СІМ ЦІЛЮЩИХ ЯГІД ДАРУЄ ЧЕРВЕНЬ. У КОЖНІЙ ШУКАЙ ЗДОРОВ’Я

СІМ ЦІЛЮЩИХ ЯГІД ДАРУЄ ЧЕРВЕНЬ. У КОЖНІЙ ШУКАЙ ЗДОРОВ’Я

СУНИЦІ – КОРОЛЕВА ЯГІД

Ці чудова рослина настільки багата потрібними для людини біологічно активними речовинами, що великий знавець нашої природи М. Носаль прирівнював за силою оздоровчої дії суничний сезон до курортного. Він писав: «Не шкодуйте коштів на придбання суниць. Не вважайте їх баловством або розкішшю, а вважайте їх необхідними, як хліб, крупи, картоплю». Справді, в маленьких червоних ягідках-краплинках сконцентровано найголовніші вітаміни. Так, за вмістом вітаміну С вони поступаються лише чорній смородині, у 5 ягодах середнього розміру його стільки ж, як в одному великому апельсині. Вітаміну Е в них накопичується більше, як у порічках, вишнях, черешнях, мандаринах, бананах. За вмістом фолієвої кислоти та солей кальцію суниці не мають собі рівних серед інших місцевих плодів та ягід, а також апельсинів, грейпфрутів. Щоб постачити організм залізом, теж ліпше їсти суниці, ніж виноград, малину, сливи, аґрус, чорниці, апельсини, ананаси. Зазначено лише окремі характеристики ягід, але варто згадати, що вони, як невтомні трудівниці, накопичили ще й пектинові та дубильні речовини, цукри, органічні кислоти, мінеральні речовини – марганець, цинк, йод, калій, фосфор, мідь, кобальт. Тож не дивно, що цей комплекс біологічно активних речовин налагоджує нормальні процеси кровотворення та обміну речовин в організмі, від чого щонайбільшою мірою залежить здоров’я. Плоди суниць поліпшують функцію травлення, стимулюючи ви ділення травних соків та жовчі, справляють сечогінну дію, сприяють виведенню холестерину та продуктів обміну речовин. Тому рекомендації дієтологів прості: щодня натще їсти ягоди (по 100-200 г) або пи ти свіжий сік плодів (по 4-6 ст. л.) у разі атеросклерозу, гіпертонії, недокрів’я, маткових кровотеч, захворювань серця, гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку, коліту, холециститу, геморою, порушення сольового обміну (жовчнокам’яної та сечокам’яної хвороб, остеохондроз, обмінний поліартрит). Звісно, хто має можливість необмежено вживати цілющі ягоди, хай наїдається досхочу, навіть примушує себе їх їсти, коли набриднуть. Суниці допомагають очистити організм: волосоголовці, круглі глисти, гострики не переносять ягід суниць і виходять. М. Носаль описує народний метод, як успішно позбутися такого небезпечного гельмінта, як солітер: хворі їли оселедця з цибулею і багато суниць щодня (навіть до 3 кг). А ще він вважає суниці помічним засобом, навіть у тих випадках, коли дорогі ліки неефективні, для лікування екзем, зокрема, із тяжкими ускладненнями. Стиглі ягоди розтирають і грубим шаром викладають на чисту лляну полотнинку, яку прикладають до ураженого місця. Процедуру повторюють кілька разів, у міру потреби. У народі так чинять, лікуючи різні ураження шкіри. У період міжсезоння так само помічні сушені ягоди: відвар (2 ст. л. плодів кип’ятити протягом 5 хв у 200-300 мл води, настояти 1 годину) п’ють по 0,5 склянки 3-4 рази на день. Уже згадуваний шанований наш травознай висловив думку, що якби люди взяли за звичай пити напій з листків суниць, як п’ють чай, то мали б значно міцніше здоров’я. Цим він наголошував, що листя, стебла та коріння рослини теж дуже корисні. Вони так само мають сечогінні, потогінні, кровоспинні, протизапальні властивості, поліпшують кровообіг, зміцнюють стінки капілярів, нормалізують діяльність органів травного тракту, профілактують напади бронхіальної астми. Для приготування чаю 1-2 ст. л. сухої сировини залити 2 склянками окропу, настояти, перецідити. Настої та відвари суниць варто використовувати під час застудних хвороб та грипу, адже вони знижують температуру тіла, виявляють потогінні та протизапальні властивості, тож їх п’ють і промивають ними ротову порожнину.

