ЯК ДОПОМОГТИ ОРГАНІЗМУ ПОЗБУТИСЯ ТОКСИНІВ

Кількість токсинів, яка «звалилася» на людину в ХХІ столітті, значно перевищує здатність її до адаптації. Навіть якщо вести здоровий спосіб життя і збалансовано харчуватися, цього недостатньо для того, щоб запобігти розвитку тяжких захворювань і передчасного старіння. Загалом організм має самостійно звільнятися від токсинів. Але в наш час, коли створено більш як 4 мільйони нових хімічних сполук, цю роботу виконувати йому стало набагато важче.

ОЗНАКИ ЗАШЛАКОВАНОСТІ

За якими ознаками можна запідозрити зашлакованість свого організму? Спочатку з’являються нездоровий колір обличчя, розширені пори, вугри, почервоніння, пігментні плями, папіломи, бородавки, ранні зморшки. Шкіра може мати неприємний запах, волосся випадає і втрачає природний блиск, починає сіктися. Іншими сигналами є загальне погіршення самопочуття, пам’яті, частий головний біль, вегетосудинна дистонія, синдром хронічної втоми, роздратованість. А такі шкірні та алергійні захворювання, як фурункульоз, псоріаз, екзема, атопічний дерматит, нейродерміт, повинні насторожити ще більше. Надмірна маса тіла і набряки також вказують на накопичення в тканинах організму бруду.

ІЗ ЧОГО ПОЧАТИ ОЧИЩЕННЯ

Найперше, з чого потрібно почати звільнення від токсинів, — це розвантажувальні дні. Спочатку проводити розвантажувальні дні слід щотижня три дні поспіль. Потім — раз на тиждень, раз на місяць і, нарешті, 3 дні кожні 6 місяців. Під час посту слід пити велику кількість свіжих овочевих і фруктових соків, розведених перевареною або мінеральною водою. Очистить організм від токсинів, а заодно і забезпечить його енергією та поживними речовинами будь-яка з наступних комбінацій фруктів та овочів, рекомендованих для приготування соків (компоненти можна поєднувати в довільному співвідношенні): морква, буряки, селера; морква, яблука, селера; морква, огірки, шпинат, петрушка, часник; яблука, полуниці, манго; яблука, банани, апельсини, морква.

ПОРАДИ НА ЩОДЕНЬ

Наступний крок — харчування. Слід обов’язково вживати в їжу зеленину, яка багата на поживні речовини і в якій міститься багато хлорофілу — потенційного детоксиканта; каші, капусту, буряки, моркву, броколі — у вигляді салатів і соків. Крім того, наскільки це можливо, слід уникати потрапляння в організм хімікатів. Користуйтеся в побуті лише натуральними засобами для очищення (оцтом, содою, гірчицею, натуральним милом тощо). З метою видалення пестицидів із фруктів та овочів старанно мийте їх перед вживанням. Також потрібно приймати антиоксиданти у вигляді вітамінів А, С, Е і мінерального селену, які захищають печінку від руйнування вільними радикалами. Адже печінка — дуже важливий орган, і якщо вона не функціонує належним чином, організм піддається інтоксикації (отруєння) і зрештою захворює. Щоб допомогти своєму організму вивести токсини і запобігти їх накопичуванню, слід обов’язково давати собі фізичне навантаження. Крім того, корисно час від часу відвідувати сауну. Посилене потовиділення, яке там відбувається, сприяє виведенню токсинів. Щодня, приймаючи душ, м’якою щіткою або губкою масажуйте шкіру — це також стимулює виділення через шкіру токсичних речовин, а ще відкриває пори й поліпшує обмін речовин.

РОСЛИНИ ПРОТИ ТОКСИНІВ

До того ж природа подарувала нам цілющі рослини, які сприяють очищенню організму від токсинів. - 1 ст. л. молодого листя або 0,5 ст. л. бруньок берези залити 1 склянкою окропу, поставити на водяну баню і кип’ятити 15 хв. Перецідити й приймати в такому дозуванні: дорослі — по 1 ст. л., діти — по 1 дес. або 1 ч. л. 3—4 рази на день за півгодини до їди. Курс лікування — 2 тижні. Або 2 ч. л. бруньок берези залити в термосі 1 склянкою окропу і настояти ніч. Уранці перецідити і приймати по 0,25—0,5 склянки 4 рази на день через годину після їди. - Вичавити сік зі свіжого кореня селери і пити по 1—2 ч. л. тричі на день до їди. Або приготувати настій кореня селери: 2 ст. л. подрібненого кореня залити 1 склянкою холодної перевареної води, настояти 2 години, пити по 1/3 склянки тричі на день. - Для виведення з організму токсинів використовують відвар трави хвоща: 2 ст. л. сухої подрібненої сировини залити склянкою гарячої води, варити на водяній бані 30 хв, настоювати 10 хв, перецідити, довести до початкового об’єму перевареною водою. Приймати по 1/3—1/4 склянки 3—4 рази на день через 1 годину після їди. Вживають із цією метою і свіжий сік рослини: по 1 ст. л. 4—5 разів на день. - Напій для виведення токсинів. Помістити в блендер: 220 мл апельсинового соку, 115 мл чистої води, 0,5 склянки порізаних бананів, шматочок імбиру товщиною 1 см (не обчищати!), 1 маленький зубчик часнику, 1 ст. л. лляної олії, 1 ст. л. гранул лецитину, 1 ст. л. соку лайма. Із рецептом можна проекспериментувати, підбираючи пропорції на свій смак. - Вивести токсини й шлаки з верхніх шарів шкіри допоможе яблучна ванна. Готується вона таким чином: покласти у відро невелике яблуко і залити його гарячою водою, температура якої близько 50 градусів. Настояти воду 2 години. Потім набрати у ванну теплої води (близько 37—38 градусів) і вилити туди яблучний настій. Приймати ванну 20—25 хв. Опісля рушником не витиратися, а розтерти вологе тіло долонями і не поспішати одягатися, даючи тілу подихати і підсохнути природним шляхом.

Підготувала Олеся СТЕПАНОВА.