ВІДНОВЛЮЄМО ОРГАНІЗМ ПІСЛЯ ХІМІОТЕРАПІЇ

ВІДНОВЛЮЄМО ОРГАНІЗМ ПІСЛЯ ХІМІОТЕРАПІЇ

Зазвичай після інтенсивної хіміотерапії для лікування онкозахворювань доводиться розв’язувати кілька питань: відновити формулу крові; усунути токсичне ураження печінки; нормалізувати роботу шлунка й кишечнику; відновити волосяний покрив на голові; налагодити загальне самопочуття.

Рослини допоможуть розв’язати головні завдання

Для відновлення червоної крові, тобто еритроцитів і гемоглобіну, потрібно вживати настоянки коріння елеутерококу колючого, аралії маньчжурської, золотого кореня. Крім того, допомагають відвари деревію та кропиви. У раціоні мають бути гранати, яблука.
Збільшити кількість лейкоцитів можна шляхом прийому відварів квітів буркуну лікарського, коріння дягелю, коріння цикорію, настоянки молочаю Палласа.
Для усунення токсичного ураження печінки треба вилучити з раціону тваринні жири, перець та алкоголь і ввести якомога більше олії. Із лікувальною метою вживають порошок насіння розторопші, відвар трави володушки, квіток люпинової конюшини, квіток календули й суцвіть безсмертнику.
Для стимуляції секреторної активності шлунка й підшлункової залози найбільше підходять рослинні гіркоти. Чемпіони за їх вмістом: полин гіркий, бобівник трилистий, тирлич, подорожник великий, аїр тростиновий, золототисячник кентаврський.
Усунення дисфункції кишечнику залежить від типу порушення. У разі проносів дають калган, гвоздичний корінь (гравілат), вовче тіло болотне, бадан товстолистий, а якщо є закрепи - борщівник, сену, жостір, молочай кипарисовидний, ганус, фенхель, кріп.
У разі рясного випадання волосся потрібна активна стимуляція волосяних фолікулів. Для цього використовують відвари коріння лопуха, трави кропиви дводомної, плодів хмелю, а також реп’яхову олію. Цей засіб отримують з уже згаданого лопуха шляхом настоювання його квіток (колючок) на соняшниковій олії. Усі названі ліки застосовують зовнішньо. Відварами миють голову, а реп’яхову олію втирають у шкіру голови.

  Вода, сорбенти та адаптогени проти отрут

Унаслідок проведення хіміотерапії гине багато клітин пухлини. Некротизована тканина, потрапляючи в кров з осередку руйнування, отруює весь організм. Це отруєння якраз і проявляється загальними симптомами: погіршенням самопочуття, підвищенням температури тіла, головним болем, нудотою, часом блювотою, різким зниженням працездатності.
Із метою зменшення цих явищ потрібно пити якомога більше води, а ліпше - відварів вітамінних рослин (ягоди горобини, плоди шипшини) й журавлинного та брусничного морсу. Одночасно вживають сечогінні трави, такі як коріння пирію. Непогано знімає інтоксикацію відвар чаги.

Важливо проводити зв’язування й виведення токсинів із травного тракту. Тут підійде активоване вугілля (до 12-15 таблеток на добу), а також трави, що дають у відварі багато слизу - алтея, дягель, цетрарія (ісландський мох), насіння льону.

І, нарешті, останнє. Потрібно вводити в лікування імуномодулятори та адаптогени з метою зняття інтоксикації та відновлення порушених захисних сил організму. За приклад може правити родіола рожева (спиртова настоянка).

