ЯК НЕ ХВОРІТИ ВОСЕНИ

Поділитися:
Як не хворіти восени

Осінь – час уповільнення: коротшає світловий день, менше стає сонця, падає температура. Це пора змін як у природі, так і в нашому тілі. Ми стаємо сприйнятливішими до вірусів, загострюються хронічні хвороби та психологічні проблеми, з'являється якась важкість у тілі, перепади настрою. Чому ж так? Усе це просто пояснює прадавня індійська медицина аюрведа.

Із погляду аюрведи, осінь – це час трансформацій, перебудови організму до нового сезону, холодів зими. Легко, на піднесенні енергії та гарного самопочуття переносять перехід ті, хто знає про приховані закони устрою тіла й світобудови, в кого збалансовані три доші – три життєві енергії, що керують нашим тілом: вата, пітта та капха.
Кожна доша відповідає за стан і роботу різних органів та систем нашого тіла, впливає на інтенсивність перетворення енергії, синтез та виведення речовин з організму.
Але в більшості людей, на жаль, восени трапляється збій: зміна погоди та енергетики навколишнього світу найчастіше розбалансовують  вата-дошу, що відповідає за будь-який рух у тілі: за кровообіг, енергію в нервових імпульсах, скорочення м'язових волокон. Дисбаланс цієї доші – одна з головних причин появи восени почуття нестабільності, розгубленості, страху, тривожності, загострюються наявні хронічні захворювання.
Але – добра новина: та ж таки аюрведа дає перевірені рецепти, як поліпшити самопочуття в цей період.
Як зберегти міцне здоров'я, потужний захист від інфекцій, спокій і рівновагу за допомогою аюрведичних процедур, трав та харчування, розповість фахівець з аюрведи, засновник аюрведичних аптек Олег ТОРГАЛО.

Аюрведа врятувала мені життя, і я зобов'язаний допомогти іншим

–Перш як поговорити про здоров'я восени, вибачте за мою цікавість, але хотілося б дізнатися, як Ви – галерист, юрист, продюсер, телеведучий, колекціонер, меценат, і раптом вирішили займатися аюрведою й популяризувати ці знання в Україні?

- До цього мене спонукав один, м'яко кажучи, неприємний випадок: я серйозно захворів у 33 роки. Вік Ісуса Христа був дуже важким у моєму житті. Я переживав серйозний стрес через розставання з коханою людиною, погано спав, почав курити й випивати, що відчутно послабило здоров'я. Але я на це не зважав і продовжував експлуатувати свій організм до межі.
Я регулярно моржував і ось після чергового купання в холодному морі відчув біль у простаті. Я звернувся до модного уролога, він, хоч і не виявив причину запалення, саму інфекцію, проте за протоколом прописав потужні антибіотики, але від дорогих хімічних препаратів замість полегшення я почувався дедалі гірше.
Потім він поміняв антибіотики на ще потужніші, але стан не поліпшувався, навпаки, почали турбувати інші органи, що призвело до нових призначень. Але по двох тижнях такого лікування в мене поступово перестали працювати нирки, почалося гостре отруєння організму. Я не міг без сильних сечогінних сходити в туалет. Мій стан щораз гіршав, почали дуже боліти печінка, шлунок, повністю порушилося травлення.
За два місяці після початку лікування в мене вже не було жодного здорового органа, всі можливі показники в аналізах були поза нормою, але я продовжував їсти жменями призначені мені піґулки, чистити кров різними апаратами.
Я пам'ятаю: котрогось дня я прокинувся в лікарні в  жахливому стані, з думками, що, мабуть, сьогодні помру. Я поголився, бо бачив, як недбало голять небіжчиків у морзі. Стоячи перед дзеркалом, я дивився на своє швидко постаріле, виснажене обличчя й думав, як я довів себе до такого стану. Я почав просити Бога, щоб Він урятував мене, пообіцяв Йому, що буду дуже уважним до свого здоров'я.
І тут я згадав про аюрведу, якою кілька років тому цікавився, прочитав кілька книжок, але нічого не втямив, та мені й не треба було це тоді. Я почав шукати препарати аюрведи для лікування нирок і тоді насилу знайшов один.
Я випив перші піґулки й за годину потому без хімічного сечогінного  засобу сходив до туалету. Після цього я просто плакав від щастя, зрозумівши, що знайшов вихід. Із цього й почалися моя справжня любов, визнання й вивчення аюрведи, а також моє лікування, яке тривало досить довго.
За цей час я знайшов своїх учителів, зрозумів устрій і принципи роботи нашого організму, навчився розшифровувати сигнали мого тіла. Завдяки цим знанням я почуваюся зараз краще, ніж у тридцять років.
Коли на власному досвіді я переконався в силі правильно підібраних та приготованих рослинних екстрактів, застосовувати й поширювати ці знання стало моєю улюбленою справою. Я почав допомагати родичам, друзям, колегам. Я аналізував результати обстеження – свої, людей, до та після вживання аюрведичних препаратів, і бачив, наскільки вони ефективні. Невелика практика, під керівництвом мого вчителя Віджая Кумара, остаточно зміцнила мою віру в цю стародавню медичну систему, і я почав замислюватися про це як про своє покликання й  бізнес.

