ВІДЧУЙТЕ ДУШУ ТРАВ І БУДЬТЕ ЗДОРОВИМИ

Поділитися:
ВІДЧУЙТЕ ДУШУ ТРАВ І БУДЬТЕ ЗДОРОВИМИ

Усе, що нам потрібно для того, щоб не хворіти, бути активними й життєрадісними, поруч. Сумніваєтеся? Тоді вийдіть із квартир на природу і просто погляньте навколо. Ви побачите безліч прекрасних рослин. Вони — сіль землі, неоцінний дарунок, який треба із вдячністю прийняти й навчитися його використовувати. Трави можуть передати нам свою безмежну енергію та силу, якщо навчитися їх слухати й розуміти їхню мову, — вважає лікар народної й нетрадиційної медицини (фітотерапевт) Київського міського центру здоров’я Євгеній СОНІЧЕВ. Про що «потаємно шепочуться» трави? Як із їхньою допомогою віднайти здоров’я й підтримувати себе щодня? Про це та багато іншого наша розмова.

ВИЛІКУВАЛИ АНГІНУ ЗА НІЧ

— Коли Ви вперше почули «розмову» рослин і як це вплинуло на Ваше життя? — Уже у 8-му класі я твердо вирішив, що буду займатися медициною (у школі вчився на відмінно, особливо захоплювався біологією). Вступив до медучилища, закінчив його без єдиної четвірки й, склавши лише один іспит, пройшов у медінститут. Але моє перше знайомство із травами відбулося в медучилищі. Я багато часу проводив у бібліотеці й брав додому книжки пачками. Одного разу до мене потрапила книга В. Кархута «Ліки навколо нас». Вийшло так, що я не віддав її вчасно в бібліотеку й на літо вона залишилася в мене. По книжкових ілюстраціях ми з другом (нам тоді було по 14—15 років) захоплено почали вивчати трави. Під стелею в гуртожитку в нас сушилися десятки «віників» з різними рослинами. Випробовували їхні лікарські властивості на собі й знайомих. Першого пацієнта запам’ятав дуже добре. Це був хлопець із нашої кімнати, який занедужав на ангіну. У нього була температура під 40 градусів, усі вікна ми закрили ковдрами, оскільки світло йому різало очі. Лікар, оглянувши хлопця, призначив багато пігулок, але стан хворого не поліпшувався. Тоді ми вирішили: настав час використовувати знання з фітотерапії на практиці. Скасували всі пігулки й призначили інгаляції та полоскання травами. Це були шавлія, корінь родовика, квіти бузини чорної, календула, чебрець, материнка, звіробій у зборах та окремо. У результаті вранці Олександр (так звали однокурсника) пішов купатися на річку.

СЕКРЕТИ ЗБОРУ ТРАВ

— Інтерес до трав та їхніх унікальних можливостей після того випадку, мабуть, підсилився ще більше?.. — Звичайно. Я перечитував безліч літератури, спілкувався із травниками з народу — жінками, які торгували лікарськими рослинами на базарі, ділився з ними своїми знаннями, а вони розповідали про свій досвід, разом ми ходили збирати трави. І поступово в мене викристалізувалося своє уявлення про трави та їхні можливості для оздоровлення людей. Принципів, яких я дотримуюся у своїй практиці, багато. Скажу про деякі. Трави діють на організм людини багатогранно: як вітаміни (органічні сполуки, потрібні для нормальної життєдіяльності, їхня недостатність може спричинити рахіт, цингу й інші захворювання), стимулятори (допомагають бути активними й працездатними), гепатопротектори (оздоровлюють печінку) і не тільки. Трави — це велика фармацевтична фабрика. Їхні властивості залежать від характеру використання. Наприклад, якщо готувати холодний настій, то виділятимуться в основному вітаміни, якщо заварювати окропом, виділятимуться іридоїди (фітохімічні компоненти, які захищають від інфекцій), якщо настояти ніч у термосі, виділятимуться флавоноїди (сполуки, що регулюють процеси обміну речовин, мають антибактеріальні, антимікробні властивості), якщо кип’ятити тривалий час, виділятимуться дубильні речовини (мають в’язкі, протизапальні властивості, застосовуються за розладів травного тракту, захворювань шкіри, опіків).Також потрібно враховувати місце збору рослин. Наприклад, чебрець, який виріс у Криму й у лісах Полісся, має різні особливості. Кримський чебрець більше насичений ефірними оліями, цьому сприяє достаток сонця. У Поліссі переважає волога, що надає траві гостроти, гіркоти, сприяє більшому виробленню урсулової, олеїнової кислот. Важливий час збору. Рухом соків в організмі людини й рослини керує Місяць. Тому верхню частину рослин (листя, плоди, гілочки) потрібно збирати на наростаючий Місяць (коли Місяць росте, всі соки йдуть вверх), а корінь — на убутний (коли Місяць убуває, соки рухаються вниз). І обов’язково збирайте трави з любов’ю та позитивними думками, передаючи їм свою позитивну енергетику.

