ЯК ДІЯТИ, У РАЗІ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ

ЯК ДІЯТИ, У РАЗІ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ

Нездужання, нудота, головний біль, організм немов вивертає зсередини, — такими можуть бути наслідки сумнівного пиріжка, тістечка, шматочка ковбаски чи салату з майонезом, які пролежали в спекотний день без холодильника. Із харчовими отруєннями стикався багато хто. Але мало хто знає, як діяти в цьому разі.
Ми постараємося розповісти про види різних отруєнь і першу допомогу постраждалому.

У разі потрапляння хімічних токсинів — відразу до лікаря!

Отже, харчове отруєння — гострий розлад травлення, спричинений вживанням неякісних чи токсичних продуктів і напоїв. Наприклад, харчові токсикоінфекції (ХТІ) виникають через вживання їжі, зараженої патогенними мікроорганізмами. Також спровокувати ХТІ може недотримання санітарно-гігієнічних норм.
Токсичні (неінфекційні) отруєння бувають у разі потрапляння в організм із їжею природних чи хімічних токсинів. Наприклад, отрути неїстівних грибів і рослин, а також хімікатів. Останній тип отруєнь найбільш небезпечний. Не варто боротися з ними самостійно. У разі підозри на неінфекційний характер отруєння слід відразу звернутися до лікаря. Також, незалежно від виду отруєння, кваліфікована медична допомога потрібна вагітним і матерям-годувальницям, дітям і літнім людям.

Ознаки проявляються дуже швидко

Але зазвичай люди стикаються з токсикоінфекціями, які можна вилікувати вдома. Далі мова піде про те, як діяти, щоб самостійно впоратися з ХТІ. Перебіг харчової токсикоінфекції залежить від віку та загального стану людини, а також виду патогенних бактерій. Але загальна картина така: нав’язлива нудота; багаторазова блювота; слабкість, нездужання; змінений колір обличчя; діарея; озноб; підвищена температура тіла.
Для ХТІ характерний короткий період інкубації: перші ознаки з’являються через 2—6 годин після прийому їжі й без лікування швидко прогресують.

Найперше — промивання шлунка

У разі появи перших симптомів потрібно видалити з організму залишки токсичної їжі. Для цього промивають шлунок. Приготувати слабкий розчин перманганату калію (марганцівки) чи харчової соди (на 1,5—2 л води кімнатної температури 1 ст. л. соди).
Випити трохи розчину й постаратися зумовити блювоту, натиснувши двома пальцями на корінь язика. Повторити процедуру кілька разів, поки блювотні маси не стануть чистими.
Наступний крок — прийом сорбентів. Це препарати, що допомагають виводити токсини з організму. Найвідомішим із них є активоване вугілля. Воно зменшує всмоктування в травний тракт токсинів, солей важких металів, алкалоїдів та інших шкідливих речовин, а також сприяє їх виведенню з організму.
Дозування в разі отруєння: одна таблетка на кожні 10 кг маси тіла. Іншими словами, якщо людина важить 70 кг, то потрібно мінімум сім таблеток. У складних випадках дозування слід збільшити.
У разі отруєння вугілля ліпше приймати у вигляді водної суспензії. Для цього слід потовкти таблетки та змішати зі 100 мл перевареної води кімнатної температури. На смак ця суміш досить неприємна, проте ефективно бореться з отруєнням.
Також замість звичайного можна використовувати біле вугілля. Вважається, що це вибірковий, концентрований сорбент. Він не просто виводить токсини, а й зберігає поживні речовини. При цьому дозування зменшується вдвічі: для дорослого 2—4 таблетки, залежно від ступеня отруєння.
Замість вугілля можна застосовувати інші сорбенти, добре, що в аптечній мережі є багато дієвих.
Блювота та діарея дуже зневоднюють організм — потрібно поповнювати втрату рідини й підтримувати водний баланс. Тому наступною умовою одужання є рясне пиття ? — не менш  як 2—3 л перевареної води на добу. Воду рекомендується підсолювати: на 1 л води 1 ч. л. кухонної солі. Сольовий розчин можна чергувати із солодким неміцним чаєм. Також можна приймати спеціальні регідратаційні засоби, порошки й розчини, які містять мінеральні солі та глюкозу й запобігають зневодненню.
Що стосується прийому інших препаратів у разі токсикоінфекцій, є кілька загальних правил. Зокрема, коли припиниться активна блювота, можна застосовувати препарати, які відновлюють мікрофлору кишечнику (є перевірені аптечні препарати).
Якщо піднялася температура понад 37,5 градуса, її потрібно збити жарознижувальними. Не рекомендується прийом знеболювальних: вони можуть ускладнити діагностику в разі ускладнень.
Увага! Протимікробні препарати (в основному це антибіотики) застосовують у важких випадках токсикоінфекції, призначає їх тільки лікар.

Режим і дієта закріплять результат

У разі харчової інфекції хворий відчуває виражену слабкість. Слід дотримуватися постільного режиму й першу добу відмовлятися від їжі (якщо порушено апетит і організм відторгає їжу).
Другого чи третього дня можна дозволити собі кисіль, сухарі (без маку, родзинок, ванілі та будь-яких інших добавок), а також рідке картопляне пюре чи геркулесову кашу, приготовані на воді.
У міру активного лікування симптоми відступають — поліпшення має настати вже через кілька годин. Остаточно організм приходить до норми, як правило, протягом трьох діб. Але ще кілька днів можуть зберігатися біль у животі, слабкість, метеоризм.
Якщо основні симптоми (діарея, блювота, температура) не меншають і не минають більше шести годин із моменту початку лікування, слід звернутися до лікаря.
Варто пам’ятати: від харчових інфекцій не застрахований ніхто, але в силах кожного звести їхній ризик до мінімуму. Для цього обов’язково слід мити руки перед їдою. Стежити за чистотою на кухні, дотримуватися технології приготування страв.
Крім того, важливо зберігати правильно продукти, бути вимогливим до якості продуктів під час купівлі. Наприклад, не варто купувати рибу з аміачним запахом та «іржавим» нальотом. Також не бажано харчуватися в сумнівних гастрономічних закладах, пити воду з крана. Дотримуючись цього невеликого набору правил, запобігти харчовому отруєнню може кожен.
 
Підготувала
Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.