ЦІЛЮЩА СИЛА КОРІНЦІВ ХРОНУ

ЦІЛЮЩА СИЛА КОРІНЦІВ ХРОНУ

Хрін – багатолітня рослина, батьківщиною його є Південно-Східна Європа. В основному використовують в якості спеції свіже й сушене коріння, рідше – молоденьке листя. Корінці й листя додають у салати, супи, а також під час консервування й соління овочів. Тертий корінець з оцтом чи буряковим квасом є чудовим доповненням до холодцю.

Крім того, що хрін широко застосовують у кулінарії, його дуже цінує і народна медицина. Ця цілюща рослина з потужними фітонцидними властивостями поліпшує травлення, розчиняє тромби й виводить шлаки з організму. Хрін показаний за діабету, оскільки «розчищає» острівці Лангенгарса від накопиченого слизу, очищає все кров’яне русло. За холодних ніг і поганого кровообігу рекомендую приготувати суміш з тертого (чи меленого) хрону, меленого волоського горіха, гречаного меду. Усе беруть по 100 г. Тримають суміш у холодильнику і вживають тричі на день за годину до їди, запиваючи зеленим чаєм. Для лікування хворих вен на ногах потрібно пити протягом 80 днів «хронову воду». 1 кг подрібненого кореня хрону залити 2 л холодної перевареної води. Усе перемішати, дати відстоятися і вживати не проціджуючи по 1-2 ст. л. тричі на день за 30 хв до їди, запиваючи відваром квітів гречки, каштана, календули (нагідок). 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти 10 хв, додати 1 ст. л. меду. Для лікування діабету пропоную вживати такий «салат». Перемолоти корінь хрону, чорну редьку, корінь лопуха (усе беруть по 100 г). Залити горілкою (ліпше самогоном) у пропорції 1:1. Цю «кашку» приймають по 1 ч. л. за 15 хв до їди і через 15 хв після неї. Із цієї суміші роблять компреси на ділянку підшлункової залози.

Салати з хроном і з… …грибами. На порцію салату потрібно сушених грибів – 50 г, сметани – 30 г, тертого хрону - 1 ч. л. або за смаком, сіль. Гриби зварити, порізати соломкою, посолити. Змішати сметану з хроном і полити цією сумішшю гриби. … морквою. Потрібно: морква - 100 г, тертий хрін – 20 г, по 1 ст. л. лимонного соку та олії, зелень, сіль, цукор. Моркву натерти на середній тертці, змішати з хроном, додати порізану зелень, лимонний сік, сіль і цукор за смаком. Заправити олією. …буряком і горіхами. Потерти на тертці з великими вічками варений червоний буряк середніх розмірів. Додати по 100 г тертого хрону й подрібнених волоських горіхів. Сіль, цукор, яблучний оцет – за смаком. Заправити олією. …з яблуками. Змішати 100 г тертого хрону з 2 потертими великими яблуками сорту антонівка. Сіль, цукор за смаком. Заправити сметаною. Перед вживанням корінь очищають, миють і витримують 5 годин у холодній воді. Після цього труть на дрібній тертці або пропускають через сокодавку.

Олена Світко, натуропат, народна цілителька.