ШКІДЛИВА КУЛІНАРІЯ

Поділитися:
ШКІДЛИВА КУЛІНАРІЯ

«ЧАРІВНИЙ» ПОРОШОК

Глутамат натрію (Е621), або підсилювач смаку, - це білий кристалічний порошок, з вигляду трохи схожий на сіль або цукор. Його, як харчову добавку, сьогодні додають майже в усі продукти. Ця речовина здатна не тільки підсилювати натуральні смакові якості, а й поліпшувати смак та аромат будь-яких продуктів. Зовсім невелика її кількість дає можливість виробникам значно економити, адже, поліпшуючи смак, глутамат натрію одночасно приглушує згірклість, тухлість та інші неприємні присмаки несвіжої та неякісної сировини. Тож не дивно, що більшість виробників стоять за цю добавку горою. Адже це просто якийсь «чарівний» порошок: із несвіжого робить свіже, а з несмачного – смачне. Тому частіше за нього нинішні харчовики використовують лише кухонну сіль. Глутамат натрію застосовують практично в усіх м’ясних, рибних, курячих, грибних, соєвих напівфабрикатах, у бульйонних кубиках, чіпсах, сухариках, снеках, соусах, сухих супах, продуктах швидкого приготування, приправах тощо.

СМАЧНО, АЛЕ ШКІДЛИВО

Здається, чим може зашкодити нам ця добавка? Було смачне – стало ще смачніше, та й усе. Чи ж мало ми з’їдаємо цих добавок із магазинними продуктами? У чому її шкода? Проте виявляється: смачне, але шкідливе. Ось що пишуть про цю добавку дослідники, які вже давно звинувачують її в завданні тяжких тілесних ушкоджень мільйонам споживачів. За висновком двох науково-дослідних інститутів, глутамат натрію має протипоказання й справляє побічну дію. Його не можна вживати людям з підвищеною збудливістю центральної нервової системи, захворюваннями кровотворних органів, шлунка, кишечнику, печінки, нирок. Харчові продукти навіть із «нормальним» вмістом глутамату не рекомендуються дітям, вагітним, людям похилого та й середнього віку – через підвищення артеріального тиску й рівня цукру в крові. Це саме ті недуги, котрі нині мають тенденцію до невпинного поширення в Україні, й не тільки. Синтетичний глутамат натрію володіє токсичними властивостями й надмірно збуджує клітини головного мозку, а за частого вживання може зумовити в них необоротні зміни, особливо в дітей та підлітків. Якщо вагітна вживає продукти з глутаматом натрію й одночасно п’є солодкі напої, в яких міститься аспартам (штучний підсолоджувач), то шкідливі речовини можуть проникати через плаценту й уражати нервову систему та мозок плода. Крім того, шкідлива добавка здатна зумовлювати такі серйозні проблеми зі здоров'ям, як алергія, бронхіальна астма, ниркова недостатність, та інші захворювання. За постійного вживання продуктів із глутаматом натрію порушується структура сітківки ока, гормональний баланс в організмі, виникають проблеми з травленням, може розвинутися гастрит і виразкова хвороба шлунка тощо.

«ПІДСИЛЮВАЧ СМАКУ» АТРОФУЄ СМАКОВІ РЕЦЕПТОРИ

У багатьох людей від частого вживання харчів із глутаматом натрію поступово взагалі зникають смакові відчуття, оскільки смакові рецептори атрофуються. Нещодавно один телеканал провів дослідження. Перехожим пропонували скуштувати три види томатного соку: свіжий натуральний, натуральний консервований і ще один, не вищої якості, але з додаванням глутамату натрію. Люди мали обрати той, який їм найбільше сподобався. Усі, кому пропонували пройти цей тест, віддали перевагу останньому соку. Тож можна зробити висновки…