Різні причини хвороб – різні методи боротьби з ними

–Є думка, що правильно підібрані під індивідуальні особливості людини рослинні препарати діють ефективно, але набагато лагідніше й повільніше, ніж хімічні. Чи згодні Ви з цим?

- Залежить, від чого й для кого – все дуже індивідуально. У якихось випадках, наприклад, від стресу чи головного болю, вони діють швидше, ніж хімія. А ось хронічну хворобу неможливо швидко вилікувати як препаратами офіційної медицини, так і аюрведичної. Але, на відміну від сучасної медицини, яка працює не з причиною, а з наслідком захворювання, аюрведа б'є в корінь хвороби, поступово усуваючи причини.
Згідно з аюрведою, всі хвороби можна поділити на три групи: хвороби вітру – сухість; вогню – запалення; та води, землі – застої й зайве накопичення тканин. Не впливаючи на саму стихію, що вийшла в тілі з рівноваги, неможливо вилікувати й спричинену нею хворобу.
Так звані проблеми сухості, що характерні для осені та зумовлені дисбалансом вата-доші, досить легко усунути. До їх проявів належать більшість нервових та психічних розладів, запаморочення, збудження, шум у вухах, сухість шкіри, волосся, слизових оболонок.
Для цього іноді досить просто зробити олійний масаж чи просто намастити тіло, шкіру голови, волосся кунжутовою олією. Вона має заспокійливий та зігрівальний ефект. За кілька хвилин можна прийняти гарячий душ, чим посилити її проникнення в тканини, а відповідно, й оздоровчий ефект. Також добре в цей час вживати більше масел, особливо  вершкове масло гхі.
Крім цього, кунжутову олію вранці можна закапувати в ніс, у вуха, перед виходом на вулицю. Це допоможе ефективно боротися з ЛОР-захворюваннями, сприяє заспокоєнню розуму.
В аюрведі популярна щоденна ранкова процедура «гандуша» – полоскання рота й горла кунжутовою олією. Для цього наберіть у рота кунжутову олію й утримуйте протягом 3 хвилин, легенько переміщуючи її в порожнині рота. Така процедура усуне токсини, що виділилися з організму за ніч у порожнину рота, зміцнить зуби та ясна, поліпшить стан усього організму.
А ось в оздоровленні людей із запальними та застійними процесами – інший підхід, і терапія більш тривала. Адже будь-який запальний процес – це дисбаланс вогняної енергії в організмі, а його нелегко миттєво загасити, так само, як і пожежу в природі.
Найтриваліше лікування – в разі застійних явищ, вони найважчі. Застій – це й онкологія, пухлини, діабет, астма, ожиріння, тобто, це хвороби, спровоковані надмірним накопиченням рідини, жирів, тканин.

Українські та індійські трави проти осінніх загострень

–Якими є, згідно з аюрведою, енергії ранньої осені, та якими захворюваннями найчастіше супроводжується перша половина осені?

- В Індії, як і в аюрведі, є 6 сезонів. Крім традиційних в Україні сезонів, там є ще рання та пізня осінь, а також рання та пізня весна. На кожному з таких стиків сезонів відбуваються певні зміни в організмі, й він має  підготуватися, перебудуватися до них. Зовсім недавно влітку в природі було багато сонця та його вогняної енергії, відповідно, тіло накопичило багато тепла, й на початку осені його надмір є в печінці та інших органах травного тракту.
Зараз, коли холоднішає, треба допомогти організмові перемкнутися на інший режим роботи – режим збереження енергії. Подальші поради я даю на період приблизно до середини жовтня, а точніше, до часу, коли ми почнемо носити теплі пальта.
Рання осінь у вогняних людей часто супроводжується загостренням запальних процесів. Щоб цього не було – того, що зветься «...итами»: гастритами, гепатитами, панкреатитами, нефритами, – ми можемо врегулювати внутрішній вогонь холодними травами, спеціями, процедурами, асанами з йоги, нормалізувати процес травлення.
Наприклад, аюрведа пропонує робити лагідні очищення печінки – нашої грубки, головного вогняного органа, для чого добре годяться короткі голодування. Як правило, для будь-яких очищень  якнайкраще підходять трави та препарати з гірким і терпким смаками. Серед українських трав для чищення печінки найкращими будуть артишок, парило, полин, звіробій, кукурудзяні приймочки, коріння кульбаби, коріння цикорію, календула, спориш, чистотіл, розторопша, горобина, гранат (сік і висушена мелена шкірка).
На шлунок, усі органи травлення шикарно діють іван-чай, оман, буркун, бадан, алое, деревій, насіння льону, листя брусниць, цмин, чебрець, шавлія. Зі спецій в обох випадках підійдуть куркума, кардамон, фенхель та коріандр.
Препарати з набором індійських трав ще ефективніші, але їх можна придбати тільки в аюрведичних аптеках (бажано – попередньо проконсультувавшись із лікарем). Я рекомендую частіше їх, бо це концентрати з рослин, суть сили природи, це дієві препарати з правильно підібраним та перевіреним тисячоліттями складом. Вони потужні енергетично через те, що виросли під  спекотнішим індійським сонцем.