ОБЕРЕЖНО: М’ЯТА ПЕРЦЕВА

Кілька слів скажу про прийом напоїв з рослин. Не можна одну траву, яка вам допомагає впоратися зі своєю проблемою, пити безкінечно (оптимальний період: 1—2 тижні). Дуже часто вдаються до таких крайнощів, не думаючи про наслідки. По-перше, це призведе до звикання й ви вже не одержуватимете бажаного оздоровлення. По-друге, що значно гірше, іноді відбуваються негативні зміни в організмі. Наприклад, тривалий прийом м’яти перцевої може порушити роботу клітин головного мозку й спричинити їхнє руйнування. Чебрець, якщо його використовувати довгий час, діє токсично на щитоподібну залозу. Материнка протипоказана вагітним жінкам, оскільки може спричинити аборт. Подібних прикладів багато. Має бути розумне поєднання різних трав, тоді ви «достукаєтеся» до кожної клітинки вашого організму.

ЗРАНКУ ОЧИЩУЙТЕ ПЕЧІНКУ

— Можливості трав Ви, напевно, використовуєте в повсякденному житті. Поділіться досвідом. Як підтримувати себе в тонусі протягом дня? З чого краще почати день, щоб «увімкнути» організм у роботу? — Особисто я вранці випиваю чашку кави, але не з цукром, а з варенням із чорної смородини або із чорниці (вони збагачують вітамінами, захищають від інфекцій, стресів, пом’якшують дію кофеїну). Більше до кінця дня кави я не п’ю. Якщо ви звикли ранком пити чай, додайте до нього улюблене варення, це й смачно, і корисно. Я б рекомендував починати ранкові чаювання з відварів, які очищують печінку. У такий спосіб ми звільняємо «руки» печінки, щоб вона могла підтримувати наш організм у нормі й стимулювати до активної діяльності протягом дня. Що чистішим буде організм, то меншим буде навантаження на всі органи різних токсинів, які надходять ззовні. Якщо вам доводиться працювати на максимумі своїх можливостей, то де черпати сили? Я рекомендую черпати сили в очищенні.Корисні для печінки деревій, подорожник, безсмертник, календула. Щоб із напою витягти максимум оздоровчих властивостей, зверніть увагу на приготування. Чайну ложку сухої трави (кожної з перерахованих або 2—3 на вибір) залийте 200 мл окропу (1 ст. л. — літром окропу) у чайнику, накрийте кількома рушниками, укутайте ковдрою й залишіть на ніч. 100 мл настою випийте ранком до їди. Приймайте протягом тижня, потім поміняйте трави й продовжуйте пити. Якщо заварити траву склянкою окропу ранком і настояти тільки годину-півтори, вийде легкий розчин, що не такий ефективний.

КАВА З КУЛЬБАБИ ДЛЯ НИРОК

— Очищенню організму, як я зрозуміла, Ви відводите особливе місце? — Так. Для цього в мене розроблений свій спеціальний комплекс, який складається з 5 етапів. На першому — я нормалізую за допомогою трав мікрофлору шлунка й кишечнику (в основному використовую гіркі трави: полин, пижмо й інші). На другому — стабілізую роботу шлунка й підшлункової залози (тут «трудяться» деревій, подорожник, парило звичайне, ромашка, календула). На третьому — очищую печінку за допомогою безсмертника, кукурудзяних приймочок, парила, кульбаби. На четвертому — очищую лімфу. На п’ятому — очищую кров. У такий спосіб я зводжу (або відновлюю) фундамент, на якому розквітає здоров’я. До речі, раджу готувати собі каву з кореня кульбаби. У народі вважають, що ця рослина від усіх хвороб. Кульбаба зміцнює імунітет, поліпшує обмінні процеси й чудово очищує весь організм, особливо нирки. Зараз його збирати саме час. Копаючи на дачі картоплю, пройдіться лопатою поруч і знайдіть кульбабу, яка давно перецвіла. Викопайте корінці (бажано це робити на убутний Місяць), обтрусіть від землі. Під легким струменем води кімнатної температури щіткою промийте корінці. Контакт із водою має бути мінімальним, щоб не вимити зайве. Після цього покладіть їх на сонце, нехай трохи обм’якнуть, потім дрібно-дрібно поріжте й дайте просохнути на сонці (сохнуть вони дуже швидко). Потім подрібніть на кавомолці й присмажте на пательні без олії на маленькому вогні (стежте, щоб не підгоріли, постійно помішуйте) до легкої рум’яності й м’якого аромату, що віддалено нагадує чорну каву. Пересипте в баночку й використовуйте. Заварюйте як звичайну каву: залийте водою, поставте ємність (турку) на вогонь, доведіть до кипіння й зніміть з вогню. Таку каву можна пити протягом дня, але бажано не відразу перед виходом з дому. Справа в тому, що вона має дуже виражену сечогінну дію, яка наступає буквально протягом 15 хвилин. За короткий час із вашого організму виходить багато шлаків. Після цього випийте будь-який чай або воду й виконуйте заплановані справи.