Дієта - неодмінна умова для оздоровлення

Обов’язковою умовою та вимогою до дієти на період відновлення після хіміотерапії буде обмеження калорійності раціону. Під час складання для хворого раціону харчування важливо передбачити зниження у стравах кількості жирів тваринного походження, особливо молочних.
Використання кисломолочних продуктів у такому раціоні допускається тільки в помірних кількостях. Не тільки дуже солоні, а й жирні сорти сирів узагалі неприпустимі для хворих на період відновлення після хіміотерапії.
Солодке має бути зведене до мінімуму. Приміром, допустимою добовою дозою можуть бути тільки 2 - 3 ч. л. меду, 5-6 г солі.
Діє також заборона на використання в раціоні виробів із пшеничного борошна вищого сорту. Тістечка, кекси, макарони й навіть хліб із вищих сортів борошна вилучаються з раціону хворого. Усі ці вироби в обов’язковому порядку мають бути замінені хлібом чи булочними виробами з борошна грубого помелу.
Фахівці допускають можливість вживання курячих яєць, але не більше 3-х штук на тиждень. Замість курячих яєць дієтологи рекомендують хворим вводити в раціон харчування перепелині яйця. Але в пропорції 4 перепелиних яйця замість 1 курячого.
Із городніх культур дозволяються всі овочі (за винятком хіба тільки квасолі й гороху). Особливо велику користь на період відновлення після хіміотерапії принесуть цвітна, пекінська, червоноголовкова й брюссельська капуста, редька (негостра), часник, солодкий червоний перець.
На картоплю поширюється обмеження аж до вилучення з меню.
На фрукти обмежень як таких фактично немає, за винятком тільки таких солодких, як фініки, інжир, солодкий виноград. Перевагу в меню бажано надавати гранатам темних сортів. Також до раціону обов’язково слід вводити не тільки вишні та абрикоси, а й малину, полуниці, ожину, лохину, іргу, чорну смородину й цитрусові.
Оскільки в суницях, полуницях, агрусі міститься така речовина, як елагова кислота, яка чинить протипухлинну дію, то слід ці ягоди регулярно вводити в меню хворого.
Неприпустимі не тільки чорний чай, а й кава, які треба замінити зеленим чи жовтим чаєм. Ці сорти чаю рекомендується пити з додаванням на склянку настою щіпки імбиру та 1 ч. л. солодки. Рекомендовані фахівцями також для регулярного вживання кавові напої на основі цикорію та злакових.
На м’ясо поширюються певні обмеження. Нежирне м’ясо птиці у стравах допустиме тільки в межах 150 - 200 г 2 рази на тиждень. Якщо є можливість, то ліпше замінити м’ясо соєвими продуктами (сир тофу, соєве молоко, соєве м’ясо та соєва олія). Наукова медицина отримала дані про те, що соєві продукти чинять специфічну захисну антиракову дію.
До морепродуктів (морської капусти та риби) вимоги ті самі, що й до м’яса: не більше 2-х разів на тиждень.
Ставлення лікарів до горіхів (волоських, фундуку, мигдалю, фісташок) абсолютно позитивне. Але все ж не рекомендують арахіс і всі продукти, що містять його.
Особливе місце в заборонах фахівців посідають тільки ті продукти, які уражені пліснявою. Їх категорично заборонено вживати, тому що токсини патогенних грибків, маючи канцерогенні властивості, чинять руйнівну дію на печінку.

Харчові добавки та вітаміни

Хворим на період відновлення після хіміотерапії рекомендовані як харчові добавки певні продукти, що чинять специфічну антиракову дію. Так, наприклад, насіння кунжуту в такому разі буде не лише їжею, а й ліками. Після того, як його трохи обсмажити на сухій сковороді та змолоти, достатньо додати в страву 0,5 - 1 ч. л. денно.
Про користь олій нам усім відомо. Але хворим на період відновлення після хіміотерапії треба знаходити можливості й віддавати перевагу оліям із насіння гарбуза, льону, кукурудзи, з кісточок винограду. Усі ці олії можна вживати в їжу тільки у свіжому вигляді.
Щоб прискорити відновлення організму, потрібно збагатити його вітамінами. Вітамін Е належить до дуже важливих. Тому в раціон треба ввести олії, що містять його у великій кількості: обліпихову, морквяну, калинову, з квіток календули.
Дуже важливі такі протиракові вітаміни: А (гарбузи, морква, хурма, абрикоси, шипшина, глід, шпинат, зелень петрушки) і С (цитрусові, петрушка, всі види капусти, картопля, шипшина, болгарський перець, журавлина, смородина та інші ягоди).
На період відновлення після хіміотерапії діє заборона на приймання комплексів полівітамінів, що містять вітаміни В6, В2, В1, які впливають як стимулятори на ріст ракових клітин.
Вітається додавання в їжу - як природних ентеросорбентів - оброблених спеціальним способом житніх та пшеничних висівок. Природні ентеросорбенти будуть не тільки поглинати, а й видаляти з організму отрути й токсини, що утворюються в процесі розпаду мертвих ракових клітин.