Виноград можна назвати одним із найбільш корисних плодів. Він містить велику кількість вітамінів, які сприяють кровотворенню; глюкозу, яка живить серцевий м’яз. Знижує рівень холестерину в крові і має багато інших лікувальних властивостей. Зокрема, він помічний за перевтоми, гіпотонії, подагри, анемії, гастриту з підвищеною секрецією, захворювань нирок, печінки, бронхів. Виноградний сік використовують у разі ангіни, безсоння, атонічних запорів, маткових кровотеч, виснаження нервової системи. До речі, він, на відміну від інших соків, відразу надходить у кров. А за своїм хімічним складом схожий на грудне жіноче молоко. Сушений виноград (родзинки) використовують як жовчогінний, протизапальний і загальнозміцнювальний засіб.
Цілющі рецепти
У разі атеросклерозу тричі на день випивати 1 склянку свіжого виноградного соку за 1 годину до їди. Курс – 1,5 місяця.
За подагри протягом 3 місяців рекомендується їсти виноград, починаючи з 200 ягідок за один прийом і поступово довести добову дозу до 2 кг (шкірку та кісточки не вживати). Потім перейти на сік. Пити його вранці та ввечері до їди за такою схемою: перші 3 дні - по 0,25 склянки, потім 5 днів – по 0,5 склянки, наступні 5 днів - 3/4 склянки, ще 5 днів – по 1 склянці соку, й останні 5 днів - по 1,25 склянки. За цей час виноградний сік виведе з організму всі надлишки сечової кислоти й солей уратів. Під час цього курсу потрібно уникати жирних і солоних страв, кефіру, свіжого й кислого молока, сирих овочів і фруктів, спиртних напоїв, пива, газованої води, у тому числі й мінеральної.
Хронічний закреп: випивати щодня по 1 склянці соку тричі на день за 1 годину до їди. Курс – 2 місяці.
У разі маткових кровотеч приймати порошок з сухого листя по 1-2 г тричі на день, запиваючи водою.
Запалення нирок і сечових шляхів. Покласти в родзинку замість кісточок горошину чорного перцю, ковтати по 1-2 родзинки 3-4 рази на день, запиваючи водою. Лікування тривале. До речі, це й же ж засіб сприяє розчиненню каменів у нирках і сечовому міхурі.
За гіпертонії 1 ст. л. сухого виноградного листя залити 1 склянкою окропу, настояти й приймати по 0,5 склянки 2-3 рази на день до їди.
У разі виснаження нервової системи, хронічного пієлонефриту, нефриту, артриту, ревматизму, подагри, застою жовчі рекомендується пити виноградний сік за 1 годину до їди тричі на день. Починати слід з 0,5 склянки, довівши до кінця курсу до 2-х склянок на прийом. Курс триває 1-1,5 місяця.
Живильна виноградна маска: узяти 6 ягід солодкого винограду, по 1 ч. л. розтопленого меду й маслинової олії. Усі складові ретельно перемішати й додати яєчний жовток. В однорідну суміш покласти 1 ст. л. манки й 0,5 ч. л. солі. Тримати маску 15 хв, змити перевареною прохолодною водою.
Надати шкірі тонусу допоможе таке: розрізати навпіл кілька ягід винограду й протирати ними обличчя протягом 20 хв, потім сполоснути водою кімнатної температури. Можна також заморозити виноградний сік і застосовувати для протирання як щоденний тонізувальний засіб. Годиться цей засіб для різного типу шкіри.
Корисні заготовки
Виноградне варення
Інгредієнти: 1 кг винограду, 1 кг цукру, 0,5 л води, 1,5 г лимонної кислоти.
1 кг великого, не зовсім дозрілого винограду білого сорту ретельно вимити, видалити кісточки. Зварити сироп: на 1 кг цукру 0,5 л води. Опустити в нього ягоди винограду й варити на слабкому вогні до загустіння, періодично помішуючи. Наприкінці приготування додати лимонну кислоту. Почекати, доки варення охолоне, й розлити його в чисті стерильні банки, закрутивши кришками.