ВІД ПЕРЕВТОМИ — ШИПШИНА І ПОВНОЦІННЕ ХАРЧУВАННЯ

— З настанням осені в багатьох з’являються безпричинне відчуття тривоги, страху, занепад сил, що називають сезонною депресією. Як із цим боротися? — Не раджу підбадьорювати себе протягом дня за допомогою кави або міцного чаю. Цим ви тільки виснажуєте свій організм, а йому потрібен не «батіг», а розуміння. Гарні природні стимулятори, збагачені вітамінами. Найдоступніша та найулюбленіша в нашого народу — шипшина, за яку ми хапаємося, коли хтось занедужує. Але її можна використовувати й у повсякденному житті. Пропоную свій рецепт приготування цілющого напою із шипшини. 1-й день. Півлітрову баночку промитих плодів шипшини заливаємо 1 л перевареної води кімнатної температури й настоюємо ніч. Ранком проціджуємо й п’ємо не розігріваючи (завдяки тому, що шипшина не піддавалася високим температурам, у ній максимально зберігаються вітаміни) протягом дня. 2-й день. Цю саму шипшину заливаємо в термосі 1 л окропу й залишаємо на ніч. У такий розчин перейде максимальна кількість іридоїдів, флавоноїдів та інших корисних речовин. Зранку й протягом дня п’ємо як чай. 3-й день. Цю ж шипшину переминаємо за допомогою ложки, додаємо 2 л води й кип’ятимо без кришки 20—30 хвилин, проціджуємо Тепер ми одержуємо дубильні речовини й жири. Рідина буде масляниста, в’зка, червоно-коричневого кольору. Цей спосіб приготування дає можливість витягти із шипшини все корисне, чим наділила її природа й чим вона може поділитися з нами. Використовуючи будь-які стимулятори, подбайте про повноцінне харчування. Цим ви зміцните свій організм, тому що поповните його корисними речовинами, які він стрімко витрачає, «підстьобуючи» себе стимуляторами. Корисні будь-які салати (з капусти, помідорів, огірків, зелені, перцю), вони багаті на вітаміни й очищують організм. Уживайте кисломолочні продукти (джерело кальцію), білі сорти м’яса (курка, кролик), вони легше засвоюються, улюблені каші (пшеничну, вівсяну, перлову), це джерело вітамінів і мікроелементів.

НАСІННЯ ЛЬОНУ НА ВСІ ВИПАДКИ ЖИТТЯ

— Як підтримувати себе в тонусі щодня? — Щодо цього дуже корисне насіння льону. Лляна олія, наприклад, містить поліненасичені омега-3-кислоти, які захищають організм від інфекцій, зміцнюють імунітет, оздоровлюють серцево-судинну систему. Візьміть на озброєння таку пораду. Купіть лляну олію, додайте туди маслинову, горіхову, кунжутну, виноградну. Зробіть такий мікс і не смажте на ній, а використовуйте в салати, каші, кислу капусту, картоплю. Нехай ця олія буде на вашому столі щодня, це чудовий спосіб оздоровлення. Саме насіння льону (подрібнене) містить багато слизу й у разі додавання води утворює клейстер. Якщо його приймати усередину, воно діє як потужний сорбент, витягаючи на себе з організму всі шлаки, це свого роду «мочалка». До речі, деякі японські дослідники вважають, що насіння льону у хворих на цукровий діабет відновлює клітини, які виробляють інсулін. Як очисний засіб подрібнене насіння льону потрібно приймати за півгодини до їди по 1 ч. л. і запивати великою кількістю води, щоб дати насінню розбухнути й виявити ту дію, яку потрібно.

ЩОБ ОРГАНІЗМ УНОЧІ ВІДПОЧИВ

— Багато людей важко засинають, а вранці почувають себе невідпочилими. Порадьте, як домогтися здорового міцного сну. — На ніч приймайте заспокійливі чаї, вони допоможуть нашому організмові відпочити й урівноважити процеси збудження й гальмування. Приготуйте їх із м’яти, материнки, чебрецю, меліси, лаванди, валеріани, собачої кропиви, квітів або плодів глоду. Тим, у кого є схильність до підвищеного тиску, раджу додати плоди чорноплодої горобини (але якщо ви не страждаєте від запору) й омели, у кого схильність до ожиріння, додавайте коріння пирію та червоної горобини. Виберіть 4—5—6 трав на ваш розсуд і пийте такий збір тиждень (при цьому прислухайтеся до організму, щоб визначити, чи підходить вам склад). Потім поміняйте збір, одну траву заберіть, а іншу додайте, і пийте для оздоровлення наступний тиждень. Приготування. Ранком 1 ст. л. збору (в однакових пропорціях) залийте літром перевареної води в чайнику, укутайте в рушники й залишіть настоюватися до вечора. Літр — це не багато, оскільки ви питимете не самі, а зі своїми домашніми (привчайте і їх до здорового способу життя). Приймайте за 30—40 хвилин до сну по 150—200 мл. Можна готувати цей корисний чай і ввечері, давши настоятися хоча б годину. Відчуйте душу трав, прислухайтеся до моїх порад і будьте здоровими, життєрадісними й активними щодня й усе життя.

Людмила БЕЗВЕРХНЯ, «Здоров’я і довголіття».