Засоби від хвороб застою та хвороб вогню

–Існує думка, що погіршення здоров'я восени пов'язане ще й із тим, що після фізично активного літа ми також перестаємо повноцінно рухатися.

- Безумовно, рух дуже важливий. І початок осені – найсприятливіший час для інтенсивних навантажень, заняття спортом, дихальних практик. Вони збільшують силу фізичну, статеву потенцію, імунітет. Особливо потрібно рухатися людям, що страждають від хвороб застою.
Якщо вони цього не робитимуть, не насичуватимуть органи енергією та кров'ю, яка приносить із собою поживу клітинам, то жодні ліки не допоможуть. Адже, щоб цілюща формула дійшла до хворої клітини, її має доправити кров. А в умовах появи відкладень, ущільнень в організмі, скажімо, застою слизу в легенях або пухлинних процесів, за відсутності належного руху – це практично неможливо, бо кров не зможе достатньою мірою дійти до хворого місця.
Інша важлива причина загострення хвороб восени – ментальне перевантаження. Влітку ми відпочивали, а зараз доводиться повернутися до справ, розв'язувати багато проблем, спілкуватися з людьми, одночасно виконуючи багато завдань. Цей стан також провокує надмір вогню в організмі, призводячи до запалення органів травлення. Заспокоїти збуджений розум і моральний стан допоможуть глибоке йогівське дихання пранаяма, а також медитації.

Органи травлення живлять весь організм

–Чим небезпечні захворювання травного тракту та  до яких системних збоїв у роботі організму можуть призвести?

- Органи  травного тракту – це коріння організму. Від того, наскільки добре працює травлення, залежить, наскільки добре працює й весь організм. Через наше травлення живляться всі системи, кожна клітинка, від нього багато в чому залежить і наш емоційний стан. Адже саме тут запускається активна обробка їжі, вироблення ферментів і гормонів для її перетравлення та подальшого надходження всього потрібного до клітин.
Якщо органи травлення повноцінно не справляються зі своїми функціями, це може спровокувати різні захворювання: від діабету, атеросклерозу, психічних, шкірних захворювань до артриту.

–За якими симптомами людині зрозуміти, що в неї дисбаланс у роботі травного тракту, та як допомогти собі  залежно від проблеми?

- Станом після їди. Здорова людина не має ніяких неприємних відчуттів, крім насичення. Вона може стати трошки менш енергійною, бо на процес травлення іде енергія, але будь-які неприємні відчуття: печіння, відрижка, важкість, біль, розпирання, в неї відсутні. Якщо такі симптоми з'являються, то, залежно від їх переліку й часу появи після вживання їжі, вони чітко свідчать про ту чи ту проблему.
Якщо вогонь травлення слабкий, з'явиться важкість після їди, за півтори-дві години почнеться печія – адже, позаяк у травної системи бракує сил, щоб перетравити їжу, вона на допомогу згодом закине ще порцію кислоти. Також можливі закрепи, здуття, відчуття сухості шкіри.
Якщо є зайвина вогню, то, як правило, це супроводжується запальними хворобами травного тракту: гастритами, панкреатитами, гепатитами, виразками. Такі хвороби та надмір вогню – початкова причина шлункової онкології. Тому з усіма цими симптомами слід працювати.
Ще один наочний приклад для самодіагностики -– це час появи печії. Печія, що з'явилася за півгодини до їди та через півтори після – це дві абсолютно різні хвороби. У першому випадку печію провокує надмірний жар, вогонь травлення, а в другому – нестача вогню для перетравлення, саме тому організм починає виробляти більше соляної кислоти. І на це обов'язково треба зважати, бо це, знову ж таки, - два різних підходи в оздоровленні.
В офіційній медицині не завжди звертають увагу на такі важливі нюанси. Там усе лікують за протоколом, згідно з яким вважається, що печія – це проблема підвищеної кислотності, тож її гасять, нейтралізують. Таке лікування справді може допомогти за підвищеного вогню, але цілком згубне для шлунка за зниженого.
Я цей досвід пройшов на собі, в мене було уповільнене травлення з печією, бо через постійні робочі поїздки я нерегулярно та неправильно харчувався, й гастроентеролог прописав ліки, які мій вогонь ще дужче сповільнили, коли треба було – навпаки. І тут не проблема, що лікар був поганий, він лікував відповідно до затверджених лікувальних доктрин; проблема в тім, що офіційна медицина розглядає людину як середнє арифметичне, часто не беручи до уваги її індивідуальні особливості.
Це ще одна з причин, чому аюрведична медицина діє набагато ефективніше. Тут до уваги береться все до найменших дрібниць: вік, тілесна конституція, емоційний стан, пора року, клімат, стан травлення, й  тільки після цього лікар аюрведи робить призначення. Аюрведа вчить людину, як надалі підтримувати стан здоров'я, щоб узагалі не хворіти, як дбайливо ставитися до тіла, підтримуючи баланс дош через харчування, препарати, процедури, вправи, правильний психологічний настрій.
В Індії кажуть, що місія людини – пізнати себе. Пізнати душу й тіло й уміти стежити за ним, як за божественним даром, підтримувати його гармонію та здоров'я. Адже завдяки тілу ми можемо втілювати свої мети й бажання, виконати свою життєву місію. Тож не варто бездумно експлуатувати його, марнувати здоров'я та життєву силу на безглузді речі.