ГЛУТАМАТ НАТРІЮ ДІЄ НА РІВНІ ДНК

Ви коли-небудь замислювалися, чому діти так люблять сухарики та чіпси? Як показують дослідження, глутамат натрію спричиняє харчову залежність, що нагадує наркотичну. Звісно, наркотична залежність - це занадто, однак те, що глутамат натрію може діяти на організм на рівні ДНК, визнають уже багато фахівців. Людині перестає подобатися їжа з натуральних продуктів, і вона просто не може обходитися без цієї добавки. Ось що повідомляє газета «Вечірні вісті» в статті «Огульне захоплення вермішеллю швидкого приготування – мода чи хвороба?» (№12, 28.02.2003): «Киянка Валентина Олександрівна, педагог із 30-річним стажем, звернулася у «ВВ», занепокоєна з приводу масового захоплення школярами вермішеллю швидкого приготування. «Я багато років працюю з дітьми та останнім часом стала помічати, що на перервах учні купують вермішель швидкого приготування й гризуть її сухою, нічим не запиваючи. А на батьківських зборах мами скаржаться, що діти навіть удома відмовляються від сніданку, не беруть у школу бутерброди, а натомість охоче купують вермішель швидкого приготування. Унаслідок цього вони скаржаться на біль у животі, порушення травлення, а після консультації в лікаря отримують діагноз «гастрит». Кореспондент дізнався, що до складу продукції швидкого приготування входять: йодована сіль, борошно, пальмова олія, глутамат натрію (Е621), цукор. У якій кількості – на етикетці не вказано. Проте написано, що вермішель швидкого приготування можна використовувати як гарнір або їсти в сухому вигляді, як печиво». Глутамат натрію дозволено додавати до продуктів харчування в кількості 1,5 г на 1 кг або на 2 л. Проте виробникам така кількість цієї добавки не допоможе перетворити несвіжі, переморожені, залежані та зіпсовані продукти в привабливі, смачні та запашні, тому глутамату додають набагато більше, а на упаковках пишуть - «підсилювач смаку», без будь-яких позначень.

БУДЬТЕ ЗВАЖЛИВИМИ Й ВІДПОВІДАЛЬНИМИ

Ще в 1993 році, спробувавши курячий суп швидкого приготування, я написав статтю про його шкоду в газету «Вечірній Київ». Після чого розпочався судовий процес з фірмою-виробником, який тривав упродовж 3 років. Суд я виграв, проте продаж в Україні продуктів з використанням глутамату натрію продовжується. Людей, котрі споживають харчі з цією харчовою добавкою (Е621), дедалі більшає у всьому світі. Чи ж дивно, що зростає рівень захворювань на цукровий діабет, гіпертонію та інші недуги, зумовлені шкідливою їжею? Свого часу низка зарубіжних видань оприлюднила відкриття американських учених про те, що ця добавка зумовлює розвиток онкологічних захворювань. Якщо харчова промисловість неспроможна обійтися без глутамату натрію, то треба хоча б зобов’язати виробників неодмінно, чітко й недвозначно вказувати на упаковці повний склад продукту з усіма «присмачками» ароматизаторами та барвниками у відсотках чи кількісно, а також їхню дію та протипоказання. І ще одне. Варто, як на мене, створити незалежну експертизу (експертну комісію), яка б оцінила шкоду, завдану здоров’ю людей харчовими добавками, для початку – глутаматом натрію. Із подальшим притягненням винних до відповідальності. «Супові» ділки, наприклад, беруть суміш, що на 90% складається з крохмалю, солі, цукру, й приправляють уже згаданою харчовою добавкою. Щодо цього питання виступив відомий юрист В. Ніказаков: «Супова справа повинна привернути увагу генеральної прокуратури з огляду на її всеукраїнський масштаб. Приховування інформації, надання брехливих відомостей шляхом маніпулювання термінами та назвами разом із невідповідними для продукту (з огляду на вартість компонентів) цінами – усе це містить ознаки дій, передбачених статтею 143 Кримінального кодексу України, – шахрайство». Тож, дорогі читачі, ваше здоров»я залежить від вашої власної розсудливості сподіватися лише на свою розсудливість. Будьте обачними й відповідальними перед собою і своїми дітьми.

Станіслав КРИКУНОВ, лікар, майор у відставці, учасник бойових дій.