СМАКОТЕРАПІЯ - ОЗДОРОВЛЕННЯ СМАКОМ

СМАКОТЕРАПІЯ - ОЗДОРОВЛЕННЯ СМАКОМ

На думку дослідників, не сама їжа, а саме її смак може бути корисним і навіть цілющим. Язик людини поділений на безліч біологічно активних ділянок, кожна з яких пов’язана з якимось органом. Метод зцілення смаком, смакотерапію, було започатковано ще в Аюрведі - давньоіндійській медицині. Смакова терапія чимось нагадує голкорефлексотерапію. Це також рефлексотерапія, але не голками, а смаком. Відбувається це таким чином. На сосочки язика - смакові рецептори - діють різні смаки: гіркий, кислий, солодкий, солоний, і виявляють при цьому цілющий уплив. Наприклад.

Солодкий сприяє розширенню судин, тому з його допомогою лікують серцево-судинні захворювання, особливо ішемічну хворобу серця (тільки як допоміжний засіб до основного лікування). У разі підвищення кров’яного тиску рекомендується, наприклад, посмоктати цукерку, трохи меду чи цукру. Дія буде помітною вже через 5-7 хв.
М’ятний чай помічний у разі аритмії, його слід пити дуже повільно, деякий час утримуючи рідину в роті. М’ята здатна знімати дратівливість. М’ятні льодяники допомагають тим, хто не може довго заснути. А на думку деяких учених, довголіття наших предків пояснюється тим, що вони пили чай з м’ятою.
Кислий сприяє підвищенню тиску, тому якщо хто страждає від гіпотонії, слід час від часу тримати в роті часточку лимона.
Гіркий чинить протизапальну дію, нормалізує роботу нирок, очищає організм від солей і шлаків, сприяє схудненню, знімає запалення, допомагає печінці та жовчному міхуру. Оздоровлення гірким смаком дуже швидко позначається на зовнішньому вигляді людини: колір обличчя поліпшується. У невеликій кількості гіркота загострює розумові здібності. Однак зловживати гірким не варто, інакше можуть виникнути депресія й тужливість.
Солоний смак поліпшує травлення, має послаблювальну дію в разі закрепів, затримує воду в організму, зумовлює відчуття спраги й голоду, сприяє розслабленню. Надмір солоного може спричинити невдоволення й жадібність.
Терпкий смак гальмує пронос, допомагає регенерації тканин, збільшує згортання крові.
Гострий смак поліпшує травлення, збуджує апетит,  очищує кров, запобігає розмноженню хвороботворних мікробів, зігріває тіло зсередини. Проте у великій кількості він може зумовлювати гнів, злість, агресивність.
В’язко-кислий смак припиняє діарею, сприяє загоєнню ран, поліпшує згортання крові -  тому корисний за кровотеч і поранень. Його мають: хурма, айва, шкірка граната, зелені волоські горіхи, міцний зелений чай, ягоди черемхи.
Р.S. Один з протизастудних рецептів: якщо потримати на язиці трохи бджолиного меду  з маслом, то кашель послабне, а то й мине.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.