
Такого висновку дійшли британські вчені з Університету Ньюкасла після проведеного ними дослідження. В експерименті взяли участь 20 жінок віком 21-47 років. Тривалий час одна група учасниць щодня одержувала 55 г томатної пасти й 10 г маслинової олії, а інша група - тільки олію. Було виявлено, що шкіра жінок із першої групи мала вищу опірність віковим змінам і показала кращу здатність захищатися від сонячного випромінювання. Учені вважають, що таких якостей червоним томатам надає пігмент лікопен, концентрація якого збільшується під час термічної обробки помідорів. Найбільше цієї речовини в томатній пасті, особливо якщо її ще просмажити на соняшниковій олії, поки вона не почервоніє, а вода не випарується. Доведено, що лікопен є одним із потужних антиоксидантів та найцінніших засобів профілактики багатьох захворювань серцево-судинної системи, порушення обмінних процесів і старіння. Тому вживайте помідори сирими, додавайте в різні варені й тушковані страви, готуйте з них домашню томатну пасту. Але все ж таки треба пам’ятати, що зловживати томатами не можна, оскільки вони містять багато закислювальних речовин.