Сік цибулі буквально насичений біологічно активними речовинами та сполуками. Зокрема, це цукри - їх у ньому більше, ніж у яблуках і грушах, інулін - полісахарид, дуже важливий для обміну речовин; білки, жири, ферменти; алкалоїди; сапоніни; ефірні олії, органічні кислоти та харчові волокна; вітаміни: каротин, С, Е, Н, К, РР, групи В; мінерали: калій, кальцій, магній, сірка, натрій, фосфор, хлор, залізо, алюміній, бор, йод, кобальт, марганець, мідь, нікель, рубідій, фтор, хром, цинк тощо.
Крім того, цибуля містить багато фітонцидів - речовин, що забезпечують рослинам імунний захист і пригнічують ріст та розмноження грибків, бактерій і вірусів. Тож, коли ми вживаємо цибулю чи сік із неї, ці фітонциди починають захищати й нас: вони активно знищують стрептококи, туберкульозні, дифтерійні й дизентерійні палички, а також віруси грипу та інших ГРВІ.
Отже, зважаючи на все сказане вище, стає зрозуміло, чому народні цілителі просто не могли проігнорувати цей овоч і широко застосовували його у своїй практиці - як для профілактики, так і для лікування найрізноманітніших хвороб.
Регулярне вживання цибулевого соку поліпшує апетит і вироблення травних ферментів, сприяє виведенню токсинів з тканин, у тому числі й зі шкіри. За грипу та кашлю допомагає позбуватися від мокротиння. А в разі сечокам’яної хвороби діє як сечогінний засіб, усуває набряки, виводить пісок і навіть камені.
Якщо в разі атеросклерозу, особливо на початкових його стадіях, почати приймати цибулевий сік з медом, захворювання припинить свій розвиток. Корисний сік цибулі й за геморою, і за надлишку холестерину в крові тощо.
Про сік цибулі зазвичай згадують під час епідемій і застуд: грипу, бронхіту, ангіни. Зокрема, в разі грипу народна медицина радить соком цибулі кілька разів на день змащувати слизову оболонку носа - це допомагає запобігти ускладненням.
За нежитю корисно закладати в ніздрі марлеві чи ватні тампони й тримати їх там по 10-15 хв. Якщо витерпіти печіння дуже складно, можна закладати їх у кожну ніздрю по черзі. Дітей не слід змушувати терпіти цю процедуру, їм можна закапувати в ніс сік цибулі, змішаний з медом та перевареною водою.
До того ж і дітям, і дорослим допоможе вилікувати нежить вживання цибулевого соку всередину. Для цього його слід змішати з медом 1:1 і приймати по 1 ч. л. 3-4 рази на день, за 15-20 хв до їди. Так само приймають сік цибулі й у разі ангіни, але тепер його можна вживати й у чистому вигляді, без меду.
У разі бронхіту під час їди корисно приймати по 1 ст. л. соку цибулі, змішаного 1: 1 з медом, - це поліпшує відходження мокротиння.
Аденоїди можна лікувати такою сумішшю: змішати 10 мл свіжого соку цибулі, 10 г меду, 5 г розтопленого прополісу, 15 г масла какао й 30 г олії обліпихи. Усе ретельно перемішати до однорідної маси. Змочити в цій суміші марлеві чи ватні джгутики й закласти їх у ніздрі на 20 хв - повторювати кілька разів на день. Дітей можна лікувати так само - отримана суміш не зумовлює гострого печіння.
За гіпертрофії передміхурової залози рекомендується приймати протягом місяця тричі на день до їди по 1 ст. л. суміші соку цибулі й меду (узятих 1: 1).
Помічна ця суміш й у разі склерозу судин головного мозку. Її слід приймати так само, але двічі на день протягом 2 місяців.
У разі гіпертонії корисний такий засіб: із 3 кг цибулі вичавити сік, змішати з 500 г меду, додати перегородки волоських горіхів - 25 шт, покласти все в банку, залити розведеним спиртом чи горілкою й 10 днів настоювати в темному місці. Потім перецідити. Приймати по 1 ст. л. 2-3 рази на день.
За сечокам’яної хвороби сік цибулі п’ють по 2 ст. л. тричі на день після їди.
Ослаблення зору швидко виліковується за допомогою змащування повік на ніч сумішшю свіжого соку цибулі з медом (1:2). А в разі розвитку більма на оці таку суміш рекомендується закапувати в очі на ніч по 1-2 краплі.
До речі, регулярне споживання цибулі чи її соку значно поліпшує зір.
За геморою сік цибулі з медом (1:2) приймають по 1 ч. л. 3-4 рази на день до їди.
У разі загострення геморою рекомендується соком цибулі змащувати місця запалень шкіри біля ануса.
Під час запалення середнього вуха, шуму у вухах рекомендується закапувати вуха теплим соком цибулі (по 4 краплі). Для дітей цей сік слід розчиняти теплою перевареною водою 1:2. Також за цих проблем можна вставляти на ніч у вухо ватку, змочену в цибулевому соку.
Якщо у вусі шумить чи смикає, з нього починає текти, то допоможе ще такий рецепт: у великій цибулині, у верхній її частині, вирізати прямокутне заглиблення, засипати туди кмин - 1 ч. л., й накрити вирізаною частиною. Потім цибулину спекти в духовці й вичавити з неї сік, поки вона ще тепла. Закапувати цим соком вуха по кілька крапель двічі на день. Зазвичай через день усі симптоми захворювання зникають.
Увага! У цибулевого соку існують і протипоказання. Його не можна вживати людям із захворюваннями жовчного міхура, нирок, печінки, виразкою шлунка, панкреатитом та в разі загострення серцевих хвороб.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.