Борис Скачко, лікар, фітотерапевт, дієтолог.
Гречані крупи й гречана каша містять полісахарид крохмаль (50-65%), що є джерелом енергії. А також білки (10-12%), жири (3%), вітаміни групи В, кальцій, фосфор, магній, залізо. Наприклад, у 100 грамах крупів міститься половина добової норми заліза, тому страви з гречкою корисно вживати людям з анемією. Дієта на гречці також допоможе зміцнити імунітет.
Водночас за допомогою гречаної дієти можна поповнішати, поповнивши брак кілограмів. Тобто, й схуднути, й збільшити масу тіла допоможе гречка, якщо правильно поєднувати гречану кашу й фізичні навантаження (спорт, фітнес, бодібілдинг). Гречана каша корисна за хронічного панкреатиту, дисбактеріозу кишечнику.
Отже, залежно від мети, треба вибрати спосіб приготування гречаної каші. Для охочих схуднути гречані крупи промити, залити окропом і зварити. Солі треба поменше класти, а без жирів узагалі можна обійтися. Готову кашу з’їсти протягом 10 хвилин, не більше. Бажано через 30-40 хвилин після цього зайнятися фізичною працею.
Хворим на діабет вживати кашу невеликими порціями з жирами й також жувати 10 хвилин. Гречана дієта для схуднення допомагає досягти цього швидко й легко: за 7-14 днів.
Для тих, хто хоче поповнішати, промиті крупи залити холодною водою у співвідношенні 1:2 і дати настоятися 3-4 години. Коли зерна набухнуть, зварити в цій воді гречку до готовності. Вживати кашу з маслом ― так гречка найліпше засвоюється. Обов’язково їсти не менше 15 хвилин. Після цього 30-40 хвилин полежати чи просто спокійно посидіти, відпочити.