Ще один рецепт варення. Ягоди бланшувати в окропі 1 хв, потім охолодити у воді. Приготувати сироп: на 1 кг винограду взяти 1,5 склянки води та 1 кг цукру. Виноград залити гарячим сиропом і залишити на 5 годин. Далі: якщо виноград з грубою шкіркою, то варити варення в 3 заходи по 5 хв. Якщо з тонкою - варити відразу після настоювання до готовності. Розфасувати в банки й закупорити залізними кришками.
Виноградний мед (бекмес)
Виноградний сік потрібно уварити, постійно помішуючи, до об’єму, в 3-3,5 разу меншого від початкового. Визначити готовність можна за виглядом - бульбашки повітря стають більшими, за кольором бекмес стає світло-коричневим, аромат приємний. Розлити в банки чи пляшки. Можна закрити пластмасовою кришкою. Зберігати в прохолодному місці. Використовувати як мед чи для приготування різного варення замість цукрового сиропу.
Мочений виноград
Узяти 5 кг винограду кисло-солодких сортів. Для заливки: 2,5 л води, 80 г цукру, 25 г солі, 25 г порошку гірчиці. Вибрати стиглі, міцні, тверді ягоди. Ретельно промити їх у холодній воді, щільно укласти в емальоване відро чи каструлю, прикрити марлею, покласти зверху дерев’яний кружок і гніт. Приготувати заливку, залити нею виноград, залишити за кімнатної температури на 3 доби, потім винести в прохолодне місце. Через 25 днів виноград буде готовий. Ознаки готовності: ягоди м’які, але цілі, кисло-солодкі, з характерним запахом. Розчин - прозорий, приємний на смак і запах.
Виноградний оцет
Узяти на 1,5 кг виноградної мезги, що залишилася після відтискування соку, 200 г цукру, 1,5 л води. У трилітрову банку всипати мезгу, засипати її цукром, додати воду. Зав’язати шийку банки марлею й поставити в тепле місце. Через 3 місяці відфільтрувати й розлити оцет по пляшках, закрити парафіном і зберігати в горизонтальному положенні в темному місці.
Виноградний оцет помічний за подагри й відкладення солей (прикладати до уражених місць примочки з ним), поліпшує стан травного тракту, особливо добре впливає на пряму кишку, жовчний міхур і нирки, в разі зниженої кислотності шлункового соку. Лікарі та народні цілителі рекомендують приймати виноградний оцет по 2 ч. л. на 1 склянку води вранці після сніданку. Пити потрібно повільно, маленькими ковточками.
Запальні процеси носа й горла можна вилікувати за 2-3 дні, якщо полоскати горло виноградним оцтом, розведеним у воді (2 ст. л. на 1 склянку води).
Увага! Виноград не рекомендується вживати в разі серцевої недостатності, що супроводжується набряками; цирозу печінки. У свіжому вигляді він протипоказаний за гіпертонії, дискінезії жовчних шляхів, дизентерії, загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічних гнійних процесів у легенях, гострих форм туберкульозу. Солодкі сорти винограду, а також сік з них слід з осторогою вживати, а то й узагалі вилучити з раціону в разі діабету та ожиріння.
Потрапляючи на каріозні зуби, виноград посилює процес їх руйнування, тому щоразу після його вживання слід споліскувати рот розчином соди.
Крім того, варто знати, що зібраний виноград має 2-3 дні полежати перед уживанням, інакше утворюється багато газів, посилюється метеоризм, порушується утворення вітамінів групи В у товстому кишечнику. Шкірку слід обов’язково випльовувати: саме вона сприяє утворенню газів у кишечнику й зумовлює метеоризм. Кісточки теж не слід їсти, оскільки вони затримують сечу й сприяють закрепам.
Підготувала Олеся СТЕПАНОВА.