ЯБЛУКО – ФРУКТ ЗДОРОВ’Я

Поділитися:
ЯБЛУКО – ФРУКТ ЗДОРОВ’Я

Переоцінити користь яблук для людини практично неможливо: адже це справжня скарбниця потрібних для організму вітамінів і мікроелементів. Напевно, нашим далеким пращурам була відома цілюща дія цих фруктів, інакше б вони не стали називати їх молодильними. Дослідження ж сучасних учених підтвердили мудрість наших предків: у яблуках було виявлено величезну кількість антиоксидантів і вітамінів, зокрема А та Е, які прийнято вважати вітамінами краси та молодості.

Плід від 100 хвороб

Тож людина, яка регулярно вживає яблука, може не боятися передчасної появи зморщок. Крім того, лікарі встановили, що в разі вживання щодня 2 яблук - можна вберегтися від більш як 100 хвороб. Навіть ризик виникнення хвороби Альцгеймера знижується в десятки разів, якщо з’їдати по 1 яблуку на день.
До того ж ці диво-фрукти просто незамінні в раціоні ослаблених і хворих людей: вони ефективно очищають організм від шлаків і токсинів та згубно впливають на більшість збудників захворювань. Для профілактики застуди досить уживати по 2-3 яблук на день. 
Також помічено, що яблучний сік знижує ризик виникнення раку підшлункової залози, запобігає розвитку діабету, очищає судини від холестеринових бляшок. Останнє є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії тощо.

Цілющий десерт

Звісно, найкорисніші свіжі яблука, проте й за термічної обробки ці фрукти здатні зберігати свою цінність. Зокрема, печені яблука хоча й втрачають деяку частину вітамінів, однак набагато ліпше засвоюються організмом, що сприяє більш ефективному відновленню складу крові й лімфи, а також швидшому засвоєнню бактерій у кишечнику. Остання властивість особливо цінна для людей, яким зробили операцію на черевній порожнині. Загалом запечені яблука рекомендуються людям, які страждають від закрепів, дисбактеріозу та проблем травлення. А в осінньо-зимовий період - час численних ГРЗ, ангін, ларингітів та інших захворювань горла й дихальної системи, ці ласощі полегшують кашель і біль у горлі.
І нарешті, запечені яблука – це десерт для справжніх красунь, які піклуються про ідеальні параметри своєї фігури: смачні й корисні, вони містять мінімум калорій і при цьому сприяють виведенню з організму холестерину та зниженню зайвої маси тіла. До того ж пектин, який міститься в них, допомагає поліпшити колір обличчя та повернути шкірі молодість. Недарма здоровий рум’янець здавна порівнюють саме з наливним яблучком.

Ніжний яблучний мармелад

Мармелад – це ще один корисний десерт, який можна заготувати на зиму з яблук. Завдяки пектину, який міститься в ньому, мармелад рекомендується вживати за порушень ліпідного та вуглеводного обміну, бактеріальних інфекційних захворюваннях травного тракту, хвороб печінки та підшлункової залози, ожиріння тощо.
Інгредієнти: яблука - 1 кг, цукор – 0,5 кг.
Яблука помити. Великі розрізати навпіл і покласти на деко для запікання. Невеликі можна запікати цілими. Пекти в духовці 20-25 хв. Яблука мають розм’якнути повністю. Гарячу сировину перетерти через сито в каструлю чи миску з грубим дном і відразу додати цукор. Оскільки пюре гаряче - цукор розчиниться швидко. Добре перемішати. Посуд поставити на вогонь і уварювати масу, постійно помішуючи, протягом  60-90 хв. У готового мармеладу крапля не повинна розтікатися на холодній тарілці. Також під час його помішування  залишається слід від ложки, який не відразу зникає. Гарячий мармелад слід розкласти по гарячих стерилізованих банках та закатати. Зберігати в прохолодному місці.