Восени обирайте гірке, терпке й солодке

–Ви вже почали говорити про їжу, завдяки їй можна підтримувати загальне здоров'я тіла та надавати йому потрібні цілющі енергії залежно від сезону. Які продукти зараз краще ввести в раціон, щоб уникнути проблем травного тракту?

- У цей період ми маємо закласти хороший імунітет на всю зиму. А цьому допомагає збалансоване за сезоном харчування. В аюрведі є 6 смаків: 3 зігрівальних і 3 охолоджувальних. Зараз поки що досить  тепло, щоб підтримати організм у здоровому балансі, робіть акцент на споживанні охолоджувальних продуктів із гірким, терпким, солодким смаком. Споживайте гранати, хурму, грейпфрути. Вони поєднують у собі ці унікальні смаки осені – гіркий, терпкий і солодкий.
Їжте сезонні овочі й фрукти: яблука, груші, сливи, аличу, брусниці, журавлину, гарбузи, кавуни, дині, виноград, кабачки, ріпу, буряки, всі види бобів, зелень.
Це гарний час і для споживання олій. Оливкова, мигдалева, натуральна соняшникова олії благотворно впливають як на печінку, так і на нейрони, центральну нервову систему. Кедрова олія сприяє відновленню кісткової та хрящової тканини. Кунжутова – відновленню нервової системи, м'язової тканини та шкіри.
Дуже добре на сніданок і обід їсти молочні продукти, легкі каші, кукурудзу й у міру – сезонні горіхи: волоські, фундук, мигдаль, також несмажене насіння.
Обід – головна денна трапеза, її не можна пропускати. В обід краще вживати важкі зернові, білкову їжу, жири, вдень вони добре перетравляться й засвояться. На вечерю можна їсти гречку або тушковані овочі, багаті на клітковину, – всі, крім картоплі та помідорів. Таке харчування поліпшує перистальтику, допомагає просувати їжу й лагідно очищує стінки кишок, забезпечуючи своєчасну дефекацію вранці.
Як правило, в нашому раціоні недостатньо гіркого смаку, а він є цілющим для травлення, роботи внутрішніх органів і навіть сприяє схудненню. Потрібну гіркоту можна отримати зі спецій і  таким способом профілактувати появу безлічі хвороб. Спеції сезону: кардамон, фенхель, шафран, ваніль, прованські трави, куркума, коріандр, запашний перець, лаврове листя.
Можна споживати свіжий імбир у чаї чи в стравах. Він, хоч і гострий на смак, але в шлунку трансформується в солодкий і сприяє усуненню спазмів, болю, відновлює слизову  оболонку шлунка.
А ось споживання занадто гострих і гарячих спецій на кшталт перцю в цей період обмежуємо. Смаку й користі вашим улюбленим стравам зараз більше додадуть розмарин, орегано, базилік, м'які суміші спецій, як гарам-масала. Пам'ятайте, що спеції – це не тільки смак і аромат, це потужні цілющі засоби, а також джерело вітамінів та мікроелементів.
Також бажано їсти за часом: сніданок – з 7 до 9 ранку, обід – з 12 до 13.30, вечеря – з 18 до 19.30. Важливо, щоб до трапези попередня їжа повністю перетравилася. Тому відмовтеся під переїжок між трапезами, можна тільки фрукти, які взагалі краще завжди їсти окремо. Також наша їжа має бути тільки свіжою! В Індії навіть безхатьки не їдять вчорашнього харчу.

Здоров'я й багато радісних емоцій вашим щасливим читачам!