ЯГОДИ ТЕРНУ СМАЧНІ ТА КОРИСНІ

Чи мають якусь лікувальну дію плоди терну? Антон ГРИБЧУК. м. Комсомольськ Полтавської обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

У терну з оздоровчою метою використовують усі частини: квіти, молоді пагони, листя корені, кору і ягоди. На жаль, терен уже давно відцвів, проте можна заготовити корінь і кору рослини, їх використовують як жарознижувальний засіб. Настій коренів терну: 5 г подрібненої сировини кип’ятити 15 хв у 1,5 склянки води. Настояти 2 години, процідити. Пити по чверті склянки 3-4 рази на день. Плоди терну містять дубильні речовини, і їх застосовують як м’який в’яжучий засіб у разі проносів, а також за лихоманки. Їх можна їсти сирими чи приготувати міцний відвар або кисіль. Із плодів готують смачну наливку, так звану тернівку – один із найсмачніших національних напоїв. Але після того, як наливку вже приготували, її треба обов’язково відокремити від плодів (злити), оскільки насіння містить отруйну речовину «амигдалин». Також із терпкуватих приємних плодів терну готують смачні компоти, киселі. Бланшовані ягоди протирають через друшляк і варять желе.