ВІД ПРОНОСУ ЗАВАРІТЬ ШКІРКУ ГРАНАТА З РОМАШКОЮ

Поділитися:
ВІД ПРОНОСУ ЗАВАРІТЬ ШКІРКУ ГРАНАТА З РОМАШКОЮ

Останні 2 роки у мене шлунок нормально не працює, часто страждаю від проносів. Діагноз – дисбактеріоз. Порадьте, як його лікують?
З повагою Анастасія.
м. Миронівка.

Лист коментує директор Центру «Здоров’є» лікар, фітотерапевт Борис СКАЧКО.
Для нормалізації мікрофлори кишечника скористайтеся настоєм №1: трава деревію та звіробою, взятих порівну. Столову ложку подрібненої суміші рослин залити 150 мл теплої води, настояти годину, витримати на водяній бані 15 хв. Відразу процідити і відтиснути. Приймати натще теплим по півсклянки (дітям, залежно від віку, починати по чверті склянки). Через 30 хв випити до 2—3 склянок дво- чи триденного кефіру.
Через тиждень змінити настій №1 лікарських рослин на настій №2. Взяти порівну трави деревію звичайного, квіткових кошиків ромашки лікарської, квітів нагідок лікарських, трави м’яти перцевої. Приготування і прийом – як у попередньому рецепті. Після поліпшення стану приймати настій ще протягом 2 тижнів по 50—100 мл тричі на день за 15 хв до їди, не підігріваючи.
Розвитку кишкових бактерій сприяє кисле середовище шлунка. Для посилення секреції шлункового соку до харчового раціону рекомендують вводити кріп, хрін, гірчицю, редьку чорну, кінзу. Для підкислення їжі додають яблучний оцет, гранатовий, кизиловий, сік, горобину, смородину тощо.
Протягом 1—2 тижнів корисно з’їдати по зубку часнику за годину до сніданку та через 2 години після вечері. Гірчична олія, що міститься в часнику, згубно діє на мікроорганізми, які спричиняють у кишечнику процеси гниття та бродіння.
У дієті обмежують або повністю вилучають макаронні і хлібобулочні вироби, солодощі, сметану, жирні м'ясо та рибу, жирний сир.
У разі дисбактеріозу помічним є настій з листя евкаліпта кулястого. Столову ложку подрібненого листя залити 200 мл окропу, настояти годину. Приймати по 2 ст. л. через годину після їди.
Корисно вживати також вітамінні чаї з плодів шипшини коричної, горобини звичайної за 30 хв до їди Під час дисбактеріозу порушується мікрофлора кишечника, що призводить до нетравлення їжі, проносів та (рідше) закрепів, метеоризму, які супроводжуються болем і кольками. Для усунення проблеми і відновлення нормальної мікрофлори потрібно створити в кишечнику сприятливе для її розвитку середовище. З цією метою слід збільшити в раціоні кількість овочів та фруктів, що містять клітковину, зокрема, моркви, буряків, гарбузів, яблук, слив, динь тощо. У моркві є сполуки сірки, які стимулюють розмноження корисних бактерій в органах травлення. У разі дисбактеріозу корисно вживати хліб, зернові культури, пророслу пшеницю, особливо за дефіциту вітамінів групи В.

Під час тривалого проносу та метеоризму рекомендують таку суміш: шкірка плодів граната (1 ч. л.), квіткові кошики ромашки лікарської (2 ч. л.), трава м’яти перцевої (2 ч. л.). Суміш залити 400 мл окропу, настояти 2—3 години, процідити. Пити по 2—4 ст. л. тричі на день перед їдою.
Крім того, слід пам’ятати, що профілактика дисбактеріозу полягає в раціональному харчуванні. У разі використання антибіотиків потрібно поєднувати їх з препаратами, які відновлюють мікрофлору кишечника.