Сушені яблука – конкурент ківі

Узимку, коли людський організм особливо потребує енергетичної та вітамінної підтримки, сушені яблука будуть як ніколи доречними. Вони можуть сміливо конкурувати за своїми властивостями з ківі та іншими екзотичними фруктами, оскільки в них зберігаються практично всі вітаміни та мікроелементи. Крім того, їхня цінність полягає у високому вмісті вуглеводів - основного джерела енергії, потрібної для функціонування організму.
Сушені яблука рекомендуються дітям і дорослим у період весняного авітамінозу, а також вагітним та матерям-годувальницям. Список захворювань, за яких у щоденний раціон людини слід ввести невелику кількість сушених яблук, можна продовжувати нескінченно: це і тромбофлебіт, і гіпертонія, і хронічний кашель, захворювання серцево-судинної та ендокринної систем, кишечнику тощо.
Однак сушені яблука не рекомендуються людям, які страждають від ожиріння й цукрового діабету. Причиною такої заборони є високий (до 12%) вміст у них різних видів цукру: фруктози, глюкози та сахарози. Проте завдяки цьому сушені яблука можуть бути чудовим  замінником цукерок для дітей.

Яблучні «ліки»

Для пом’якшення кашлю, зумовленого застудою: 1 ст. л. шкірки яблук залити 1 склянкою окропу й настоювати як чай. Приймати по 0,5 склянки 5-6 разів на день до їди.
За цієї проблеми згодиться й такий рецепт: 2-3 необчищених яблука залити 1 л води й кип’ятити 15 хв. Пити яблучний компот по 1 склянці тричі на день до їди.
Як відхаркувальний засіб за надсадного сухого кашлю рекомендується одне велике зелене яблуко й велику нечищену цибулину розрізати на 8 частин, опустити в 1 л киплячої води й варити на слабкому вогні, доки цибуля не стане м’якою. Тоді цибулю та яблуко відтиснути через марлю, відвар злити в термос. Пити маленькими порціями протягом дня. Якщо кашель не минеться, повторити процедуру наступного дня.  Щодня слід готувати новий відвар.
За тріщин на губах, сосках та руках: 100 г яблук натерти на тертці й змішати з свинячим чи гусячим жиром, маслом у співвідношенні 1:1. На ніч накладати на попередньо помиті милом уражені ділянки.
У разі анемії рекомендується їсти щодня протягом місяця по 400-600 г яблук, бажано зелених сортів. Крім того, щоб підвищити гемоглобін, можна пити свіжий яблучно-буряковий сік (у співвідношенні 8:2) по 1 ст. л. двічі на день протягом 2 тижнів.
Щоб позбутися печії, народна медицина радить з’їсти одне обчищене  яблуко.
У разі закрепів 2 середніх яблука залити 0,5 склянки води та 0,5 склянки молока й варити протягом 5-7 хв, випити такий відвар уранці до сніданку.
Також за цієї проблеми  рекомендується приймати тричі на день перед їдою по 1 склянці свіжовичавленого несолодкого яблучного соку.
За хронічного бронхіту кашель лікують сумішшю тертого яблука, цибулі та меду. Усі інгредієнти потрібно брати порівну. Приймати засіб по 1 ст. л. тричі на день.
У разі плевриту запекти кілька яблук у духовці та з’їсти протягом дня в теплому вигляді.
Гіпертонічна хвороба: залити 1 ст. л. висушених шкірок яблук 1 склянкою окропу й настояти 5-10 хв. Приймати з додаванням цукру по 0,5 склянки 4-5 разів на день до їди.
У разі атеросклерозу рекомендується пити по 0,5 склянки свіжовичавленого яблучного соку 4 рази на день за 15-30 хв до їди. Для профілактики цього захворювання добре вживати 2-3 яблук на день.
За сечокам’яної хвороби й подагри корисно пити яблучний компот: 3 необчищених яблук середнього розміру нарізати, залити 1 л окропу, варити протягом 10 хв на слабкому вогні, додати до смаку цукор.
У разі гострого нападу подагри на уражений суглоб на ніч можна накласти компрес зі скибочок мочених яблук.
За варикозного розширення вен і тромбофлебіту 3 помитих яблук покласти в 1 л киплячої води, накрити кришкою й поставити в тепле місце на 4 години. Потім, не виймаючи яблук з води, розім’яти й перемішати. Далі перецідити й приймати по 0,5 склянки з 1-2 ч. л. меду тричі на день.
Увага!  Яблука не можна вживати в разі загострень гастриту, виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки та ентериту. Крім того, за наявності таких захворювань, як сечокам’яна хвороба та коліт, перед вживанням яблука потрібно подрібнити до пюре.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.