрикоси — гарне джерело бета-каротину (вітамін А), який є потужним антиоксидантом. Завдяки цим властивостям плоди абрикоса застосовують для посилення травлення, приведення в норму діяльності підшлункової залози, нормалізації кислотності шлункового соку, виведення шлаків з організму. Для задоволення добової потреби в антиоксидантах слід випивати 3/4 склянки абрикосового соку або з’їдати 5—6 свіжих чи 15—20 сушених абрикос. Абрикоси зменшують явища гіповітамінозу в дітей і дорослих. Корисні плоди ослабленим хворим, які перенесли різні важкі захворювання, інфекції, операції. Незамінні плоди для літніх людей, оскільки вони підтримують життєві сили. Курага й абрикосовий сік справляють благотворну дію за вагітності. Корисні плоди також жінкам, які страждають від маткових кровотеч. Після вживання абрикосів регулюється серцевий ритм, менше турбує серцевий біль і задишка, зменшуються набряки нижніх кінцівок, які виникли через серцеву недостатність. Корисні абрикоси за атеросклерозу судин серця, судин мозку і судин нижніх кінцівок. Любителям надмірних сонячних ванн слід пам’ятати, що за сонячного опіку шкіри обличчя, рук, спини можна скористатися м’якоттю зі свіжих плодів абрикоса. Проте існують протипоказання до вживання абрикосів: не рекомендується їсти натще, а також після важкоперетравлюваної їжі. Вживання холодної води після абрикосів може спричинити діарею. За виразкової хвороби й гострого гастриту, загострення хронічного панкреатиту, дисбактеріозу, а також за цукрового діабету й ожиріння вживання свіжих плодів може призвести до загострення цих захворювань.
ОЖИНА ПОМІЧНА В РАЗІ ЗАСТУДИ
Ці ягоди містять велику кількість біофлавоноїдів, які діють на організм як антиоксиданти. Крім того, ожина є природним «аспірином»: вона має виражену жарознижувальну властивість. Тому ягода дуже корисна в разі застуд, хвороб кишечнику і травної системи. Ягоди і сік ожини дають хворим для втамування спраги за лихоманки й анемії, ефективні вони за трахеїту, бронхіту, фарингіту, заспокоюють нерви, а чай із листя чистить кров. Якщо застудилася дитина, народні цілителі радять такий напій: 2 ст. л. сушених чи свіжих плодів ожини заварити склянкою окропу, настояти 15—20 хв і давати дитині по 1 ст. л. якнайчастіше (бажано кожну годину). Після цього вкутати ковдрою і нехай пропітніє. Для профілактики захворювань назбирайте листя ожини й додавайте його до чаю, компоту з розрахунку один листочок на кожного члена родини. Не забувайте й про смачне варення з ожини, з якого взимку можна готувати десертні напої, компоти.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.