СІК КАЛИНИ, АЛОЕ ТА ДІЄТА ДОПОМОЖУТЬ ЗА ОПЕРІЗУВАЛЬНОГО ЛИШАЮ

СІК КАЛИНИ, АЛОЕ ТА ДІЄТА ДОПОМОЖУТЬ ЗА ОПЕРІЗУВАЛЬНОГО ЛИШАЮ

Із лютого 2014 хворію на герпес (оперізувальний лишай). Двічі лежала в лікарні, а хвороба не минає. Порадьте, що робити.
З повагою Світлана Федорівна.
м. Берегове.

Лист коментує лікар, фітотерапевт В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ.

Приблизно у 5% людей, що перехворіли на оперізувальний лишай, спричинений одним із герпесвірусів, він виникає знову. Висипання складається з болісних пухирців, які з’являються з одного боку. Найчастіше уражається шкіра тулуба.
Для зміцнення імунної системи та перешкоджання поширенню вірусу оперізувального лишаю раджу 5-6 разів на день приймати вітамін С, комплекс вітамінів групи В, полівітаміни, що містять цинк.
У разі, якщо захворювання набуло сталого характеру, допоможуть такі способи лікування:
а) до уражених місць прикладають мішечок із терпимо гарячою морською сіллю. Після цього 30 хвилин приймати теплу (37°С) ванну з відваром шавлії та ромашки (1:1). Потім до хворих місць прикласти мішечки, наповнені гарячою припаркою з картоплі, политої горілкою;
б) протирають хворі місця тампоном, змоченим у столовому оцті, потім змащують їх сумішшю білка курячого яйця з білою глиною і свіжим несолоним свинячим жиром, узятими в рівних частинах.
В обох випадках перед сном роблять теплу клізму з 1 л настою ромашки. Для його приготування 4 ст. л. квіток рослини треба заварити 1 л окропу, настояти 0,5 години й процідити.
Через годину після їди пити по третині склянки відвару з квіток глоду, кореня валеріани та м’яти перцевої. Беруть по 1 ст. л. кожної рослини й варять в 0,5 л води 7-8 хвилин.
Не подразнюйте шкіру різними косметичними кремами та мазями. Замовте в аптеці каламінову рідку мазь. Якщо фенол занадто міцний чи ментол занадто холодить, розведіть мазь рівною кількістю води. Користуйтеся нею так часто, як вам захочеться, доти, доки пухирі не підсохнуть і не відпадуть кірочки.
До рясних висипань прикладайте рушник, змочений у холодній воді. Поки не минуть пухирі, зазвичай це близько 2 місяців, приймайте рослинний аптечний противірусний препарат.
На цьому етапі захворювання рекомендую 1-2 рази на день змащувати лишай 4% настоянкою прополісу. Після цього присипати порошком лікоподію чи бадану. Можна змастити відваром м’яти перцевої (1 ст. л. трави на 1 склянку окропу), а потім маззю, зробленою із 100 г меду і 1 ст. л. попелу часнику.
Крім змащування уражених лишаєм ділянок, приймати настій вівса (1 ст. л. зерен залити склянкою води, настояти добу й процідити. Пити по склянці тричі на день до їди); суміш яблучного оцту з соком лопуха (змішати 1:1. Вживати по 1 ст. л. 4-5 разів на добу).
Протирати лишай двічі на день настоєм цмину (2 ст. л. трави заварити склянкою окропу й настояти, закутавши, 1 годину), відваром гречаних крупів (1 ст. л. гречки зварити у двох склянках води до готовності) чи часником. Після часникового протирання втирати в це ж місце протягом 20-30 хвилин суміш березового вугілля з соком кореня лопуха (1 частина вугілля на 3 частини соку).
Після зникнення пухирів уражену ділянку треба змащувати 1-2 рази на день сумішшю соків лимона та плодів калини (1:1). Це полегшує перебіг хвороби й сприяє загоєнню.
Допомагають у лікуванні аплікації на ніч із листя алое. Свіжий листок промити водою, зняти тонку шкірку з одного боку й прикласти м’якоттю до ураженої ділянки.
Дуже важливе значення має харчування. У раціон вводять продукти, багаті цинком і лізином (яйця, молоко, йогурт, сир, картопля, червоне м’ясо, курка, свинина, риба, ікра чорна, соя, нерафінована соняшникова олія). Доза ???повинна бути від 1 до 2 г на прийом із додаванням вітамінів А, С, Е і групи В. Вітамін А запобігає поширенню інфекції, вітамін С разом із лізином оберігає від розмноження вірусу, вітамін В сприяє профілактиці загострень герпетичної інфекції, а вітамін Е запобігає її поширенню.
Потрібно вилучити білкову їжу з цукром, різко обмежити вживання шоколаду, вівса, пшеничного борошна, арахісу, волоських горіхів, фініків, кокоса, родзинок, винограду й цитрусових. Відмовитися від смаженої, гострої їжі, а також спиртних напоїв. Обмежити вживання солі та цукру.
Влітку рекомендую їсти сирі овочі, салати й пити овочеві соки. Зі спецій корисні коріандр, петрушка. У разі загострення допомагає монодієта, наприклад рисова.