ЦИБУЛЯ "ВІДДАСТЬ" НІТРАТИ ВОДІ

ЦИБУЛЯ

Починаючи вже з травня і до пізньої осені, ми намагаємося наситити свій організм різними вітамінами та мікроелементами, отримуючи найчастіше їх із ягід, овочів та фруктів, придбаних на базарі чи в супермаркеті. Як вибрати продукти із найменшою кількістю нітратів, інших шкідливих сполук? Скористайтеся такими порадами.

Купуючи гриби, журавлину й чорницю, пам’ятайте, що вони здатні надзвичайно накопичувати радіонукліди (навіть в екологічно безпечних зонах). Тож вимагайте показати висновок про їхню радіаційну безпеку, який має видати санітарно-епідеміологічна служба торгового закладу. Висновок має бути датований тим самим числом, що й день купівлі. Якщо немає такого документа, придбану продукцію можна віднести для перевірки ринковій службі, де мають це зробити безкоштовно. Безпечнішими щодо цього є брусниця, ожина та малина, що мало накопичують радіонукліди.

Аби зменшити кількість нітратів у купленій цибулі, покладіть очищені цибулини на 20—30 хв у воду. Цибуля добре «віддає» воді шкідливі речовини.

Вибираючи кавуни, особливо тоді, коли ще не настав їхній час, зверніть увагу на деякі моменти. Якщо на шкірці кавуна є жовті грубі й тверді шрами чи білувато-жовта або біла пляма — він довго лежав на землі, отже, спів природно, а не за допомогою хімічних прискорювачів. Постукайте по кавуну — якщо почуєте приємний дзвінкий звук — плід спілий. А в’ялий кавун, дозрівання якого пришвидшили хімікатами, має глухий стукіт, не «дзвенить».

Яблуко вибирайте гарне, але без неприродного воскового блиску та ідеальної відполірованої поверхні, що є ознакою хімічної обробки зовні та зсередини (під час цвітіння та дозрівання). Також попросіть, аби вам відрізали шматочок: яблуко без хімії з корисними антиоксидантними властивостями темніє після розрізання — відбувається процес окиснення. Яблуко, нашпиговане хімією, залишається світлим — користі з нього мало.

Зазвичай ми віддаємо перевагу свіжим овочам, в яких більше і вітамінів, і мікроелементів. Щоб перевірити на свіжість кабачки, проведіть злегка нігтем по шкірці. Якщо лишається глибокий слід — овоч недавно зірваний.

Свіжими є ті баклажани, в яких шкірка біля хвостика після натискання пальцем швидко відновлює форму.

Щодо винограду, то що більше біля нього бджіл та ос, то він є натуральнішим.

Узагалі, будь-які куплені овочі та фрукти перед використанням варто потримати 20—30 хв у воді. І пам’ятайте: ідеальний зовнішній вигляд плоду свідчить про те, що його обминали різні черв’ячки й гусінь, отож нам також не варто ризикувати здоров’ям.

Підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА, «Здоров’я і довголіття».