
«Маленька комора Сонця» зберігає в собі достатні запаси магнію, калію, кальцію, фосфору та заліза. До того ж вона є джерелом поліненасичених жирних кислот, білка та антиоксидантів - борців за наше довголіття. Найпопулярніший серед них - селен, активний помічник у справі зміцнення імунної системи й омолодження організму.
Соняшникове насіння - це ефективна та смачна профілактика атеросклерозу, інфаркту міокарда та інших захворювань серцево-судинної системи. У народній медицині його використовують у разі захворювань печінки, жовчних шляхів. Крім того, воно захищає організм від шкідливої дії вільних радикалів, поліпшує зір і позитивно впливає на репродуктивну сферу (а все завдяки вмісту в ньому вітамінів А та Е).
Здавна лікарі радили лузати насіння під час депресивних станів. Пізніше з’ясувалося, що таким чином поповнюється дефіцит вітамінів В, С та фолієвої кислоти, нестача яких і призводить до пригнічення. До того ж лузання насіння - це своєрідна психотерапія, яка заспокоює, відволікає від тривог і шкідливих звичок, зокрема куріння.
Спортсменам і тим, хто важко працює, дуже корисно вживати насіння соняшнику: воно сприяє зміцненню м’язової системи. А в тих, хто переніс важке інфекційне захворювання, отримав травму чи перелом, - пришвидшує відновлення й загоєння тканин.
Підлітки, які люблять їсти сире насіння, захищені від появи на обличчі прищів і вугрів.
Звісно, корисні речовини, що містяться в насінні соняшнику, містяться й в інших продуктах харчування, але саме в насінні вони зберігаються набагато довше. Адже лушпиння надійно захищає ядро від несприятливих зовнішніх впливів і псування. Однак, слід зауважити, що в очищеному насінні окиснюються жири, воно стає шкідливим для організму.
Захворюванням серцево-судинної системи можна запобігти, якщо з’їдати щодня по 100 г насіння соняшнику.
За бронхіту відваром соняшникового насіння лікують кашель: 2-3 ст. л. сировини залити 0,5 л підсолодженої води, поставити на вогонь і кип’ятити до тих пір, доки не википить четверта частина води. Потім відвар перецідити й приймати по 1 ст. л. тричі на день.
У разі бронхіту, кашлю, атеросклерозу помічний такий рецепт: півлітрову банку сирого насіння висипати в каструлю й залити 1 л води. Після того як вода закипить, зробити слабкий вогонь і варити 2 години, потім перецідити. Випити протягом дня маленькими порціями. Курс – 2 тижні. Потім зробити 5 днів перерви й курс повторити.
За підвищеного холестерину ефективний настій насіння соняшнику. Для його приготування насіння слід попередньо проростити: вранці висипати склянку насіння на вологу тканину й накрити зверху ще одним шаром вологої тканини. Протягом дня її потрібно змочувати. Через 12-15 годин з’являться зелені паростки завдовжки 1-2 мм. Далі пророщене й помите насіння потрібно залити 1 л окропу й залишити настоюватися на ніч. Приймати щодня по 1 склянці настою 4 рази на день: уранці, в обід та ввечері - за 20 хв до їди; та 4-й раз - на ніч перед сном. Тканину перед пророщуванням нової порції насіння рекомендується попрати з господарським милом і ретельно прополоскати. Цей засіб сприяє зниженню «поганого» холестерину, розчиненню холестеринових бляшок і відновленню еластичності стінок судин. Для гарного результату потрібен тривалий курс: 3-6 місяців.
У разі простатиту слід уживати щодня 0,25-0,5 склянки насіння соняшнику.
За допомогою соняшникового насіння можна запобігти розвитку депресії, усунути хвилювання. Для цього потрібно купити 10 склянок насіння й з’їдати щовечора по 1 склянці, очищаючи насіння пальцями, а не лузаючи зубами. Через 10 днів такої «психотерапії» ви відчуєте, що стали спокійнішими й доброзичливішими.
Помірне вживання соняшникового насіння не нашкодить організму (особливо якщо у вас здорові зуби й немає проблем із зайвою масою тіла). Уживати насіння ліпше сирим. Якщо ж смажити – то недовго, інакше воно втратить усі свої корисні властивості. Його можна підсушувати безпосередньо перед уживанням.
Увага! Довге коріння соняшнику вбирає з ґрунту такі елементи, як свинець і кадмій. У великій кількості вони можуть зумовити розвиток захворювань нирок, гіпертонії і навіть розумової відсталості (такі наслідки ймовірні, якщо вживати по 2-3 склянки насіння щоденно). Також воно дуже калорійне й у надмірній кількості в процесі лузання руйнує зубну емаль.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.