«ЦАРСЬКЕ» ВАРЕННЯ БУВАЄ ЛИШЕ З АГРУСУ

Поділитися:
«ЦАРСЬКЕ» ВАРЕННЯ БУВАЄ ЛИШЕ З АГРУСУ

Аґрус ще називають північним виноградом. Але ворсисті ягідки варто цінувати не лише за смак, а й за їхні оздоровчі властивості. За вмістом біологічно активних речовин аґрус перевершує малину, вишні, навіть яблука.

Природне желе додасть сили

Плід в агрусу - соковита ягода, зеленувата, чи жовтувата, чи забарвлена в червонуватий колір, із твердою зовнішньою оболонкою, заповнена драглистою речовиною із численним насінням. В ягодах міститься до 13,5% цукру, органічні кислоти, вітаміни групи В, каротин, солі калію, кальцію, фосфору, міді. Навіть недозрілі ягоди агрусу дуже корисні.
Тільки-но з’являються зелені кислі-кислі ягідки, як кмітливі господині замість оцту кладуть їх до страв: у салати, борщі. Кислинка дуже приємна, страви смачні, й вітаміни вже є (хоча в дозрілому агрусі вдвічі більше аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, ніж у недозрілому). За вмістом заліза агрусу поступаються яблука, малина, айва, вишні.
Агрус містить багато мінеральних речовин, таких, як калій, який дуже потрібен судинам, серцю, усуває набряки. Є в агрусі йод, вкрай потрібний для нормального функціонування щитоподібної залози. А ще міститься марганець, цинк.
Свіжі ягоди аґрусу, а також варення й джеми з них багаті на залізо, тому корисні в разі недокрів’я, занепаду сил, за гастритів зі зниженою кислотністю.
Хто страждає від геморою, використавши агрусовий сезон, відчує значне поліпшення. Ягоди згодяться й для того, щоб припинити кровотечі, налагодити роботу місячних.
Наші бабусі давали свіжі ягоди дітям, які відставали в рості та розвитку. Помічний аґрус і в разі хвороб серця, гіпертонії, атеросклерозу, ожиріння. Має м’яку проносну дію, що важливо для тих, хто страждає від закрепів. Дехто з народних цілителів радить вживати свіжі ягоди агрусу по 100 г тричі на день як жовчогінний і сечогінний засіб.

Пектини «займуться» радіонуклідами

Зазвичай із оздоровчою метою сік агрусу п’ють по 0,5 склянки тричі на день до їди. Щодо освітленого агрусового соку, то через велику кількість пектинів в ягодах без попередньої обробки його дуже важко отримати. Можна приготувати дуже смачні й не менш повноцінні за оздоровчими властивостями соки з м’якоттю. Трішки проварені ягоди перетирають через сито й на 2 склянки отриманого соку додають 1 склянку 25% цукрового сиропу. Суміш кип’ятять на слабкому вогні 10 хв і відразу ж розливають у банки способом гарячого розливу.
До речі, пектин сприяє виведенню з організму радіонуклідів, що є актуальним для мешканців України.

Рецепт вишуканого соусу

Із цих непоказних ягідок можна приготувати смачний вишуканий соус. Узяти порівну аґрус і часник, почистити, помити, змолоти на млинку для м’яса (подрібнити блендером) і перетерти через сито чи друшляк з малими отворами, щоб видалити кісточки. Додати до смаку солі й отримаємо пікантну суміш. Зберігати часниково-агрусовий соус ліпше в холодильнику, а можна поварити протягом 10 хв і закрити металевими кришками в скляні банки. Вживати як приправу до різних страв, мастити на бутерброди тощо.
Такий соус корисний для гіпертоніків, людей, які перенесли инфаркт, інсульт, хворіють на стенокардію, скаржаться на погану пам’ять. Здоровим людям варто їсти такий соус як джерело вітамінів.
Незважаючи на корисні властивості агрусу, є й застереження: він протипоказаний за виразки шлунка в стадії загострення, у разі колітів та ентеритів.

Царське варення

Інгредієнти: агрус - 1 кг, цукор - 1 кг, горілка - 50 мл, листя вишень – 100 г, ваніль - 0,5 ч. л., лимон - половина, чищені волоські горіхи - півсклянки.
1. Почистити ледь недостиглі ягоди за допомогою шпильки для волосся чи навіть скальпеля, вийнявши насіння. Ягоди помити до й після чищення. Кожну ягідку начинити шматочком підсмаженого волоського горіха, чи просто покласти в кожну банку жменьку горіхів.
2. У чисті банки покласти ягоди, перешаровуючи їх чистими вишневими листочками й шматочками лимона. Залити банки з агрусом і листям окропом на 6 годин.
3. Воду злити й зварити на ній сироп. У сироп додати ваніль і горілку.
4. У гарячий сироп викласти спочатку лише ягоди. Через 10 хв додати листя. Варити ще 3 хвилини. Ягоди мають стати прозорими.
5. Розкласти варення по банках (вишневе листя та щавель можна теж покласти в банку, вони просочуються цукром і бувають дуже смачними) й закрити банки металевими кришками.

Підготувала  Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.