ЦИКОРІЙ ОЧИЩУЄ, ЗАСПОКОЮЄ, ЛІКУЄ

Поділитися:

Кава з додаванням подрібненого смаженого кореня цикорію вже давно є одним із улюблених напоїв мешканців Європи. А напій, приготований на основі чистого цикорного кореня з додаванням молока або вершків, як найбільш корисний замінник кави, найчастіше входить до раціону харчування дітей і вагітних, а також людей, яким за станом здоров’я кава протипоказана. Бельгійці запікають цикорій із сиром або з яблуками, мешканці Латвії часто готують холодний напій із цикорного кореня з додаванням меду, лимона і яблучного соку.

Корінь цикорію містить до 60% інуліну, а також каротин, вітаміни С і групи В, макро— й мікроелементи, органічні кислоти. Заспокійливу дію на нервову систему людини цикорій чинить завдяки вітамінам групи B (саме ці вітаміни «відповідають» за гарний настрій, міцний сон, енергійність і бадьорість). Крім того, цикорій, багатий на калій (корисний для нормальної роботи серця), допомагає виведенню з крові «поганого» холестерину, сприяє розширенню судин, збільшенню амплітуди і нормалізації ритму серцевих скорочень. Саме тому застосування в раціоні харчування напою з цикорію приносить користь людям, які страждають від атеросклерозу, тахікардії, ішемічної хвороби серця та інших захворювань серцево-судинної системи. Високий вміст заліза в цикорії дає можливість застосовувати його для профілактики і в комплексному лікуванні анемії (недокрів’я). Корисний цикорій і для травної системи. Відвар із коренів завжди вважався одним із найефективніших засобів для поліпшення апетиту, нормалізації роботи підшлункової залози. Крім того, цикорій сприяє розчиненню жовчних каменів, має жовчогінну дію і посилює кровотік та обмінні процеси в печінці. Інулін, який отримують із цикорію, є біфідостимулятором, тобто сприяє розвитку корисної кишкової мікрофлори, зміцнює загальний імунітет організму. Речовини, що містяться в цикорії, сприяють ослабленню запального процесу слизової оболонки шлунка і кишечнику. Тому цикорій широко застосовують у профілактиці та лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриту, дисбактеріозу, диспепсії, запору, захворювань печінки і жовчного міхура (цироз, гепатит, жовчнокам’яна хвороба тощо). Цикорій корисний для нервової та серцево-судинної системи. Напій із кореня цикорію, як замінник кави, що не містить кофеїну, не має протипоказань і вкрай корисний для людей, хворих на гіпертонію, неврастенію, депресію, безсоння, мігрень. У медицині цикорний корінь найбільше цінують за високий вміст у ньому високомолекулярного полісахариду інуліну. Саме він сприяє поліпшенню обміну речовин і нормалізації роботи травної системи, зниженню рівня цукру в крові, а всі ці його властивості в комплексі відіграють позитивну роль у профілактиці і лікуванні діабету й ефективні в боротьбі із зайвою масою тіла. Застосування цикорію в раціоні харчування має відчутний позитивний ефект і за лікування захворювань селезінки, запальних захворювань нирок, нирковокам’яної хвороби. Крім того, регулярне вживання цикорію допоможе людині очистити свій організм від шлаків, токсинів, радіоактивних речовин і важких металів. Цикорій — це замінник кави. Напій із кореня цикорію на смак нагадує натуральну каву і є не просто нешкідливим, а дуже цілющим напоєм. Він виводить і розчиняє жовчні камені, вранці додає бадьорості, сприяє ліпшому руху крові, позбавляє безсоння. Для приготування кави сушені корені слід підсмажити до світло-коричневого кольору і подрібнити в кавомолці. Під час підсмажування корінці краще недосмажити, ніж пересмажити. Що більше гіркоти в напої, то корисніша його дія. Напій із цикорію: для його приготування 1 ч. л. коренів слід залити 1/4 л холодної води, довести до кипіння і кип’ятити 2—5 хв. Настояти і процідити. У готовий напій додати цукор чи мед, а також молоко чи вершки. Цікавий факт: молоко засвоюється в 4 рази ліпше, якщо до нього додати цикорій! Любителям натуральної кави рекомендується додавати до напою цикорій — тоді шкідливу дію кави буде зменшено. Якщо регулярно пити цикорій, наприклад, замість кави, то можна значно зменшити в організмі «запаси» токсинів і шлаків, вивести важкі метали й радіоактивні речовини, а також поліпшити апетит і травлення, зняти стрес. Протипоказання. Хворим, які страждають від захворювань судин, а також варикозного розширення вен або геморою, перед вживанням продуктів із цикорію слід проконсультуватися з лікарем.

ЛІКУВАННЯ ЦИКОРІЄМ

- Настій цикорію готують таким чином: на 1 ст. л. подрібнених коренів — 0,5 л води. Приймати по 0,5 склянки 3—4 рази на день до їди. Настій рекомендують у разі захворювань печінки, особливо в період одужання після вірусного гепатиту. Настій кореня цикорію володіє дієтичними властивостями, тому він рекомендується і за надмірної маси тіла та інших розладів обміну речовин і травного тракту. - Відвар коренів: 1 ст. л. подрібнених коренів залити 0,5 л води і кип’ятити 30 хв. Після охолодження процідити. Пити по 1 ст. л. тричі на день до їди за гастритів, колітів, ентероколітів, хвороб печінки та селезінки, кровохаркання, запорів, подагри, захворювань суглобів, болю в м’язах, зубного болю. А також у разі захворювань жовчного міхура і нирок, жовчно- і нирковокам’яної хвороби, для поліпшення травлення, підвищення апетиту, зниження підвищеної нервової збудливості, як загальнозміцнювальний засіб, за набряків серцевого походження, діабету. - Цикорій стимулює жовчоутворення, розслаблює гладкі м’язи: 2 ст. л. подрібнених коренів залити 2 склянками води і кип’ятити 30 хв, настояти 30 хв, процідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди.

Підготувала Вікторія МИКОЛАЙЧУК.
передплата