ЧОРНИЦІ – ТЕЖ «КУРОРТ УДОМА»

Ці ягоди, які на противагу суницям мешканці Полісся називають чорними ягодами, достигають одночасно з суницями, хоча продуктивний сезон чорниць триває довше. А народна медицина часто застосовує їх разом за великої кількості хвороб (недокрів’я, нетримання сечі, уретрит, цистит, сечокам’яна та нирковокам’яна хвороба, жовтяниця, ревматизм, подагра, захворювання шкіри, пов’язані з порушенням обміну речовин та багатьох інших), тому сезонне споживання чорниць без перебільшення можна назвати домашнім курортом. Такий досвід надбано в різних країнах. Підтвердженням цьому можуть бути слова німецького пастора Кнейпа, що прославився системою водолікування: «У тому домі, де їдять суниці та чорниці, лікареві робити нічого». А все завдяки складу: в ягодах багато цукрів, пектинових речовин, до 7 % органічних кислот, вітаміни С, А, антоціани, рідкісні мінеральні солі марганцю, міді, титану, хрому. Особливістю ягід є наявність великої кількості (до 12%) дубильних речовин та глікозидів міртиліну й арбутину та особливих речовин – оксикумаринів. Чорниці, як і суниці, корисні всім. Зокрема, вони служать профілактикою серцево-судинних хвороб, адже оксикумарини знижують згортуваність крові, тому запобігають утворенню тромбів і таким чином розвитку інфаркту міокарда. А бурштинова кислота, що міститься в них, відіграє велику роль у збереженні еластичності стінок кровоносних судин. Та найбільше виручають чорниці в разі розладів діяльності органів травного тракту: гострих та хронічних захворювань тонкої й товстої кишок. Сік ягід чинить бактерицидну дію на різні групи збудників кишкових хвороб, навіть дизентерії й черевного тифу, і кислі травні ферменти, які руйнують багато фармацевтичних антибактерійних преператів, йому не завада. Тож за кишкових розладів першими й улюбленими ліками є відвар сухих ягід чи чорничний кисіль. Однак М. Носаль на основі своїх багаторічних спостережень зробив висновок, що чорниці, зокрема свіжі, мають ту особливість, що скріпляють у разі поносу й помічні в разі запору, тобто унормовують перистальтику на тривалий час. І болгарські фітотерапевти радять як протипоносний засіб вживати щодня по 50-100 г свіжих плодів. Чорниці - одна з ягід, які можна (і побільше) вживати хворим на цукровий діабет, адже глікозид міртилін знижує вміст цукру в крові та сечі. Але засобом, що регулює вміст цукру, вважають настій свіжих чи висушених листків (зазвичай збирають у пору цвітіння): 4-5 ст. л. на 1 л окропу, напарюють упродовж 20 хв, не доводячи до кипіння. П’ють замість чаю по 2 склянки щодня. Оскільки чорниці – ягоди інтернаціональні, цікаво дізнатися, в яких випадках радять користуватися ними польські педіатри. Ось уривочок із книги: «За підвищеної температури, кашлю, запалення горла й носа дітям допомагають ягоди чорниць. Окрім великої поживної цінності, вони сприятливо впливають на травну систему, усуваючи шкідливі продукти процесу гниття в кишківнику, гальмуючи розвиток хвороботворних бактерій і знищуючи кишкових паразитів-гельмінтів. Вони також запобігають поглинанню організмом токсинів. У разі запалення горла старшим дітям дають банку ягід, які потрібно з’їсти протягом дня. При цьому завжди допомагає дієта, як і за всіх хвороб». (Далі буде).