Зовсім нещодавно, в День поваги людей похилого віку, японці оголосили, що в Країні Вранішнього Сонця, проживають 36 276 осіб, яким за сто років (більшість із них — жінки). Ці цифри свідчать про те, що на даний момент Японія посідає перше місце у світі за тривалістю життя: у середньому 82 роки. У чому ж секрет?
«Безумовно, дієта, але й ментальні особливості японців, їхня здатність зливатися з навколишнім середовищем, — відповіла Орнелла Чіварді, японка і перекладачка. — Незважаючи на те, що японці є довгожителями, вони ставляться до життя як до квітки сакури, тобто короткочасної краси. Але при цьому переконані, виходячи з будистських і синтоїстських поглядів, що скороминущість життя кожної окремої людини врівноважується безперервністю природного циклу».
Чіварді цитує японського письменника Кавабату, на думку якого співвідношення між їжею, стилем життя і довголіттям у решті-решт є ідеальним: гармонійно пов’язаним із природою. Досить тривалий час кращі вчені всього світу прагнули, але безуспішно, отримати еліксир, який здатен подовжити життя і на Заході. Центр досліджень довголіття розміщений на Окінаві. Це й не дивно: якщо Японія посідає перше місце у світі за кількістю сторічних жителів, то національний рекорд належить мешканцям цього маленького острова в Тихому океані: 15% жителів, яким за сто років, живуть саме тут. На думку вчених дослідного центру довголіття, це диво пов’язане зі звичками в харчуванні: напіввегетаріанська їжа з бідним вмістом тваринних жирів.
Місцеві жителі дотримуються трьох правил: їсти маленькими порціями, вставати з-за столу з відчуттям легкого голоду, їсти з вірою, що їжа має лікувальні властивості. На Окінаві немає огрядних людей: вони всі стрункі та фізично активні.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.